24 uur zonder beeldschermen

In deze lockdown voelt het alsof we enorm afhankelijk zijn van moderne technologie. Logisch, want we zitten erg vaak binnen. Maar wat nou als je eens een dag niet gebruik mag maken van de TV, laptop, tablet en je telefoon? Daar was ik maar wat benieuwd naar. Lees mee met hoe ik deze 24 uur zonder beeldschermen heb beleefd!

9.00 ’s ochtends word ik wakker. Normaal kijk ik dan eerst op mijn telefoon hoe laat het is en ga ik dan pas uit bed. Maar ja, dat kan nu natuurlijk niet.

10.00 Ik heb ontbeten, gedoucht, me aangekleed, gewoon zoals ik elke dag doe. Wat ik wel vervelend vond, was dat ik niet even het weer kon checken om mijn outfit te bepalen. Dat doe ik standaard iedere ochtend. Dus ging ik maar eventjes in mijn pyjama buiten staan om de temperatuur te peilen. Probleem opgelost. Mijn telefoon mis ik nog niet. Sterker nog, ik vond het wel relaxt om offline aan de dag te beginnen.

12.00 Ik vond het tijd om iets productiefs te doen, dus heb ik mijn nachtkastje uitgemest. Ik kwam dingen tegen waarvan ik het bestaan niet eens meer vanaf wist. Daarna liet ik de hond uit, halverwege begon het keihard te regenen! Dat krijg je als je de weersvoorspelling mist 😉 Thuis droogde ik op de bank op met een boek erbij. Ik verveelde me nog niet, maar het begint wel een beetje saai te worden.

18.15 Voor de lunch heb ik even keyboard gespeeld, wat ik al veeel te lang niet meer heb gedaan. Daarna ging ik boterhammen smeren voor onderweg. Ik ging namelijk met mijn gezin op ‘autosafari’. Dat houdt in: heel veel lekkers meenemen en rijden langs mooie plekjes. We hebben ook nog gewandeld in een bos waar ik nog wat foto’s heb gemaakt met mijn camera. En… Op de terugweg gingen we langs de McDrive! Zo zie je maar, om een leuk uitje te hebben zijn geen beeldschermen nodig.

20.30 Tijdens het avondeten heb ik per ongeluk een stukje van het journaal gezien. Daar had ik meteen spijt van, want al het negatieve nieuws maakte me niet bepaald vrolijk. Nu voelt het toch echt wel een beetje leeg zonder TV of telefoon. Vooral de stilte valt me op. Je kunt niet even een muziekje of filmpje aanzetten. Maar ergens heeft het ook wel wat om niet elk momentje van niksen gelijk te vullen door naar je telefoon te grijpen.

22.00 Ik heb gepuzzeld aan tafel terwijl mijn ouders naar de TV keken. Ik vond het jammer dat ik niet lekker op de bank kon meekijken, maar met de puzzel heb ik me ook vermaakt. Nu ga ik nog wat lezen in bed en dan slapen.

Conclusie

Ik kwam erachter dat heel veel dingen niet kunnen of minder leuk zijn zonder tv, laptop of telefoon. Ik kon bijvoorbeeld mijn vriendinnen niet gezellig appen of videobellen en digitale work-outs waren verboden. Ook even snel iets opzoeken voor een DIY of recept mocht even niet. Maar zonder al die dingen is het zeker mogelijk een leuke dag te hebben. Er waren genoeg activiteiten te bedenken waar ik normaal niet aan toe kom. Ik zou het je zeker aanraden om ook eens een dagje helemaal zonder beeldschermen te gaan. Het kan namelijk best rustgevend zijn om eens niet continu alles te weten van wat zich in de buitenwereld afspeelt. Toch ben ik blij dat moderne devices bestaan, want heel veel langer dan dit had ik niet volgehouden!

Photo by William Iven on Unsplash