Boeken&Belle: 2 x heftig!

Het is vandaag 10 september, het is zaterdag en de zon schijnt. Een mooie dag, zou je zeggen, toch? Vandaag is ook World Suicide Prevention Day, de dag waarop wereldwijd mensen stil staan bij zelfmoord en depressies. Een heftig onderwerp voor veel meiden, die misschien zelf last hebben van depressieve gevoelens of als je iemand kent die met zelfmoordgedachten worstelt.

Je bent niet alleen!

Allereerst moet je een paar dingen weten, als jij jezelf herkent.

  • Je bent NIET alleen. Praat over wat je voelt met mensen die jij vertrouwt. Misschien is er iemand in je omgeving die je in vertrouwen kunt nemen of schrijf een brief aan de vertrouwenspersoon bij je op school of in de kerk. Natuurlijk kun je ook met andere meiden praten bij ons op het forum.
  • Schaam je niet voor wat je voelt! Soms heb je misschien het idee dat je het niet meer aankunt en dat er geen exit is, weg van de chaos. Maar ook al zie je dat nu misschien niet helder: er IS een uitweg. Maar je hebt nu hulp nodig om hier uit te komen. Gelukkig is die er! Praat met mensen in je omgeving en besluit of het goed zou zijn om met een professional te gaan praten. Lees ook deze blog van Eline!
  • Jij bent WAARDEVOL. God heeft jou zo mooi geschapen en Hij geniet van jouw talenten en kwaliteiten. Ook al voel jij je naar wereldse maatstaven soms waardeloos, dat ben je niet. Ik vond dat zelf lastig om te zien, maar het volgende voorbeeldje heeft mij geholpen: Het gebeurt wel eens dat er op een stoffige zolder bij mensen thuis, een schilderij wordt gevonden. Dit blijkt later een schilderij van een belangrijke schilder te zijn, bijvoorbeeld Rembrandt. Zodra het bewezen is dat het inderdaad van Rembrandt is, wordt het schilderij plotseling heel veel waard! Het maakt niet uit of het een groot schilderij is of wat er op staat: Het is Rembrandt, dus het is kostbaar. Zo is ook jouw waarde bepaald: jij bent door God gemaakt en dat maakt jou zo kostbaar!

Niet veel meiden weten wat depressie precies is en hoe ze anderen kunnen helpen. Het is ook iets heel lastigs en daarom heb ik een paar boeken op een rijtje gezet die te maken hebben met depressie.

ik-kan-je-niet-vergetenIk kan je niet vergeten
Ashley Royer

Voor ik begin te vertellen waar dit boek over gaat, raad ik je aan om de eerste paar hoofstukken van ‘Ik kan je niet vergeten’ te lezen.

Oke, nu heb je dus Levi ontmoet. Een jongen die na de dood van zijn vriendin Delia, weigert om erover te praten. Wat een groot verdriet heeft hij , het is logisch dat hij er niet mee om kan gaan. Zijn ouders besluiten dat het goed is voor hem om in een andere omgeving te zijn, en hij verhuist van Australië naar de Verenigde Staten. Ook daar gaat het niet goed met Levi, maar heel langzaam begint er iets in zijn leven te veranderen.

PS. Ik mag een exemplaar van Ik kan je niet vergeten weggeven! Reageer onder deze blog en maak kans op het boek!

spijtSpijt!
Carry Slee

Dit is een ouder boek van Carry Slee, wat me iedere keer weer verschrikkelijk raakt. Jochem wordt gepest op school, zijn klasgenoten treiteren hem dag in, dag uit. Ze verzinnen steeds nieuwere, gemenere acties terwijl David, een klasgenoot, er niets van durft te zeggen. Zelfs de gymleraar treitert mee en dit zorgt ervoor dat Jochem zich verschrikkelijke eenzaam en waardeloos voelt.

Je kent dit boek misschien al, maar zoniet: lees het! Carry Slee is een fantastische schrijver en dit boek lees je, met kloppend hart, zo uit.

Als jij onlangs een boek hebt gelezen met dit thema, vul dan vooral het lijstje aan in de comments!