Hozier – Take me to church

Het nummer Take me to church staat op vier in de Nederlandse Top 40, op 6 in de Top Serious Request en sinds deze week op één in de Mega Top 50. Een lied dat bijna gospelachtig klinkt, met een langgerekt Aaaaamen en de mooie stem van Hozier. Misschien heb je ook de clip wel gezien waarin je ineens twee zoenende mannen ziet opduiken en heb je je afgevraagd: wat zit er achter dit liedje? We pluizen het voor je uit.

Dit is een stukje uit de tekst:

“Take me to church
I´ll worship like a dog at the shrine of your lies
I´ll tell you my sins and you can sharpen your knife
Offer me that deathless death
Good God, let me give you my life”

Vertaling:
Breng me naar de kerk
Ik zal je aanbidden als een hond bij het heiligdom van je leugens
Ik zal je mijn zonden vertellen en jij kunt je mes aanscherpen
Bied me die onsterfelijke dood aan
Goede God, laat me U mijn leven geven

Veroordeling

Hozier beschrijft een kerk waar mensen veroordeeld worden. Waar je je moet schamen voor wie je bent en wat je doet. Een kerk waar je jezelf niet mag zijn en waar het alleen maar om zonde draait. Waar geen grijs is, alleen een zwart en wit. Waar geen goed is en alleen fout. Een kerk waar geen ruimte is voor de mening van iemand anders.

Maar als je interviews met Hozier leest, zie je dat hij het niet alleen over de kerk heeft. Hij gebruikt het religieuze ook als beschrijving van seks hebben. Het lied heeft dus meerdere lagen. Want naast dat hij de kerk wil aanklagen om alles wat er gebeurd is, met name in de Rooms-Katholieke kerk, denk aan alle misbruikschandalen waar je misschien wel van gehoord hebt, vindt hij ook het idee van erfzonde raar. Het idee dat we zondig geboren worden. Hozier wil shockeren, zoveel is duidelijk.

Hozier is nog maar 24 en groeide op in Ierland in een arm gezin. Toch zegt hij dat hij zelf geen traumatische herinneringen heeft aan de kerk, maar is dit meer een aanklacht tegen de hele kerk. Een vrij heftige wel. Hierin staat hij niet alleen. Er zijn veel artiesten die religie in hun liedje verwerken. Blijkbaar maakt geloof iets los. Je kunt ervoor kiezen daar op twee manieren naar te luisteren: afwijzend, omdat je het eng of naar vindt dat er tegen ‘jouw’ kerk of geloof gezongen wordt, of genadig: wat wil de zanger zeggen met de boodschap, wat zit erachter? Waarom wil iemand shockeren. Vervolgens is het ook aan jou of je het liedje daarna nog vaker luistert.

Lichaam

En ja, als je de kerk zo ziet, dan is een protest nodig. Helaas is de kerk vaak een plek waar mensen zich niet veilig of welkom voelen. Waar singles en homo’s, maar ook anderen zich vaak niet op hun gemak voelen. Waar veroordeeld wordt en (te) vaak zonden onder het vloerkleed worden geschoven. Zo’n aanklacht mogen we ons aantrekken. Maar het is niet zo zwart-wit als Hozier het in zijn liedje afschildert. De kerk doet, hopelijk, alles eraan om het lichaam van Jezus te zijn. Om handen en voeten te geven aan geloof, liefdevol om te kijken naar anderen.

Een kerk hoort een plek te zijn waar niet de tegenstellingen tussen mensen benadrukt worden, maar waar mensen juist dichter bij elkaar komen. Waar niet veroordeeld wordt, maar juist vergeven. Een kerk hoort een plek te zijn waar God is.

Hozier heeft in ieder geval voor elkaar gekregen dat in zowel christelijke als niet christelijke media volop over de kerk gesproken wordt. Wat vind jij van wat hij zingt?