3 redenen om op een vrouw te stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen

Vandaag is het Internationale Vrouwendag en zoals elk jaar besteden we daar aandacht aan. Omdat gelijkheid voor vrouwen en meisjes nog niet vanzelfsprekend is, omdat we – ook in Nederland – nog een lange weg te gaan hebben. Daarom brengen we jullie de aankomende twee weken interviews met meiden die voor hun favoriete partij in de gemeenteraad zitten. Dit gaat niet over de partij, dit gaat over idealen en visie voor hun stad of dorp. Stemmen is belangrijk, en we hopen dat deze meiden je gaan inspireren om ook daadwerkelijk het stemhokje in te gaan, of toffer nog: een plekje in een fractie op te eisen ;)

Binnenkort naar de stembus

Zoals je misschien wel weet zijn er op 21 maart weer verkiezingen van de gemeenteraad. Alle mensen van 18 jaar en ouder met een Nederlands paspoort mogen dan stemmen op de partij of persoon die zij in de gemeenteraad willen hebben.

Misschien is het je al wel eens opgevallen dat de meeste ministers, burgemeesters en wethouders mannen zijn. Vrouwen zijn in de gemeenteraad ondervertegenwoordigd. One World heeft dat precies uitgerekend en gemiddeld is maar 28% van de raadsleden een vrouw (check daar ook een mooie kaart, waar je precies op kan zien hoeveel vrouwen er in jouw gemeenteraad zitten!). En dat terwijl vrouwen al sinds 1917 passief en actief kiesrecht (mogen stemmen, maar ook gekozen kunnen worden) hebben. Daarmee was Nederland een van de eerste landen!

De gemeenteraad: hoe zat dat ook alweer?

Misschien weet je nog wel dat de SGP een poos geleden voor de rechter stond. Dat kwam omdat er geen vrouwen op de kiezerslijst van de SGP mochten staan. Op die lijst staan alle mensen die gekozen kunnen worden voor die partij. De nummer 1 heeft het meeste kans om gekozen te worden, maar hoe lager je nummer hoe kleiner de kans. Dit werkt landelijk zo, maar ook plaatselijk: in je eigen stad of dorp. Elke partij heeft ook plaatselijk zijn eigen kieslijst met kandidaten.

Aan de hand van het aantal stemmen weet elke partij hoeveel zetels ze krijgen in de gemeenteraad. Als alle zetels verdeeld zijn, moet er een coalitie gevormd worden: de partijen moeten samenwerken om een meerderheid aan zetels te krijgen. Al die mensen op een zetel heten wethouder, de voorzitter is de burgemeester en die komt meestal uit de grootste partij. De wethouders hebben allemaal hun eigen ‘portefeuille’, dat kan bijvoorbeeld veiligheid, onderwijs of groenvoorziening zijn. Simpel gezegd is dat het onderwerp waar hij  of zij dan verantwoordelijk voor is.

Maar waarom zijn vrouwen in de gemeenteraad nu belangrijk?

1. Er zijn maar heel weinig vrouwen actief in de politiek

Van veel partijen is de nummer één een man en soms staan de vrouwen pas na de nummer 10. In de landelijke politiek zie je dit ook terug. Denk maar aan Wilders, Rutte, Buma of Segers. Allemaal mannen en in de lokale politiek is het niet veel anders. Gelukkig hebben we ook een Marianne Thieme (PvdD) of Carola Schouten (ChristenUnie), maar zij zijn eerder uitzondering dan regel. Daar mag wel eens verandering in komen!

2. Voor een goede vertegenwoordiging van de bevolking

De gemeenteraad moet een weerspiegeling zijn van de gemeente en met zo weinig vrouwen is die weerspiegeling scheef.  En zeker in de gemeentepolitiek is het belangrijk dat die de samenleving weerspiegelt. Je moet je kunnen identificeren met degene op wie je stemt. Dan hoef je niet alleen te denken aan het geslacht van iemand, maar dan kan huidskleur of geloof ook (of juist!) een rol spelen.

3. Andere input bij debatten

Een gemeente mist daarnaast ook belangrijke input in debatten als er geen of weinig vrouwen zijn. Vrouwen denken anders dan mannen. Zo zijn vrouwen bijvoorbeeld vaker mantelzorger of meer in contact met de school van hun kind waardoor ze beter weten wat nodig is op het gebied van onderwijs of zorg. Daarnaast werken vrouwen vaak minder doelgericht dan mannen en dat zorgt ervoor dat zij ook meer de persoon achter een wet of regel in de gaten houden. Een gemeenteraad houdt zichzelf in balans als er evenveel mannen als vrouwen in zitten.

Met voorkeursstemmen de fractie in

Om al deze redenen zijn er nu steeds meer (voornamelijk) vrouwen die op een vrouw stemmen. Die stemmen dan bijvoorbeeld op de nummer 4 van de lijst, want dat is een vrouw, in plaats van op de nummer één. Met deze voorkeursstemmen kan je de nummer 3 en misschien zelfs wel meer ‘verslaan’ en zo toch in de gemeenteraad komen, ondanks je lagere startpositie. Zo hopen mensen meer diversiteit in de politiek te krijgen.

Misschien denk jij nu wel: je stemt toch op de beste en niet specifiek op een vrouw? Dat is natuurlijk waar, maar die vrouw is misschien wel de beste aanvulling voor de gemeenteraad. En wie zegt dat de beste geen vrouw is?! Veel mensen denken bij een leiderschapsfunctie ook sneller aan een man dan een vrouw, terwijl ze het beiden prima kunnen. Kijk maar eens naar Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren die al jaren lijsttrekker is. Zij doet het echt niet slechter dan de mannelijke lijsttrekkers.

De komende tijd komen er nog een aantal blogs online met inspirerende meiden die in de politiek actief zijn. Dan ben jij straks helemaal voorbereid en up-to-date als je mag gaan stemmen of kan jij je ouder(s) overhalen om tóch op een vrouw te stemmen 21 maart.

En wat doe jij? Ga je stemmen, en wat wordt het dan?

Ben jij al lid van onze club? Als clublid krijg je 6 keer per jaar de Belle op de mat, dit mooie welkomstpakket, toegang tot het forum en exclusieve korting op onze evenementen. Dat wil jij toch ook?

Als lid van onze club heb je deze 6 voordeeltjes zo maar te pakken:

♥ Je krijgt 6 keer per jaar ons tijdschrift Belle op de mat vol artikelen over geloof, zelfbeeld, school, vriendschap en nog veel meer.
♥ Elk jaar een cadeautje op je verjaardag
♥ Je krijgt toegang tot ons online forum waar je met andere Bellemeiden kunt kletsen
♥ Iedere maand ontvang je een nieuwsbrief met toffe extra’s
♥ Je krijgt korting op onze evenementen zoals de Belledag
♥ Het belangrijkste: je hoort bij een supergezellige club meiden die net als jij geloven en Belle zijn!

+ bij 3000 clubleden verloten we een te gekke roze Fuji Instax Polaroidcamera!

Photo by Jessica Podraza on Unsplash