4 Tips om een eigen bedrijf te beginnen van Linda

Linda wilde al jaren een eigen bedrijf beginnen. Er waren ideeën genoeg, maar met welke ze door moest gaan was lastig. Eigen baas zijn is natuurlijk heel leuk, maar dan moet je wel een goed idee hebben waar je écht enthousiast voor bent. Na een wereldreis kwam Linda tot een definitief idee: een bedrijf in fair trade kleding.

Waarom fair trade kleding?

Ik merkte tijdens mijn reis dat ik best uit een rugzak kon leven. Ik had eigenlijk helemaal geen bergen kleding nodig. Toch was ik altijd iemand die elke maand een paar shirtjes of iets dergelijks kocht, omdat het gewoon zo lekker voelde om iets nieuws te hebben. Maar ik begon me te realiseren dat ik al die kleding niet nodig had én dat ik daarmee heel veel onrecht in de wereld in stand hield. Het kan niet zo zijn dat iemand een eerlijk salaris gekregen voor een shirt dat nog geen tientje kost. Ik wilde daar niet meer aan mee doen en begon daarom met MaeSue, een webshop met fair trade en ecologische kleding.

Wat moet je doen om een eigen bedrijf op te starten?

“Ten eerste heb je een idee nodig. Vind je het moeilijk om iets te bedenken? Bedenkt dan waar je goed in bent, wat je zelf leuk en interessant vindt, maar ook wat er nog nodig kan zijn. Uiteraard hoef je niet per se iets te doen wat nog niet bestaat. Maar bedenk wel of jouw idee niet teveel concurrentie heeft. Daarna begin je altijd met een bedrijfsplan. Dit betekent dat je op papier gaat zetten wat je wilt gaan doen, verkopen en bereiken. Dat is nog best wel een lang en ingewikkeld proces. Ook best wel saai soms, maar wel heel erg belangrijk! Het geeft namelijk de richting en focus aan je bedrijf. Een onderdeel daarvan is ook onderzoek doen. Wie zijn de concurrenten? En wat willen de klanten? Ik heb zelf daarna verschillende duurzame kledingmerken vergeleken en bedacht wat voor kleding ik wil verkopen. De stijl op MaeSue.com is jong en hip en ik heb alleen merken geselecteerd die hierbij passen.”

Zijn mensen geïnteresseerd in fair trade kleding?

“In Nederland wel hoor! Mensen zijn steeds meer bezig met het verhaal achter hun kleding. Dat komt onder andere door documentaires, er zijn steeds meer documentaires over het milieu en onrecht in de wereld. Een hele mooie en bekende dan om te kijken is ‘True Cost’, die gaat over alle nare kanten van ‘fast fashion’. Dat verhaal raakte mij enorm en heeft ervoor gezorgd dat ik mijn leven aanpaste. Het was even een schakeling van een echte fashionista die elke maand een paar kledingstukken koopt naar een bewuste koper die misschien nog  “maar” een kledingstuk per twee maanden. Toen ik dat eenmaal gewend was, was het heel erg fijn en gaf het voldoening. Meer nog zelfs dan de goedkope kleding, want die nieuwigheid gaat er snel van af.”

4 Tips om een business te starten

  1. Niet bang zijn- Heb lef en doe het gewoon. Wie niet waagt, wie niet wint. Dus werk je idee uit en start met je bedrijfsplan. Als je het niet probeert, heb je sowieso niets.
  2. Vraag hulp- Je kan niet alles, maar in het begin moet jij wel echt alles doen. Het is immers jouw bedrijf. Vraag dus hulp aan mensen of zoek informatie op als je iets niet weet. Ik kon bijvoorbeeld niet helemaal zelf een website bouwen, dus ik heb een web-developer in de hand genomen. Je hoeft dus echt niet alles zelf te kunnen, maar je moet wel hulp durven vragen als je iets niet kan.
  3. Hoe dan ook: je hebt wat geleerd- Zelfs als je bedrijf uiteindelijk niets wordt, heb je een hele hoop geleerd. Je weet nu hoe een bedrijfsplan werkt en weet veel meer over wat je allemaal nodig hebt voor een eigen bedrijf en de tak waarin je werkzaam wilde zijn. Helemaal geen weggegooide tijd dus! Wees daarom niet bang om te beginnen.
  4. M&O kan je helpen- Op school moet je een vakkenpakket of richting kiezen. Als je enigszins dan de keuze en kans hebt is Management en Organisatie een goede keuze. Later krijg je in de boekhouding van je bedrijf namelijk ook veel te maken met tabellen en balansen. Dan kan het enorm helpen als je al weet hoe dit werkt. De meesten vinden dit namelijk niet zo leuk werk, maar het moet gebeuren. Het fijnste is dan natuurlijk als je er zo snel mogelijk mee klaar bent!

En wordt jij hierdoor gemotiveerd om een eigen bedrijf te starten of je koopgedrag onder de loep te nemen? 

Ben jij al lid van onze club? Als clublid krijg je 6 keer per jaar de Belle op de mat, dit mooie welkomstpakket, toegang tot het forum en exclusieve korting op onze evenementen. Dat wil jij toch ook?

Als lid van onze club heb je deze 4 voordeeltjes zo maar te pakken:

♥ Je krijgt 6 keer per jaar ons tijdschrift Belle op de mat vol artikelen over geloof, zelfbeeld, school, vriendschap en nog veel meer.
♥ Je krijgt toegang tot ons online forum waar je met andere Bellemeiden kunt kletsen
♥ Je krijgt korting op onze evenementen zoals de Belledag
♥ Het belangrijkste: je hoort bij een supergezellige club meiden die net als jij geloven en Belle zijn!