Help! Ik moet presenteren!

Presenteren: het was niet mijn favoriete bezigheid. Ik maakte me er dagen lang druk over en stond uiteindelijk met een bibberende stem, een rood hoofd, trillende handen en knikkende knieën voor de klas. Bah. Totdat ik een korte training kreeg met goede tips die ook echt helpen! Ik zou willen dat ik ze al jaren eerder had gehoord, daarom geef ik ze nu door aan jou. Presenteren zal misschien niet je hobby worden, maar het kan wel helpen!

Tip 1: Oefenen voor de spiegel

Heb je nog even de tijd voordat je je presentatie moet geven? Oefen de presentatie voor de spiegel, of kies een vriendin, klasgenoot of je zus(je) uit om je presentatie aan te horen. Een paar keer oefenen zorgt ervoor dat de informatie wat beter in je hoofd zit en dat het er een stuk natuurlijk uitkomt als je uiteindelijk voor de klas staat.

Tip 2: Ademhaling

Ben je zenuwachtig? Ga tien minuten voor je presentatie even ergens staan (zittend kan het ook wel). Zet je voeten 20cm uit elkaar en leg je hand op je buik. Probeer bij het ademhalen niet vanuit je borst te ademen, maar vanuit je buik: adem in, je buik zet uit, adem uit, je buik trekt zich weer terug. Herhaal dat een aantal keer.

Als je vanuit je buik ademhaalt, krijg je meer lucht. Als je vanuit je borst ademhaalt en je gaat presenteren, krijg je op een gegeven moment bijna geen lucht meer. Dat maakt dat je sneller gaat praten en wat in paniek raakt. Dat gevoel van stress verdwijnt wanneer je vanuit je buik ademt.

Blijf ook tijdens de presentatie via je buik ademen en neem de ruimte om rustig te ademen of even kort pauze te houden. Vaak heb je dan het idee dat je heel langzaam praat en lange pauzes houdt, maar in werkelijkheid valt dat heel erg mee en is het juist prettig om naar te luisteren.

Tip 3: Gebruik steekwoorden

Voor de klas staan met een uitgeschreven presentatie lijkt misschien goed, omdat je op je papiertje kan kijken. Maar eigenlijk zorgt het ervoor dat je gaat voorlezen: je maakt daardoor weinig contact met het publiek en je stem gaat monotoon klinken. Als je steekwoorden gebruikt, heb je meer ruimte om naar je publiek te kijken en komt de informatie natuurlijker over. De steekwoorden helpen je om toch aan je presentatie en volgorde vast te houden.

Tip 4: Let op je houding

Knikkende knieën kan je voorkomen door een stukje met je voeten uit elkaar te gaan staan. Zorg dat er ongeveer 20cm tussen je voeten zit, zo sta je steviger. Trek bij voorkeur platte schoenen aan of schoenen met een klein hakje, dan sta je minder wankel.

Zorg ervoor dat je kin iets omhoog staat en je schouders iets naar achteren. Hierdoor stimuleer je de ademhaling. Als je schouders naar voren staan wordt je ademhaling geblokkeerd en krijg je minder lucht.

Weet je niet wat je met je handen moet doen? Maak presentatiekaartjes (met steekwoorden) die je vast kunt houden. Wil je het zonder kaartjes doen? Houd dan je ring of je ringvinger vast en maak van daaruit handgebaren. Keer altijd terug naar je ring of je ringvinger! Dit is een open houding. Denk je dat het stom staat? Nee hoor, Art doet het ook in Wie is de Mol, let maar eens op! En kijk maar naar de gemiddelde tv-presentator, zij houden ook allemaal hun ring of hun vinger vast. ;-)

presenteren_art

Tip 5: Start met een quote of vraag

Begin je presentatie met een pakkende quote, een prikkelende stelling, een goede grap of een vraag. Zo krijg je direct de aandacht van je publiek, of krijg je interactiviteit. Als je een vraag in het algemeen stelt, wordt het soms ongemakkelijk stil en antwoordt er niemand. Daarom kan het helpen om iemand een beurt te geven en gericht de vraag te stellen! Kom aan het einde van je presentatie nog even terug op de quote, stelling, grap of vraag die je aan het begin hebt gebruikt.

Tip 6: Maak oogcontact

Oogcontact maken is eng, helemaal als die ene leuke jongen in de klas zit of als je stomme lerares je doordringend aankijkt. Het kan daarom helpen om eerst oogcontact te maken met je vriendinnen en later pas met andere mensen uit de groep. Je hebt dan minder het idee dat je voor een grote groep staat. Laat je blik niet op één persoon rusten, maar wissel een beetje af en kijk een keer naar iemand die links zit en een keer naar iemand die rechts zit. Vind je dat een beetje eng? Kijk dan net bóven de hoofden van de personen of boven hun ogen, dan hebben ze het idee dat je ze aankijkt, maar heb je geen direct oogcontact.

Zo, dat waren mijn tips. Ik hoop dat je er iets aan hebt!

Vind jij het leuk of juist eng om te presenteren?

Deze blog werd geschreven door Talitha