3 redenen waarom self-love absoluut niet arrogant is!

Self-love, of beter gezegd, jezelf accepteren zoals je bent! Je mag er zijn, en God heeft jou niets voor niets op deze plek in deze tijd geplaatst. Ik geef je 3 redenen waarom het absoluut niet arrogant is om te zeggen ‘ik mag er zijn, ik doe er toe’. Je bent een kind van God, en dus een kind van De Koning!

1. Je lichaam heb je gekregen

Je wordt geboren in een lichaam. Dit lichaam heeft God jou gegeven en dit lichaam is het enige wat je altijd, maar dan ook altijd bij je hebt. Je leeft in je lichaam. Jezelf accepteren is dus heel belangrijk. Sommige dingen heb je grip op, maar sommige dingen ook niet, en je bent zo mooi uniek gemaakt, waarom zou je het willen veranderen? Acceptatie. Ik had altijd moeite met mijn huidskleur, ik begon mijzelf ermee te pesten. Maar je huidskleur veranderen dat kon niet. Dus begon ik te accepteren dat ik wat donkerder was als de rest. En daarna waardeerde ik het zelfs heel erg dat ik deze huidskleur gekregen heb.

2. God had je al lief voordat je bestond

In de bijbel staan een aantal dingen die je kan koppelen aan self-love, maar veel gaan ook over ‘vol zijn van jezelf’ en ik vind dat dat twee verschillende dingen zijn. Volgens God zijn we veel waard voor hem. In Lucas 12:7 staat: “zelfs de haren op jullie hoofd zijn alle geteld. Wees niet bang, jullie zijn meer waard dan een hele zwerm mussen.” Vanuit eigen kracht jezelf accepteren is naar mijn idee niet te doen. Maar de gedachte dat God ons liefhad voordat we bestonden, dat hij zijn zoon gaf voor ons en dat hij onvoorwaardelijk veel van ons houdt, helpt ons te accepteren wie wij zijn.

3. Eerst van jezelf houden en dan pas kan je echt van een ander houden.

Het klinkt misschien wat cliché. Ik vond het vroeger altijd maar een flauw zinnetje om aan te horen. Maar nu ik wat ouder ben kan ik zeggen; een relatie met iemand aangaan terwijl je jezelf niet accepteert is niet te doen. Je voelt je nooit goed genoeg voor de ander. De ander loopt misschien over je heen omdat je geen grenzen/eigenwaarde hebt. Je neemt de schuld van conflicten vaak op jezelf: “sorry het is mijn schuld”. Je twijfelt of diegene bij je blijft, en je wel leuk genoeg vind, daarom kan het zijn dat je diegene heel erg gaat claimen, en neemt de ander afstand van jou. Het is moeilijk. Maar zodra je jezelf accepteert, kan je echt van de ander houden. Je ziet je eigen aandeel in de relatie beter. Je kan beter conflicten uitpraten. Je hebt grenzen voor jezelf waar de ander jou in moet respecteren. Je kan echt van de ander houden omdat je niet afhankelijk bent van hem/haar. Zo blijf je ook overeind staan als de relatie misschien stuk loopt.

Jezelf accepteren is ds niet arrogant, en zelfs nodig als je er voor een ander wil zijn zonder dat het ook jou naar beneden haalt. God houdt van jou, dus waarom zou je je waardeloos voelen? Keep that in mind.

Photo by Suad Kamardeen on Unsplash