IMG_6858

Leren haken: de beginlus, lossen, vasten en stokjes

Haken is hip!  En terecht. Haken is namelijk helemaal niet moeilijk, je kunt er super leuke dingen mee maken, het is chill om (samen) te doen en je neemt het makkelijk overal mee naar toe. Alle reden dus om het te leren. Verschillende blogsters van Huis van Belle zijn er al mee begonnen. Nu jij nog! Ik leg je stap-voor-stap uit hoe je moet haken.

Je hebt haaknaalden in allerlei soorten en maten. Ze zijn er van kunststof, metaal, hout, bamboo en aluminium en vaak staat er op welke maat de haaknaald heeft. Om de wol of het garen dat je koopt, zit altijd een label. Daarop staat veel informatie, waaronder de maat van de haaknaald die je nodig hebt om er goed mee te kunnen haken. Ik heb katoen van Phildar gebruikt met haaknaald 3.00. Je koopt de wol onder andere bij Euroland / Wibra. Bij de Wibra koop je ook haaknaalden.

De beginlus


Om te beginnen maak je een rondje van het draad waar je de haaknaald doorheen steekt. Vervolgens pak je de draad met de haak vast en haal je hem door de lus heen. Trek voorzichtig aan, totdat de lus om de haak heen zit. Je bent nu klaar om te haken!

Lossen haken

Een haakwerk begin je altijd met een ketting van losse steken, je noemt die lossen of kettingsteken.

 • Neem de haaknaald in je schrijfhand en de lange draad in de andere. Je houdt de haaknaald vast zoals je ook een pen vasthoudt.
 • Met je linkerhand leg je vervolgens de draad om de haaknaald, tussen de lus en de haak in.
 • Trek de draad door de lus heen en trek de draad aan.

Je hebt nu een nieuwe steek gehaakt, als je dit maar vaak genoeg herhaald krijg je een ketting van lossen. Niet moeilijk toch?

Vasten haken

Okay, een ketting kun je nu haken, maar hoe maak je er een lapje van? Daarvoor heb je vaste steken nodig. Haak maar eens 10 lossen. Je ziet dat ze eruit zien als kleine v-tjes of hartjes. In die steken kun je nieuwe steken maken.

 • Haak aan het eind van je ketting één extra losse. Deze noem je de keerlosse, die moet je altijd maken om een nieuwe rij te beginnen. Deze losse hoort dus bij de nieuwe rij en niet bij de beginketting.
 • Sla de keerlosse over en steek de haaknaald in de volgende steek.
 • Sla de draad om de naald en haal die door de steek heen. Je hebt nu twee lussen om je haaknaald heen.
 • Sla de draad nog een keer om de haaknaald heen en trek die door de twee steken.

Je hebt nu een vaste steek gehaakt. Herhaal dit in alle volgende lossen. Je ziet dat de ketting nu vorm krijgt.

Stokjes haken

Een stokje geeft net als de vaste ‘body’ aan een haakwerk. Alleen is een stokje hoger dan een vaste. Heb je een rijtje vasten gemaakt? Als je bovenop je haakwerkje kijkt, zie je dat iedere steek van boven een soort v-vorm heeft. Daar kun je weer nieuwe vasten of stokjes op haken. Zullen we eens stokjes proberen?

  • Haak eerst 3 keerlossen, deze tellen als het eerste stokje. Zo ben je op de goede hoogte om je eerste stokje te haken.Voordat je de draad door het eerste v-tje steekt, sla je er eerst een draad omheen. Dan pas steek je de haaknaald door de eerste steek van de vorige rij heen.
  • Pak de draad met de haak en haal die door de steek heen. Je hebt nu drie draden op je haaknaald: de draad die je net door de steek hebt getrokken, de draad die je er eerst omheen geslagen hebt en de bovenste keerlosse.
  • Sla de draad om de naald en trek die door de eerste twee lussen op je haak. Je hebt nu nog twee lussen op je haak.
  • Sla nog een keer de draad om de haaknaald en haal die door de twee overgebleven lussen heen. Je stokje is klaar.

