3 tips om je leerstof te stampen (deel 1)

De zomervakantie is zo dichtbij dat je ‘m al kunt ruiken, maar bijna iedereen moet zich eerst nog door de laatste toetsen heen worstelen. Of het nou examens zijn, eindtoetsen of een simpele SO, geen nood: ik heb een aantal gouden trucs om die stof in je hoofd te krijgen! En ik ben een student Pedagogische Wetenschappen (waar ik veel over onderwijs leer), dus I know stuff. Maar echt.

  1. Praat, luister, lees, proef, ruik- Luister en huiver terwijl ik je een mini-college geef over het geheugen. Door al je zintuigen te gebruiken bij het leren, zal de stof beter in je hersenen blijven hangen. Er worden op deze manier namelijk meer delen van je brein betrokken bij de studiestof, waardoor die via verschillende wegen opgeslagen wordt. Een voorbeeld: terwijl je je Franse woordjes leert, zingt Adele op de achtergrond Someone Like You. Misschien niet het beste liedje (waarschuwing: zet dit NIET op als je een gebroken hart hebt), maar dat terzijde. Wanneer je tijdens je toets dit liedje in je hoofd afspeelt, wordt je geheugen geactiveerd en zullen de Franse woordjes sneller omhoog poppen.
  1. Leer in een tentamenhal- Uhm, ja. Ik zal het uitleggen. Een tijd  geleden werd er een interessant onderzoek gedaan met duikers (het wordt straks logischer). Allemaal kregen ze een woordenlijst om in hun hoofd te stampen, maar sommigen mochten dit op een bijzondere manier doen: onder water! Andere duikers moesten het gewoon op het land leren. Een tijdje later kwam de tweede ronde: sommige duikers bleven in het water, sommige bleven aan land – maar ook werd er gewisseld: een aantal duikers van het land moesten het water in, en andersom. Welke groep onthield je woordjes het best, denk je?

*nadenktijd*

(Ik voel me echt een professor nu, zo cool)

De groepen die steeds in dezelfde omgeving bleven, scoorden het beste! Dus de duikers die de hele tijd in het water of op het land mochten blijven. Long story short: het is handig om te leren op een plek die lijkt op de omgeving waar de toets wordt afgenomen.  Dan onthoud je het beter. Dus… Leer in de gymzaal als je examens hebt, of kijk of er lege lokalen beschikbaar zijn op school. Wordt het nog avontuurlijk van ook :)

  1. Help je vriendin- Ben je slecht in wiskunde? Zoek een vriendin die er ook slecht in is! Eh… Wat? Je leert het best door uit te leggen, vandaar. Je moet weliswaar het juiste uitleggen, maar als je dat lukt, zit je gebeiteld. Dit schijnt te komen door het sociale deel van je brein dat dan actief wordt. Leve vriendinnen!

Zo, we zijn weer heel wat breinfeitjes verder. Hoewel, feitjes – onderzoekers benadrukken vaak dat je voorzichtig moet zijn met hun conclusies. Dus het bovenstaande hoeft niet per se voor jou te werken. Maar… Het is worth a try! In de volgende blog geef ik nog meer tips, waarbij eentje over springtouwen gaat… Zie je dan!

Ben jij al lid van onze club? Als clublid krijg je 6 keer per jaar de Belle op de mat, dit mooie welkomstpakket, toegang tot het forum en exclusieve korting op onze evenementen. Dat wil jij toch ook?

Als lid van onze club heb je deze 4 voordeeltjes zo maar te pakken:

♥ Je krijgt 6 keer per jaar ons tijdschrift Belle op de mat vol artikelen over geloof, zelfbeeld, school, vriendschap en nog veel meer.
♥ Je krijgt toegang tot ons online forum waar je met andere Bellemeiden kunt kletsen
♥ Je krijgt korting op onze evenementen zoals de Belledag
♥ Het belangrijkste: je hoort bij een supergezellige club meiden die net als jij geloven en Belle zijn!