How to: handlettering

Hand.. wat? Handlettering is het moderne kalligraferen. Misschien ken je het wel van oude boeken. Sierlijk getekende letters of quotes. Tegenwoordig is het weer helemaal terug en in om zelf sierlijke letters te tekenen, onder de moderne naam: handlettering.

Zelf werd ik geïnspireerd door Deborah van der Schaaf. Zij maakte een boekje met tips en tricks wat bij de Flow zat. Sindsdien ben ik af en toe wat aan de slag gegaan en het is echt heel erg leuk om te doen.

De basis

Je kunt jezelf helpen door gebruik te maken van hulplijnen. Deze geven aan waar je letters moeten komen. Ook kun je verticale hulplijnen aanbrengen om te bepalen hoe breed je letters worden. De verticale lijnen kan je ook schuin op je basislijn zetten, zo kun je gemakkelijker cursieve letters tekenen. Op deze manier kun je aan de slag om eens wat te oefenen met verschillende typen letters.

handlettering9

handlettering10

Lukt dat al een beetje? Dan wordt het tijd om nog wat meer te experimenteren. Wat dacht je van een golvende basislijn? Maak van losse letters woorden. Of durf jij een compositie al aan?

Een compositie maken

Als je een beetje gevoel hebt bij het tekenen van letters heb je de basislijnen steeds minder nodig en kun je ook vanuit de losse pols schetsen. Zelf heb ik een aantal projectjes gehad, waarbij ik handlettering toepaste. Voor de voorkant van mijn agenda maakte ik een compositie. Een compositie? Ja, een getekende quote!

Stap 1: Kies een passende quote uit. Of neem een Bijbeltekst of denk aan iets als een songtekst.

Stap 2: Schrijf de gekozen tekst op een kladpapiertje. Onderstreep de belangrijkste woorden. Deze woorden moeten namelijk meer aandacht krijgen en kun je groter gaan tekenen.

handlettering5

Stap 3: Begin met schetsen op een blaadje! Hoewel ik uit de losse pols ben gaan schetsen heb ik wel een aantal hulplijnen getekend, zoals de middenlijnen. Je hoeft niet te beginnen met het begin van de tekst, ik begon zelf met het woord ‘hart’, omdat dat centraal moest staan in mijn compositie.

handlettering6

Stap 4: Schets licht! Dan kun je het namelijk nog makkelijk weg gummen.

Stap 5: Tijd om de stukken waar je tevreden over bent over te tekenen met een fineliner. Je hebt wel maar één kans, dus bedenk goed wat je al vast wilt leggen en wat je misschien nog wat aan wilt passen.

handlettering7

Stap 6: Heb je de tekst staan? Ga dan aan de slag met eventuele aankleding van de tekst. Zoals je kan zien bij mijn expositie tekende ik een hart, druppels, bloemen en lijnen. Dit kan je natuurlijk ook al doen voordat je begint met overtrekken. Maar net wat je zelf prettig vindt. Tot slot gum je de potloodresten goed weg.

handlettering8

Klaar! Hang je compositie op, stop hem in je agenda, gebruik hem als bladwijzer of maak er een mooie kaart van!

Nog wat foto’s ter inspiratie:

handlettering2

handlettering3

handlettering4

Ken jij handlettering al?

Liefs!