4 dingen waar je aan moet denken als je het huis uit gaat

Op jezelf gaan wonen, op kamers of samenwonen is natuurlijk heel leuk en ook een beetje spannend. Je verlaat het vertrouwde nest en moet zelfstandig verder. Er zijn heel veel leuke kanten. Als je uit huis gaat mag je eindelijk zelf bepalen hoe jij jouw huisje, appartement of kamer inricht. Jouw favoriete kleur op de muur, meubeltjes die je zelf gekozen hebt en je mag voortaan ook zelf kiezen wat je elke avond op tafel zet. Klein nadeel daarvan is wel dat je het ook zelf moet klaarmaken. Allemaal nieuwe uitdagingen waar je veel van leert en zelfstandig van wordt. Als je uit huis gaat moet je ook niet vergeten een aantal praktische zaken te regelen. Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:

1. Uitzet

Het klinkt ontzettend ouderwets, vroeger spaarden meisjes al van jongs af aan allerlei huishoudelijke middelen voordat ze uit huis gingen. Tegenwoordig zie je dat bijna niet meer. Als je de juiste adresjes weet te vinden, hoeft dit ook niet heel duur te zijn. Denk aan potten, pannen, kopjes, borden, bestek, meubilair en een bed met beddengoed. Je hebt ook handdoeken en keukentextiel nodig. Doe meteen je eerste grote boodschappen zodat je ook wat te eten in huis hebt. Als je dit geregeld hebt, kun je al in je eerste behoeftes voorzien.

2. Een leverancier van gas, elektra, water, telefoon en internet

Voor al deze zaken zijn meerdere aanbieders te vinden. Je kunt flink wat voordeel behalen door dit vooraf goed uit te zoeken. Vooral de kosten voor energie kunnen een flinke aanslag zijn op je maandbudget, dus kijk goed welke energieleverancier je kiest. Enkele goede websites waar je betrouwbaar kunt energie vergelijken zijn: Overstappen.nl en Independer.nl.

3. Adreswijzigingen

Als je verhuist kun je je post op je eigen adres ontvangen. Vergeet dan niet om vrienden en familie te informeren over je nieuwe adres. Het is ook van belang dat je je inschrijft bij de gemeente, uiterlijk 5 dagen na je verhuizing. Zij geven dit weer door aan de belastingdienst. Bij de belastingdienst kun je dan weer terecht als je eventueel recht hebt op huurtoeslag of andere toeslagen. Overige bedrijven en instanties waar je mee te maken hebt, moet je zelf informeren.

4. Verzekeringen

De belangrijkste verzekeringen als je op jezelf gaat wonen zijn de inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Met een inboedelverzekering zijn je meubels en andere spullen verzekerd in geval van brand, schade of diefstal. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je gedekt voor eventuele kosten die ontstaan door schade die jij per ongeluk veroorzaakt bij anderen.

Fijne verhuizing en geniet van je eigen stek!

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Overstappen.nl

Ben jij al lid van onze club? Als clublid krijg je 6 keer per jaar de Belle op de mat, dit mooie welkomstpakket, toegang tot het forum en exclusieve korting op onze evenementen. Dat wil jij toch ook?

Foto door Nienke van Denderen fotografie voor Belle