Mijn 3 redenen waarom ik met een zendingsreis mee ging

Misschien ken je ze wel, zendingsreizen. Er zijn veel organisaties die groepsreizen organiseren met jongeren om in arme landen mensen te helpen, super tof! Misschien ken je het wel en ben je zelf van plan je zomer door te brengen met vrijwilligerswerk. Zelf heb ik dat ook gedaan en ik wil jullie graag vertellen wat het mij heeft gebracht, wat ik er van geleerd heb en waarom ik het iedereen aanraad zo’n reis te maken.

Mijn reis met Compassion

Zelf ben ik in oktober met Compassion op reis geweest naar Nicaragua en Honduras, landen gelegen in Midden-Amerika. Ik heb daar veel kinderen bezocht, kerkdiensten meegemaakt en ook praktisch werk gedaan zoals klaslokalen schilderen.

Een reis naar het buitenland is altijd leuk: nieuwe mensen, nieuwe culturen, fun! Maar vrijwilligerswerk in een arm land gaat veel dieper, ik heb zoveel nieuwe dingen gezien! Je leert gigantisch veel, hoe mensen daar leven, hoe de scholen er uit zien, en je maakt ook kennis met de armoede. Voor mij was dit heel belangrijk, ik ging verder kijken dan mijn eigen wereldje en verdiepte me in een hele andere situatie, en ik kwam erachter dat ik daar door alleen mijn aanwezigheid al hele mooie dingen kon doen. Als je twijfelt of je zo’n soort reis wilt maken, doe het! Het brengt je zoveel meer dan een gewone vakantie, je betekent heel veel voor de mensen in een arm land.

Mijn 3 redenen waarom ik blij ben dat ik mee ben gegaan op een zendingsreis

1. Nieuwe ervaring

In mijn opzicht zijn ervaringen veel belangrijker en mooier om te koesteren dan spullen. Ik heb bijvoorbeeld een hele mooie herinnering aan het land, maar ook aan de kinderen. Ik heb daar een soort ‘opvangprojecten’ bezocht en de hele dag doorgebracht met de kinderen daar, ik heb met ze gespeeld, gegeten, en je merkt echt dat ze dat enorm waarderen.

2. Super leuk én nuttig

Je bent als het ware op vakantie in een ander land, maar daarnaast steek je ook je handen uit je mouwen! Vrijwilligerswerk is mooi, goed en nuttig, en in een onbekend land alleen maar leuker!

3. Je maakt kennis met armoede

De waardevolste les die ik daar heb geleerd, is dat ik nu echt weet wat armoede is. Ik weet wel dat mijn huis en school niet voor iedereen vanzelfsprekend is, maar om echt een hele andere situatie mee te maken is iets wat je nooit meer vergeet en wat me als persoon een stuk dankbaarder heeft gemaakt.

Dit waren de voornaamste redenen waarom ik blij ben dat ik zo’n reis heb gemaakt. Het is echt aan te raden voor iedereen. Ook voor in je relatie met God is dit heel goed, je maakt God op verschillende, nieuwe manieren mee, dat vond ik heel mooi om te merken.

Ik ben wel benieuwd, heb jij ooit overwogen om zo’n reis te maken?