10 dingen die je moet weten over voetbal

Het WK komt er weer aan en dan moet je eigenlijk wel wat weten over voetbal. Ik leg het je uit, want ik voetbal zelf. Wat ik ga uitleggen geldt niet altijd bij ‘amateurvoetbal’, de duur van de wedstrijd is op een half veld bijvoorbeeld anders.

voetbal2

1. Buitenspel

Ten eerste: buitenspel. Op je eigen helft kan je sowieso nooit een buitenspel hebben, maar op de helft van het andere team wel. Als er van het andere team niemand meer tussen jou en hun keeper staat en jij de bal aangespeeld krijgt maak je een buitenspel. Krijg je de bal al eerder, en speel je de verdedigers voorbij kan je gewoon doorgaan.

2. Ingooi

Als een bal uit is mag er altijd iemand van een team ingooien. Ze bepalen welk team mag ingooien door te kijken welk team de bal het laatst aanraakte. Het team die dat deed mag dan niet ingooien, maar het andere team.

3. De scheidsrechter

Je weet vast wel wie de scheidsrechter is, maar wat doet deze nou eigenlijk allemaal? De scheidsrechter bepaalt wie er mag ingooien, welke straf iemand krijgt als er een overtreding gemaakt wordt (een rode of gele kaart), wanneer het buitenspel is en wie mag aftrappen en of een team een vrije trap krijgt.

4. Lijnrechters

De lijnrechters zijn een soort hulpscheidsrechters. Bij een wedstrijd zijn altijd twee lijnrechters, aan elke zijkant eentje. Ze hebben allebei een vlaggetje in hun hand en als er wordt ingegooid of als er buitenspel is laten zij met dat vlaggetje zien voor wie dat is.

5. Opstelling

Je weet vast wel wat een opstelling is, maar wat is nou een goede opstelling (daar verschillen de meningen nogal over). Je hebt natuurlijk sowieso in het doel de keeper, meestal daarvoor vier verdedigers, daar weer voor 3 middenvelders, daar voor nog 2 spelers en daarvoor de spits. De spits is meestal degene die balletjes in het goal trapt.

6. De 16-meter lijn

Dit is een soort vak voor het doel. De keeper mag de bal niet verder dan dat in zijn handen vasthebben. Natuurlijk mag de keeper wel verder lopen, maar dan mag hij de bal niet meer pakken met zijn handen.

voetbal1

7. Regels

Natuurlijk zijn er ook regels bij voetbal. Elk team mag bijvoorbeeld maar drie keer wisselen en een wedstrijd moet twee keer 45 minuten duren. Je mag bijvoorbeeld ook je shirtje niet meer uittrekken…. (helaas voor ons).

8. Hattrick

Een hattrick is als een speler 3 keer scoort in één helft, dit gebeurt niet zo heel erg vaak.

9. Competitie puntentelling

In een competitie van voetbal heb je een bepaalde puntentelling. Als je verliest krijg je geen punten, als je wint krijg je 3 punten en als je gelijkspeelt 1. Welk team aan het einde van de competitie de meeste punten heeft, heeft de competitie gewonnen.

10. Aanvoerder

Elk team heeft een aanvoerder, deze heeft een gele band om zijn bovenarm. Als aanvoerder moet je de scheidsrechter en aanvoerder van het andere team eerst een hand geven voor er wordt afgetrapt. Verder moet je als aanvoerder je team coachen.

Houd deze lijst bij de hand (of leer hem uit je hoofd) en je maakt geheid indruk als je tijdens een wedstrijd even nonchalant een term laat vallen ;)

Deze blog werd geschreven door Femke