4 manieren om voedselverspilling tegen te gaan

Ja, ook jij kan voedselverspilling tegengaan. Je bent misschien niet verantwoordelijk voor de boodschappen die thuis gedaan worden, maar toch kan ook jij iets doen tegen voedselverspilling. Wist je dat de helft van al het eten dat verspild wordt, verspild wordt door onszelf? Superzonde van Gods schepping. Daar moeten we wat aan doen en dit is wat jij kan doen.

Manier 1: Kortingsstickers

Wij zijn gek op een beetje korting, toch? Wist je dat je door eten met korting te kopen niet alleen geld bespaart, maar ook voedselverspilling tegen kan gaan? Albert Heijn heeft bijvoorbeeld stickers met ‘35% korting, weggooien is zonde’. Die plakken ze vanaf ongeveer zes uur ’s avonds op dingen als brood en vlees. Maar ook die lekkere koekjes, donuts of frikandelbroodjes zijn dan afgeprijsd! Kijk daar voortaan dus eens naar als je zin hebt in iets lekkers, of boodschappen moet doen voor je ouders.

Manier 2: Sluit je zak chips/snoep/lekkers goed af

Je hebt een drukke dag gehad en om jezelf te belonen, heb je een zak chips gekocht. Heerlijk. Je krijgt ‘m  niet helemaal op en vol als je zit schuif je ‘m aan de kant. Zo, daar heb je voorlopig geen trek meer in. Maar je gaat het helemaal niet meer opeten, want de volgende dag blijkt het zacht en gooi je het maar weg. Zonde! Zorg dat je je zak goed afsluit (door het bijvoorbeeld in een trommel te doen of de zak om te vouwen en er een knijper op te doen). Dan heb je er meteen veel langer plezier van!

Manier 3: Organiseer een restjesavond thuis

Als je thuis klaar bent met eten, kan het zo gebeuren dat je ineens wat overhebt. Misschien gooien jullie dat thuis wel weg, terwijl het best nog even lekker blijft als je het invriest. Stel je ouders voor dat jullie de restjes bewaren en organiseer aan het eind van de week een restjesavond wanneer je alles opwarmt of klaarmaakt en opeet. Zo hoeven je ouders niet te koken en ben jij goed bezig tegen voedselverspilling. Winwin!

Manier 4: Kijk voor initiatieven in jouw buurt

Grote kans dat er ook in jouw buurt initiatieven zijn tegen voedselverspilling. Zo heb je bijvoorbeeld de app ‘To Good To Go’, die eten van winkels bij jou in de buurt aanbiedt voor een spotprijsje. Je kunt het dan ophalen bij die winkel bij jou in de buurt, anders hadden ze het weggegooid. Ze geven je dan een verrassingsmix van wat ze die dag overhadden! En dat kunnen zomaar hele lekkere dingen zijn… ;) Als je op internet zoekt, vind je misschien wel meer initiatieven in jouw buurt.

Dit zijn al een hele hoop manieren waarop jij voedselverspilling tegen kan gaan. Laat dit ook eens lezen aan je ouders en ga met je hele gezin voedselverspilling tegen!

Heb jij nog manieren om verspilling van eten tegen te gaan?