3 tips voor een goede concentratie

Thuiswerken is hartstikke in, iedereen doet het… Tja, we moeten er met z’n allen maar het beste van maken. Super cliché, maar ook gewoon super waar. Zelf vind ik het een behoorlijke klus om het op te brengen om thuis aan de slag te gaan en aan de slag te blijven. Ik mis mijn gebruikelijke studieomgeving waar ik gedwongen werd aan de slag te gaan, mijn telefoon is een grote bron van afleiding en ik presteer het om een kwartier om me heen te kijken in plaats van te studeren. Herkenbaar? Om mijzelf én jou te helpen heb ik vandaag drie tips voor je voor een goede concentratie als je thuis moet blokken op je schoolwerk!

#1 Maak het zo concreet mogelijk

‘Ik ga nu voor school aan de slag en ik heb twee uur de tijd.’ Oké, en wat ga je dan precies in die twee uur doen? Het helpt om zo concreet mogelijk te bedenken wat je af wilt krijgen. Pak pen en papier en schrijf dat op. In twee uur kun je misschien je wiskundehuiswerk maken, een hoofdstuk voor aardrijkskunde leren en nog een kwartier Engelse woordjes stampen. Probeer de tijd in te schatten wat je voor elk onderdeel nodig heb en bekijk hoeveel onderdelen je in die twee uur kunt doen. Als je concreet weet wat je af wilt en kunt krijgen, helpt dat om je daar beter op te concentreren. Aan de slag maar!

#2 Een app voor concentratie

Zoals Celine in haar blog ‘Zo word je een pro in thuiswerken: 10 onmisbare tips!’ al schreef kan je telefoon voor heeeeeel veel afleiding zorgen. Ik heb daar in ieder geval flink last van hoor, Instagram is zoveel makkelijker dan mijn hersens laten kraken over een studieonderwerp. Toch merk ik dat het echt helpt voor je concentratie om je telefoon aan de kant te leggen en alle meldingen uit of op stil te zetten.

Sinds kort heb ik daarvoor de app Forest geïnstalleerd. Het werkt zo: je ‘plant’ een digitaal boompje en stelt daarbij een tijd in. Ik kies vaak voor 45 minuten. In die 45 minuten gaat je boom groeien. Maar zodra je je telefoon opent en de Forest-app verlaat om iets anders op je telefoon te gaan doen, gaat je boom dood… Een stok achter de deur dus om die telefoon te laten liggen en je over je schoolwerk te buigen! Het is heel lastig om te zeggen: ‘Vandaag wil ik minder op mijn telefoon zitten.’ Dat is niet concreet genoeg en daardoor vaak lastig vol te houden. Als je een tijd instelt, is het te overzien en weet je dat je na 20, 30 of zelfs 60 minuten leren weer even op je telefoon mag als beloning voordat je weer en nieuw boompje plant.

#3 Houd een braindump bij

Ik ben echt een lijstjesmens, ik heb er een speciaal notitieboek voor dat ik ‘mijn lijstjesboek’ noem. Tijdens het leren plopt er regelmatig iets in me op wat ik niet wil vergeten. Een gedachte, een idee, een boodschap die ik nog moet doen, een appje die ik nog wil beantwoorden. Dan heb je drie opties. Optie 1: Dat meteen even regelen. Het nadeel is dat je je concentratie verliest. Volgens onderzoeken kan het tot 15 minuten duren voordat je dan weer geconcentreerd bezig bent met je schoolwerk! Dat is kostbare tijd. Optie 2: Je maakt een notitie in je hoofd en probeert te onthouden dat je dat straks in je pauze even moet doen.

En ook hier weer een nadeel: je hoofd moet zich nu niet alleen concentreren op je schoolwerk, maar óók proberen die to-do niet te vergeten! Daardoor kun je je per definitie niet voor 100% concentreren op je schoolwerk. Daarom is er optie 3: schrijf het even snel op en laat het los. Je hoeft het dan niet te onthouden, want het staat op papier. In je pauze kun je even op dat papier kijken om te weten wat je ook alweer nog even moest regelen. Ook allerlei gedachten tussendoor of briljante ingevingen kun je tussendoor even kort noteren. Daarna kun je je concentratie voor wat je aan het doen was zo snel mogelijk weer oppakken. Probeer zo’n braindump eens uit, wie weet helpt het jou ook.

Ben ik nog supergoeie tips voor een goede concentratie vergeten? Laat het hieronder even weten! Wat helpt jou om je goed te kunnen concentreren tijdens het leren?

Photo by Chase Clark on Unsplash