1 jaar lang niet shoppen

Ik ben dol op kleding shoppen. Op een middag in m’n eentje, een dagje met vriendinnen. Tussendoor een pauze met koffie en taart en daarna thuis alles nog een keertje aantrekken. Ik ben ook een makkelijke shopper: weet precies wat ik wil en zie gelijk allerlei combi’s voor me. Mijn gouden regel: koop iets, doe iets weg. Na elke nieuwe aankoop deed ik dus iets uit mijn kast naar een goed doel. Toch voelde ik me soms schuldig – sowieso altijd onrustig. Want ik heb genoeg; dus waarom wil ik altijd meer? Scrollend op insta zag ik een post van fashionistaparty: Suzanne had een jaar lang niet geshopt.

Hatseflats: dat kan ik ook! Mijn goede voornemen begon 1 januari 2018.

Tussenstand: sinds 1 januari 2018 niets gekocht.

Is winkelen verkeerd?

Een jaar lang niet shoppen doe ik niet omdat ik anti-winkelen ben. Dat heb ik ook duidelijk gemaakt aan vriendinnen, want sommigen durfden ineens niet meer te praten over iets wat ze hadden gekocht of wilden kopen omdat ze dachten dat ik het niet leuk zou vinden. Een beetje als geen vlees durven eten waar een vegetariër bij is. Maar het maakt me niet uit als iemand anders shopt. Ik daag mezelf hiermee uit, omdat ik mezelf wil bewijzen dat ik het kan.

Mijn non-shop regels

Even realistisch: een jaar is lang. Wat als ik ineens geen sokken of ondergoed ofzo meer heb? Daar maak ik een uitzondering voor. Ik mag van mezelf sokken en ondergoed kopen, maar alleen als ik het écht nodig heb. Dus tja, dat zal niet snel gebeuren want iedereen heeft wel een aardige voorraad in z’n kast liggen. Accessoires mogen ook niet; schoenen, tasjes en sieraden zijn ook een no go.

Wat wil ik hiermee bereiken?

Praktisch? Het bespaart geld. Het is niet zo dat ik supervaak iets kocht, maar ik gaf wel heel gemakkelijk geld uit aan een nieuw shirtje of een jurkje. Waarom? Eigenlijk om me beter te voelen. Want van een aankoop word je blij, helemaal als iets leuk staat. Dan voel je je even awesome en als dat gevoel wegebt, koop je weer iets nieuws. Zo gaat dat steeds door, ongemerkt. En dat wil ik niet. Ik wil mezelf bewijzen dat ik goed ben zoals ik ben; ook zonder dat nieuwe jurkje, zonder die schoenen. Jezelf af en toe trakteren is helemaal oké, maar ik wil er niet een deel van mijn zelfvertrouwen uit halen.

Uhm, maar het is al april?

I know, I know. Eerlijk gezegd durfde ik het eerder niet echt aan om erover te schrijven. Want wat als het mislukt? Maar ik houd het nu al langer dan drie maanden vol en eigenlijk gaat dat met gemak! Tot nu toe geeft het me zelfs rust: ik kijk niet eens meer naar etalages en ik heb niet de drang om mezelf en mijn kledingkast constant te updaten. Ik heb zelfs mijn kast nog eens extra uitgemest en een hoop weggegeven aan goede doelen en vriendinnen.

Ik heb wel een zwak voor jurkjes en rokjes, dus ik ben benieuwd hoe de komende maanden zullen gaan…

Ben jij al lid van onze club? Als clublid krijg je 6 keer per jaar de Belle op de mat, dit mooie welkomstpakket, toegang tot het forum en exclusieve korting op onze evenementen. Dat wil jij toch ook?

Als lid van onze club heb je deze 6 voordeeltjes zo maar te pakken:

♥ Je krijgt 6 keer per jaar ons tijdschrift Belle op de mat vol artikelen over geloof, zelfbeeld, school, vriendschap en nog veel meer.
♥ Elk jaar een cadeautje op je verjaardag
♥ Je krijgt toegang tot ons online forum waar je met andere Bellemeiden kunt kletsen
♥ Iedere maand ontvang je een nieuwsbrief met toffe extra’s
♥ Je krijgt korting op onze evenementen zoals de Belledag
♥ Het belangrijkste: je hoort bij een supergezellige club meiden die net als jij geloven en Belle zijn!