Herhaal dit in elke steek van de vorige rij. Je hebt nu een rij stokjes op een rij vasten gemaakt. Gefeliciteerd je kunt nu haken!

Vaatdoekje haken

Wil je een project? Haak dan eens een vaatdoekje.

 • Begin met 40 lossen.
 • Haak dan 3 keerlossen (dat geldt als 1 stokje) en haak een stokje in de laatste losse van de ketting.
 • Haak een losse in alle volgende vasten van de vorige rij. Je hebt nu één rij gehaakt.
 • Haak net zoveel rijen tot je een vierkantje hebt. Wissel ook af met rijen vasten. Je kunt eventueel met verschillende kleuren werken. Ik heb steeds roze gebruikt voor de stokjes en wit voor de vasten.
 • Als het vierkantje af is, knip je de draad af en trek je hem door de laatste steek heen. Werk de draad weg in het haakwerk met de haaknaald of een stopnaald.
 • Je kunt nu nog een randje om je vaatdoekje heen haken. Steek daarvoor de naald steeds tussen twee steken in en haal de draad er doorheen. Haak als een vaste.

 

Deze blog werd geschreven door Frouckje

en, wat vind jij ervan?

 1. leukleuk! ik heb er alleen echt geen geduld voor :)

  Rianne

 2. Haha Rianne, haken is een uitstekende methode om meer geduld te leren. Als je dat wilt tenminste!

  Frouckje

 3. reactie ...Goede uitleg. Ga ik gebruiken om de kinderen in groep 8 te leren haken. We gaan starten met een kroontje als broche voor Koningsdag.

  naam Wilma

 4. Ik haak al een tijdje en met leuke resultaten. Hele leuke beestjes!

  M&M

 5. Ha Wilma, wat een eer dat je het gaat gebruiken. Leuk, zo'n kroontje. En M&M, ben stiekem erg nieuwsgierig naar je beestjes...

  Frouckje

 6. ik ben nog maar 11 maar ik kan het wel al door deze site en haak nu van alles zelfs een haarband

  femke

 7. ik ben nog maar 11 maar ik kan het wel al door deze site en haak nu van alles zelfs een haarband dit was erg leuk om te doen

  femke

 8. Ha Femke, wat leuk om te lezen dat deze blog je geholpen heeft het te leren. Ik ben benieuwd wat je allemaal gaat maken. Een haarband is een heel goed idee! Succes!

  Frouckje

 9. Hoiii, even een vraagje, hoe kan je uitrekenen hoe je een mutsje voor een bepaalde leeftijd moet maken. Op internet staat vanalles over maten, maar overal zeggen ze wat anders. Dus raak een beetje in de war daardoor.

  Chantal

 10. En hoe weet je voor welke haaknaald welke wol geschikt is? En andersom?

  Martanja Martanja

 11. ik probeer al jaren te haken maar telkens worden het knopen help!!

  noe

 12. Oeps Noe, ken je iemand die kan haken? Misschien kan die helpen. Goede vragen Chantal en Martanja, tijd voor een nieuw haakblog! Maar eerst een weekje op vakantie!

  Frouckje

 13. Froukje, je bent geweldig! Ik heb al verschillende youtube filmpjes bekeken en boekjes doorgespit maar het lukte maar niet om zelfs eenvoudige vierkantjes te haken. Tot.. nu! I'm hooked, en ga nu dan echt starten met een vaatdoekje.. Dankjewel!

  Elise

 14. Ha Elise, daar word ik nou helemaal blij van! Succes met je vierkant!

  Frouckje

 15. reactie ...hoi ik ben net begonnen met haken daar ik links ben kon niemand mij dat leren dus nu zelf aan het leren maar nu mijn vraag wil een beest haken maar het begint met 2 rijen en de derde staat dan weer toer maak ik dan 2 rijen en dan sluiten tot een ring

  naamellie ket

 16. Hoi Ellie, lastig is dat als je links bent en alle beschrijvingen voor rechtshandigen is. Staat er niet bij dat je het moet sluiten tot een ring? Het lijkt me wel logisch dat dit moet.

