100% tevreden zijn met je lichaam

De temperaturen stijgen en je nieuwe bikini kun je nu eindelijk weer eens uit de kast halen. Yes, op naar het zwembad! Superleuk natuurlijk, maar voor sommigen is hun bikini body toch ieder jaar weer een groot punt van onzekerheid.  Je lichaam zit namelijk niet meer verstopt onder een dikke laag kleren maar is nu ineens zichtbaar voor een heleboel mensen. Dat kan misschien confronterend en niet comfortabel voelen, maar dat hoeft echt niet! Je mag namelijk helemaal tevreden zijn met je lichaam.

Wat is mooi?

Misschien heb jij bepaalde schoonheidsidealen in je hoofd zitten van hoe jij eruit zou willen/moeten zien. Een strakke buik, zongebruinde huid, ik noem maar wat. Vaak zijn het dingen die in het algemeen door mensen mooi worden gevonden of waarvan de media zegt dat het er goed uit ziet. Als er dan een paar dingen van je lichaam zijn die daar niet aan voldoen, kun je je daar heel onzeker van worden.

Maar weet je, wie bepaalt er wat ‘mooi’ en ‘lelijk’ is? Smaken veranderen, denk bijvoorbeeld maar aan mode. Het ene seizoen kan okergeel echt niet, het volgende zie je iedereen er mee lopen. Precies zo gaat het eigenlijk ook met welke lichamelijke kenmerken mooi zijn. Vroeger was blank blijven in de zomer namelijk een teken van rijkdom, omdat je het geld had je tegen de zon te beschermen. Nu vinden de meesten het juist weer erg mooi als je huid een vakantietintje heeft.

Dus je kunt je afvragen of je de liefde voor je eigen lichaam moet laten afhangen van wat anderen vinden en wat toevallig de trend is.

Vergelijken heeft geen zin

Er zijn altijd wel dingen aan je lichaam waar je wat minder blij mee bent. Brede schouders, de vorm van je borsten of zelfs kleine dingetjes als hoe je teennagels eruit zien. Misschien is het dan een geruststellende gedachte dat een van je vriendinnen dat ook heeft, maar toch kun je dat beter niet doen. Want je gaat namelijk nooit een persoon vinden die precies dezelfde sterke punten en minder populaire punten heeft als jij; je bent uniek!

Iedereen is wel eens onzeker

Er zit een grote kans in dat ook dat meisje uit je klas waar jij stiekem wel eens jaloers op bent, soms helemaal niet zo blij is met wat ze in de spiegel zit. Echt, iederéén heeft van die dagen. Terwijl jij alleen maar de positieve dingen van haar uiterlijk ziet, merkt zij dingen op waar ze minder trots op is.

En dat is waarschijnlijk ook andersom het geval. Anderen letten vaak alleen maar op wat ze mooi vinden aan jouw lichaam, als ze er überhaupt al op letten. Even een testje: kun jij je nog herinneren wat je klasgenoten allemaal aan hadden vandaag? Misschien weet je het na diep graven nog van een paar, maar geef toe: erg makkelijk gaat het niet.

Ik hoop dat ik je nu een beetje aan het denken heb gezet over van je lichaam houden en dat het steeds een beetje makkelijker gaat. Af en toe onzeker zijn hoort bij deze levensfase, maar het is nergens voor nodig. Want jij bent precies goed zoals je bent!

Photo by STIL on Unsplash