4 dingen die je niet tegen iemand met een bril moet zeggen

Sinds kort ben ik part of the club: ik heb een bril. Voornamelijk voor lezen, maar stiekem sowieso wel fijn. Dat wilde ik vroeger altijd al, want het leek me vet interessant om dan je bril dramatisch af te zetten (“WAT zei je?!”) of juist op te zetten (“Weet je, mijn theorie is…”) tijdens gesprekken. De realiteit is iets minder cool. Beslagen glazen, poetsen als een bezetene, afdrukken aan de zijkant van je neus. En – iets waar ik niet op was voorbereid – rare reacties. Tip voor de medemens out there die wil reageren op iemands nieuwe bril: zeg dit hieronder niet.

 Spoiler alert: dit zijn real life reacties

“Je ziet er slimmer uit”

Glad ijs mensen, glad ijs. Dit kan opgevat worden als een compliment óf als een megabelediging. Hoezo heb ik een bril nodig om er slim uit te zien? Vond je dat ik er hiervoor dom uitzag?! Dat soort dingen. En chips, betekent dit dat ik hem nu altijd op moet houden als ik serieus genomen wil worden? Aargh.

“Wow”

Wow goed wow of wow slecht wow? Gekke reactie. Niet doen. De letterlijke versie van deze reactie: “WOW! Oh ik dacht wie komt dáár aan?!” – een huisgenoot die we voor het gemak maar even Bert noemen. Bert zag me aankomen in de Albert Heijn en reageerde alsof ik A) een spook was B) uit het niets voor zijn neus verscheen **poof, magic!** C) op hem af kwam rennen als een te enthousiast meisje slash een op hol geslagen kalf (wat niet zo was, ik zei gewoon casual “hey” bij de broodafdeling).

“Nee, dát is aantrekkelijk”

Serieus, wie zegt dit?! Het was een grapje, maar wel een hele ongepaste to be honest. Dit zei iemand tegen me terwijl ik mijn bril opzette om beter Bijbelteksten te kunnen lezen. Serieus: Don’t. Say. This. Ik zette trouwens gewoon mijn bril op zonder oogcontact te verbreken want als je een awkward situatie expres NOG ongemakkelijker maakt heb je soort van gewonnen als queen of awkwardness.

“Hé, je hebt een bril”

Klopt, ik heb een bril. … **kriek, kriek, kriek** Dit is net alsof ik tegen iemand zeg: “Hé, je hebt een broek aan.” En dan niks. Of als je tegen iemand zegt “O, ben je jarig?” zonder te feliciteren. Of “Goh, je hebt een baby gekregen!” zonder te zeggen “Awh wat schattig.” Oké ik vergelijk mijn bril nu met een actual bèbè, maar je snapt wat ik bedoel.

Heb jij wel eens zo’n flater geslagen met zo’n opmerking?