3 tips om goed te leren én fijne cijfers te halen

Proefwerken, schriftelijke en mondelinge overhoringen of tentamens die al mee tellen voor je centrale examen. Toetsen maken hoort bij het schoolleven en is niet voor iedereen een pretje. Er wordt vaak van je verwacht dat je goed presteert bij toetsen en mooie cijfers haalt. Maar soms voelt het alsof je leraren en volwassenen even vergeten zijn hoe het is om zelf toetsen te maken. De stress bij de voorbereiding van de toets, de opperste concentratie bij het maken van de toets en dan nog de spanning tijdens het wachten op de resultaten. Leuk is anders en daarom heb ik hier 3 tips die het maken van toetsen hopelijk net iets gemakkelijker voor je maken.

1. Leer goed

Het lijkt misschien super logisch, maar een goede voorbereiding doet echt wonderen. Het hoeft niet eens te betekenen dat je de toets sowieso super goed gaat maken, maar het zorgt er in elk geval voor dat je in de periode voor de toets zo min mogelijk stress hebt. Wanneer je zeker bent van jezelf en van hoe je hebt geleerd, geeft dit een veel rustiger gevoel dan wanneer je alles tijdens het leren maar hebt afgeraffeld.  Op het moment dat  je van jezelf weet dat je gewoon goed geleerd hebt is er eigenlijk helemaal niks om je zorgen om te maken.

2. Ga op tijd slapen

Zelf ken ik mensen die tijdens de examenperiode som nachtenlang doorgaan met leren en voorbereiden omdat ze anders bang zijn dat ze te weinig hadden gedaan. Maar ik kan je vertellen dat dat heel weinig zin heeft. Je hersenen hebben namelijk op een gegeven moment ook rust nodig, en als het echt laat is en je al de hele dag hebt geleerd nemen je hersenen geen nieuwe informatie meer op. Dus spreek met jezelf af dat je elke avond op een vast moment lekker op tijd gaat slapen en dan heb je alle energie die nodig is om een toets goed te maken.

3. Ontspan

Maakt niet uit hoe goed je geleerd hebt, hoe lekker je hebt geslapen of hoe groot of klein de toets is die je gaat maken, de spanning kan er altijd zijn. En dat is super logisch. Soms hangt er veel af van het cijfer wat je gaat halen of je wil zelf gewoon super graag dat het goed gaat. Het is goed om op momenten dat je het even heel spannend vindt even iets ontspannends te doen. Dat kan prima tijdens het leren. Neem gewoon een korte pauze waarin je iets doet wat totaal niet met je leerwerk te maken heeft en daarna kan je weer rustig verder.

Het belangrijkste is dat je weet dat de wereld heus niet vergaat als je een slecht cijfer haalt en zelfs niet als je niet overgaat of slaagt. Het is niet leuk maar je komt er uiteindelijk wel. Zolang je maar je best doet komt het echt wel goed.

Heb jij nog een goede tip voor het maken van een toets? Laat het weten in de reacties!

Foto door Nienke van Denderen fotografie voor Belle