  Frouckje

 17. Ik haak weer sinds korte tijd, want ik vind het niks voor in de zomer maar vind het wel leuk om te doen

  Ilona

 18. leuk!!!ik heb al iets gehaakt ik ga met mijn vriendin samen haken ze kan ook haken!!!!!

  raina

 19. reactie ...ik begin ook met haken,,vindt het wel moeilijk...als ik een rij gehaakt heb,,hoe krijg ik dan een rij erboven op?

  naamjose siepe

 20. Een nieuwe rij erboven, start je door een keerlosse te maken en dan verder te gaan met de vasten. Of je kan een stokje haken en daarmee verder gaan! Succes!

  Martanja Martanja

 21. Hoi, ik wil wel leren haken. Maar ik ben vergeten hoe je moet vingerhaken, kun je daar ook een blog van maken?

  Julia

 22. Kunnen jullie ook eens iets schrijven over granny squares? Ik wi dat echt heel graag leren!

  Hilde

 23. ik heb het onder de knie maar heb geen idee hoe je van rij verwisseld

  joyce

 24. Het klinkt nog erg lastig hoor!

  wendy

 25. leuk om het te haken.

  carolien

 26. Wow! Eindelijk een duidelijke uitleg online te vinden. Morgen 3 uur treinen dus ik kan gaan oefenen!

  Jupke

 27. Erg duidelijke uitleg, alleen jammer dat ik het niet snap om de vaste te haken. Ik krijg de draai op een manier niet.

  Joanne

 28. Als je de bodem van een mand haakt , en er staat drie keer lossen , draai je het werk dan om of haak je stteds de zelfde richting

  Frouckje

 29. Dit begrijp ik ! Nu wil ik een stokje of 2 stokjes die die kruisen . Na de eerste 2 stokjes sla ik een steek over maak een stokje daarna ga ik terug naar de overgeslagen plaats om een stokje te maken , maar ik zie er niets in ! Rina

  Rina

 30. Hallo ik heb nog nooit gehaakt wel gebreid daar leer ik nog steeds van de fijne kneepjes zoals verkorte naalden nooit van gehoord. ik ga nu de vaste en stokjes oefen in maak een lapje dat dat er goed in zit en dan we dan wel verder ik denk aan een wingsjaal. Ik vind het fijn dat ik dit via een blog kan leren de uitleg is goed vind ik dank je wel groet Loes Morlog van Asten.

  loes morlog

 31. Ik heb vroeger wel gehaakt. Ben nu weer begonnen, maar eerst oefenen. Weet niet meer de benamingen bij de verschillende steken, maar dat komt al wel weer. En een dubbel of driedubbel stokje, hoe gaat dat ook weer? Truus.

  Truus

 32. Hallo, dit is pas een goede uitleg. Begin het eindelijk een beetje te snappen. breien kan ik als de beste, maar haken? Weet het niet. Maar het lijkt me zo leuk als je het kunt. alles ziet er zo schattig uit. Ik blijf volhouden, ooit.......

  nicole

 33. Ik wil graag een ketting breien en het liefst zou ik willen dat het dan in elkaar draaide, hoe ga ik dat doen?

  Gerda wisselink

 34. ik ben pas begonnen met haken,maar wat bedoelen ze met twee losse twee losse is acht vasten.

  w luyendijk

 35. Schrijf hier je reactie ...

  w luyendijk

 36. hallo hoi x joyce haken maken

  joyce

 37. haken vind ik erg leuk maar snap soms patronen niet. Hoe haak ik als er staat 1 stokje in de volgende 8 stokjes. of 1 stokje in de volgende 2 stokjes. sla je dan stokjes over

  Tonia

Reageer ook!

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je gegevens worden niet gebruikt of doorverkocht aan derden.
Je emailadres wordt niet getoond in je reactie.

de bloggers

poll

Welke Bijbel gebruik jij?

Loading ... Loading ...

tags

Archief