10 recepten met havermout

Al jaren ben ik één van de allergrootste havermoutfans in Nederland. Als mensen mij zouden moeten omschrijven, zou het woord ‘havermout’ in het grootste gedeelte van die omschrijvingen voorkomen. Als  ‘expert’ geef ik je vandaag daarom 10 heerlijke receptjes met havermout!

Havermout is gezond!

Voordat we overgaan naar de waslijst met havermoutrecepten, begin ik even met de havermout zelf. Want havermout is heel erg gezond! Havermout zit bomvol met vezels waardoor je lang vol zit na het eten van havermout.  Daarnaast zitten er een hele hoop goede stofjes in, zoals antioxidanten en veel eiwitten.

10 recepten met havermout

Een van de leuke dingen aan havermout, is dat het heel veelzijdig is. Je kan het gebruiken bij ontbijtjes, lunches, voor hartige gerechten en zelfs voor hele andere dingen, zoals gezichtsmaskertjes!

In dit artikel noem ik niet bij elk idee het precieze recept, dan zou dit artikel wel héél lang worden. Maar don’t worry, als je even googelt vind je de bijbehorende recepten zo!

  1. Havermoutkoekjes

Met maar 4 ingrediënten: havermout, banaan en honing en lijnzaad, maak je hele lekkere én gezonde koekjes. Hier vind je een receptje van Elise. Elise maakt de koekjes heel dun, ik vind het juist lekker om ze wat dikker te maken, zodat ze lekker smeuïg zijn.  Maar experimenteer er vooral op los, er zijn heel veel varianten te bedenken op deze koekjes!

  1. Havermoutpap

Het meest klassieke recept met havermout is natuurlijk havermoutpap. Een tijd terug (denk aan de tijd waarin je opa en oma opgroeiden) was het heel normaal om dit als ontbijt te eten. En de laatste jaren keert de havermoutpap weer helemaal terug!

Lekkere toppings voor havermoutpap vind ik: vers fruit, rozijnen, kaneel, zaden en noten, honing en stukjes chocolade.

  1. Overnight oats

In plaats van de klassieke warme havermoutpap kan je ook overnight oats maken. Dit lijkt op havermoutpap, maar je kookt de havermout hierbij niet waardoor het een soort koude pap is. Heel verfrissend voor op warme zomerdagen!

  1. Wraps

Wraps kan je natuurlijk gewoon in de winkel kopen, maar het is veel leuker (en goedkoper!) om ze zelf te maken! Je kan ze maken van verschillende soorten graan, waaronder havermout. Leuk om – met wat lekker beleg – in je lunchbox mee te nemen naar school!

  1. Havermelk

Tegenwoordig eten er best veel mensen veganistisch. Dat betekent dat je geen dierlijke producten eet. Ook geen melk dus. Een vervanger voor melk kan dan havermelk zijn: ‘melk’ die niet is gemaakt door koeien maar met behulp van havermout! Het enige wat je nodig hebt is havermout, water en een theedoek.

  1. Mueslirepen

Een favoriet recept van mij: mueslirepen! Deze kan je zelf bakken, met als basis havermout. Lekker gezond en makkelijk! Hier vind je mijn recept.

  1. Smoothie met havermout

Drink jij graag smoothies? Maak ze iets vullender en dikker door er een eetlepel havermout doorheen te gooien en mee te blenderen!

  1. Havermoutpannenkoekjes

Het recept voor havermoutpannenkoekjes is heel bekend, maar toch wil ik het nog even noemen. Het is namelijk zo’n makkelijk, lekker en gezond gerecht! Lekker als ontbijt, lunch of tussendoortje. Je hebt alleen havermout, ei en eventueel banaan nodig.

  1. Granola

Eet jij elke ochtend yoghurt met muesli of cruesli? Maak dan eens je eigen muesli met havermout! Dit heet ook wel granola. Er zijn ontzettend veel recepten van te vinden.

  1. Gebakken havermout

Ik sluit af met een ontbijtrecept: gebakken havermout. Je mengt havermout, melk en extra ingrediënten naar keuze en bakt het af in de oven. Na een tijdje haal je dan een heerlijk warm havermoutontbijtje uit de oven, wat net taart lijkt!

Eet jij weleens havermout?

Liefs Anniek