IMG_0468

D.I.Y.: Armbandje knopen

Een tijdje geleden liet ik zien hoe je heel makkelijk een armbandje kunt vlechten. Vandaag laat ik je een andere techniek zien, namelijk het knopen van een armbandje. Ook hier weer gebruik ik heel gewoon huis-tuin-en-keuken-touw.

Zo knoop je een armbandje

1. Knip een stuk touw af van zo’n 60 centimeter en een tweede stuk van 100 centimeter. Vouw ze samen dubbel en knoop ze daarna samen vast aan de kant van de vouw, zodat er een lus ontstaat van ongeveer 1 centimeter doorsnee. Hier maak je het armbandje straks mee vast.

2. Zoals ik bij het vlechten al liet zien, is het goed om de draden op één of andere manier vast te zetten. Dat kan door het op de tafel te plakken met stevig plakband of je kunt het met een veiligheidsspeld vastzetten aan bijvoorbeeld je broek. Dat laatst heeft mijn voorkeur, zoals je kunt zien. ;)


3. De twee korte draden houd je in het midden. De twee langere draden knoop je er omheen.

4. Begin met de linker draad. Leg die over de twee draden in het midden heen.
5. Leg de rechter draad nu over de linker heen.
6. Haal de rechter draad daarna onder de twee in het midden door en pak hem via de lus aan de linkerkant weer terug.
7. Dit is je eerste knoop!
Dit herhaal je totdat je de juiste lengte hebt bereikt. Het leuke is dat er vanzelf een draai ontstaat.
Aan het eind rijg je een kraal door de draden en maak je een knoop. Of je maakt alleen een knoop zonder kraal. Met de lus aan het begin van je armbandje kun je hem omdoen en vastzetten.

Variaties

Dit is een basistechniek. Het leuke is dat je heel makkelijk wat variaties kunt aanbrengen. Je kunt bijvoorbeeld af en toe eens een kraal door de twee middelste draden rijgen.

Wat je ook kunt doen is na de eerste knoop niet weer dezelfde knoop te maken, maar het om te draaien. Dus de rechterdraad naar de linkerkant halen en de knoop in spiegelbeeld te maken. Als je zo steeds om en om een knoop naar links en rechts maakt, krijg je een platte draad. Op de site door-noor zie je dit heel goed uitgelegd.

Enne…we vinden het altijd leuk als je laat zien wat je gemaakt hebt! Je kunt een foto plaatsen op ons forum op Facebook. We zijn trouwens ook te vinden op Pinterest!

O, en als je zelf nog een creatief idee hebt, of een vraag/verzoek: Laat het weten!

Deze blog werd geschreven door Frouckje

en, wat vind jij ervan?

 1. Haha leuk, dit heb ik op de basisschool geleerd van een juf ;) Ik maak er altijd sleutelhangers van met zo'n lusje, ook leuk.. er hangen er minstens 5 aan mijn sleutel! :) Die platte heb ik nog nooit gezien, maar die ga ik ook maar eens proberen denk ik...

  Dorien

 2. Ik zit nu met een veiligheidsspeld aan m'n broek en een stuk touw eraan, maar het lukt me nog niet echt! Nog maar even verder proberen, maar misschien heb ik gewoon iets te stug touw ofzo..

  Hermi

 3. Iets te vroeg geroepen, het lukt toch! Erg leuke bezigheid voor onder de les ofzo, onder de tafel haha! :)

  Hermi

 4. Haha Hermi, heel goed. Ik moet iets nieuws vaak ook een paar keer doen voordat het lukt!

  Frouckje

 5. Ondertussen ben ik deze techniek aan het gebruiken voor mijn surprise van Sinterklaas! Wil er een soort ketting mee maken, maar dan heb je mega-lang touw nodig! Dus ik zit nu op de grond van mijn slaapkamer met twee touwen van 6 en 10 meter te knopen, haha! Wat een klus.. :p

  Hermi

 6. Wat cool joh! Ben benieuwd, kun je een fotootje mailen als het klaar is?

  Frouckje

 7. Ja zal ik doen! :D

  Hermi

 8. Leuk armbandje, bedankt voor de tip! Maar ik heb 60 x 200m - 250m nodig voor het armbandje. :)

  Ann3

Reageer ook!

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je gegevens worden niet gebruikt of doorverkocht aan derden.
Je emailadres wordt niet getoond in je reactie.

de bloggers

poll

Welke Bijbel gebruik jij?

Loading ... Loading ...

tags

Archief