De 3 grote onzekerheden van Janiek

Zo. Tijd om mezelf een keer kwetsbaar op te stellen. Want dat kan op Huis van Belle! Ik merk dat ik best vaak onzeker ben. En dat vind ik niet leuk. Helemaal niet om dat toe te geven. Maar oké, kwetsbaarheid is kracht. Enzo. Ik hoop ook dat, als jij je erin herkent, je weet dat je hier niet alleen in staat en dat we samen gezellig onzeker zijn. Dus – let’s go!

1. Wat denken anderen van mij?

Met stip op nummer 1. Helaas. Als ik in gezelschap ben – uitgezonderd van mijn gezin – vraag ik mezelf honderdduizend dingen tegelijk af. Ben ik wel leuk genoeg? En niet te stil? Was die opmerking wel op het juiste moment? Zal ik dat grapje maken, of zouden ze daar niet om kunnen lachen en valt er dan zo’n awkward stilte? O, help – awkward stiltes. Wat zijn die verschrikkelijk. Vooral als je net iets gezegd hebt en niemand erop reageert. Met gezelschap bedoel ik trouwens ook onbekende mensen. Als ik in de trein zit, bijvoorbeeld, en er komt iemand naast me zitten. Als ik mijn mobiel pak, denk ik: Ha, nu denkt hij vast dat ik zo’n student ben die superhard aan het soggen is en eigenlijk moet leren. Dus pak ik daarna snel weer mijn studieboek. Ondertussen weet ik dat wat ik denk dat hij denkt dat ik denk, waarschijnlijk niet waar is. Maar toch, hè. Stel dat het wel zo is. En stel dat het net zo’n leuke jongen is. Want: jongens! Die zijn een bron van onzekerheden.

2. Ben ik wel mooi?

‘Haha!’ Mijn zusje heeft een foto van me gemaakt en laat hem grijnzend zien. Oei… Confronterend. Sowieso is die selfiecamera niet erg flatterend. Op zulke momenten kan ik wel in elkaar krimpen en mezelf afvragen of mensen echt zo tegen me aan kijken elke dag. Misschien moet ik dan toch meer make-up op doen, schiet het door mijn hoofd. Gelijk begin ik een discussie met mezelf of meer make-up (of make-up überhaupt) wel mooi is, of het nodig is, of mensen dan niet gaan denken dat ik een tutje ben – ja hoor, daar zijn ze weer, die anderen en hun mening die ik zo belangrijk vindt. En dan hebben we het nog niet gehad over mijn haar (zo slap), mijn gewicht (oké, ik ben slank, maar dat moet wel zo blijven) of mijn kleding. Is dat eigenlijk wel modieus genoeg? Staat het me wel? En please, laat die broek niet omlaag zakken of het hemdje omhoog kruipen. Ieks.

3. Houdt God van mij?

Ja, het staat in de Bijbel en ik weet dat er heel veel mensen op de wereld zijn die me ervan willen overtuigen dat God van me houdt. Ik weet het ook wel met mijn verstand, denk ik. Maar mijn hart wil gewoon niet mee. Waarom voel ik God niet? Hoor ik Hem wel te voelen? Wie is Hij eigenlijk? Een Vader, maar dat vind ik toch moeilijk om te ervaren. Ik weet eigenlijk niet of ik wel van Hem hou. Of van Jezus… En wie is de Heilige Geest – die is pas geheimzinnig. Geloof ik wel als ik niet van God hou? Ik wil het wel. Pff, zoveel twijfels. Kan dat eigenlijk wel?

Onzeker over mijn onzekerheden

En raad eens: ik voel me ook nog eens onzeker over mijn onzekerheden. Want het is niet cool om onzeker te zijn, helemaal niet in de perfectionistische wereld van nu. En kijk eens om je heen, er zijn mensen met veel grotere problemen dan mijn gepieker.

Maar laten we deze blog positief afsluiten. Ongeacht alle andere wereldproblemen denk ik dat jouw en mijn onzekerheden er gewoon mogen zijn. Want we zijn nou eenmaal mens, en naast die grote kwesties horen ook kleine twijfels en aarzelingen bij het leven. Doen alsof ze niet bestaan helpt niet, want God kent ons immers van binnen en van buiten. En op een of andere manier houdt Hij toch van me.

De Huis van Belle agenda is uit! Deze agenda heeft meer ruimte om in te schrijven, er is ruimte voor je geodriehoek én we hebben elke week een leuke challege voor je bedacht die je helpt om van jezelf te houden of leuke dingen voor anderen te doen! Die wil je natuurlijk hebben en bestellen doe je hier!

PS: Geef je op voor 1 mei, dan krijg je de nieuwste Belle in je bus! In de nieuwste Belle praten we door over sexting en andere onderwerpen die met seks en relaties te maken hebben. Die wil je niet missen dus!