3 tips bij angst

Want ja, het kan maar zo zijn dat je daar last van hebt! Recent onderzoek laat zien dat 1 op de 5 Nederlanders last heeft van angst. Speciaal daarvoor werd zelfs een nieuwe campagne in het leven geroepen: ‘Hey! Het is oké.’ Ik vind dat de Amerikanen het altijd zo mooi kunnen zeggen: ‘I have anxiety.’ Ik heb angst. Zoals je in deze blog al een beetje kon lezen, is angst een deel van mijn leven. Ik leer er steeds meer in en vind altijd weer nieuwe ruimte om te groeien. Vandaag deel ik mijn drie beste tips voor jou, als jij ook last van angst hebt!

Tip 1: Erken dat het er is

Misschien heb je de vergelijking met de skippybal onder water al wel eens gehoord. Voor mij gaat ‘ie in ieder geval helemaal op. Een bal blijft op het water drijven, daar hoef je niets voor te doen. Probeer maar eens die bal voortdurend onder water te drukken. Het kost je veel energie en moeite om dat vol te blijven houden, steeds weer plopt die bal naar boven. Zo werkt het ook met angst. Het heeft geen zin om het weg te drukken te doen alsof het er niet is. Dat kost je vooral veel inspanning en energie. Wat veel beter werkt is voor jezelf te erkennen dat het er is. Kijk het recht aan en zeg: oké, dit is mijn angst, dit maakt me bang. Dat is niet leuk, maar uiteindelijk helpt het je verder. Want nu dat het er is, kun je ermee gaan werken.

Tip 2: Praat, praat, praat

Angst kan een heel eigen leven gaan leiden in mijn hoofd. Het wordt groter en groter en voor ik het weet zit ik met mezelf in een hoekje te piekeren en te malen over alles wat er vast mis gaat. Mijn beste tip: ga praten. Echt, doe het. Die olifant in je hoofd wil je niet en die hoeft er ook niet te zijn. Deel met een goede vriendin, je moeder of iemand anders die je vertrouwt waar je bang voor bent, wat er zich voor gedachten in jouw hoofd afspelen. Een ander kan je helpen om je angst in het juiste perspectief te zetten en negatieve gedachten tegen te spreken. Daardoor kan er weer een beetje ruimte in jouw hoofd komen. En misschien is het net dat beetje ruimte dat jou helpt om toch die stap te zetten die je zo eng vindt.

Tip 3: Stop met vermijden

Ja duh, denk je, maar dat is juist het probleem. Precies. En ik weet dat dit heel makkelijk kan klinken terwijl dat het absoluut niet is. Maar het probleem met vermijden wat je eng vindt, is dat de drempel steeds hoger wordt en je steeds meer angsten krijgt. Je kunt jezelf hier echt in oefenen! Door voor jezelf te erkennen dat je bijvoorbeeld veel angst hebt om naar dat onbekende gebouw te gaan, die toets te moeten maken of dat gesprek te gaan voeren. Zeg maar tegen jezelf: dit vind ik heel erg spannend, dit maakt me bang. Deel het met mensen om je heen. En zeg dan tegen jezelf: oké, dit vind ik heel eng, maar ik ga het tóch doen! Je neemt je angst met je mee, maar gaat ervaren dat je het gaat overleven. En dat is een ervaring die je kan helpen om de volgende keer weer zo’n stap te zetten.

Bonustip: Je mag hulp vragen

Inkoppertje natuurlijk, maar als je angst ervaart en het belemmert je, je hebt er last van, dan mag je altijd om hulp vragen! Hulp van mensen om je heen, of professionele hulp. Ook dat kan een drempel zijn, maar als je wilt groeien en je weet niet hoe: er zijn mensen die daar voor geleerd hebben en die jou graag een paar stappen verder willen helpen! Het is niet gek, je bent niet raar, je bent het waard om gezien en geholpen te worden. ♡

Wat helpt jou als je last hebt van angst?

Foto door Ineke Linssen Fotografie voor Belle