4 tips om minder YouTube te kijken

Je bent lekker een YouTube filmpje aan het kijken en even later kijk je op de klok, waar de wijzer ineens een uur verder staat. Onbewust heb je heel de tijd doorgeklikt naar nog wat leuke filmpjes. I know… YouTube kan echt superleuke, inspirerende en motiverende video’s hebben. Toch merkte ik bij mezelf dat mijn schermtijd best omhoog ging door YouTube. Nu ben ik al een maand bijna YouTube-loos. Tuurlijk hoef jij niet te stoppen met YouTube, maar als je er wat minder tijd aan wilt besteden, heb ik hier 4 pro-tips voor je!

#1 Bewust zijn van je schermtijd

Zelf heb ik ongeveer twee weken lang mijn schermtijd elke dag bijgehouden, waarna ik toch wel vond dat het moest veranderen. Mijn tip is dan ook om goed je schermtijd in de gaten te houden. Waar besteed jij het meest tijd aan? Vind je dit prima of wil je dat dit verandert? Dit hoeft echt niet binnen een dag te veranderen, het is een proces. Deze eerste stap geeft je wel echt een goede motivatie om je schermtijd te verminderen!

#2 Abonnementen uitzoeken

Omdat ik het altijd ‘zielig’ vond voor de YouTuber, abonneerde ik bijna overal op. Dit zorgde voor een torenhoog aantal, 176 abonnementen op YouTube. Het is natuurlijk anders dan Insta, want hierbij kreeg ik elke keer als ik weer ‘ging stoppen met kijken’, nieuwe leuke vlogs aangeboden. Ik had het hier een keer met mijn beste vriendin over, waarna we samen onze abonnementen gingen uitzoeken. Als ik echt een leuk kanaal had, schreef ik dat op een lijstje. Toen ik eerst alles had ‘weggegooid’, abonneerde ik daarna weer op mijn favoriete accounts. Hierdoor kreeg ik veel minder meldingen en alleen de gewenste prikkels!

#3 App verwijderen

Dit klinkt heel drastisch, maar heeft mij heel erg geholpen. Door de YouTube app niet meer op mijn telefoon te hebben, krijg ik geen meldingen of prikkels binnen. Als ik filmpjes wil kijken, kan dat gewoon nog via het web. Het verwijderen van de YouTube-app heeft mij enorm geholpen!

#4 Alternatieven zoeken

Ken je dit? Je verveelt je en tikt daarom maar wat random sites in. YouTube was één van die sites bij mij. Heel vervelend, want voor je het weet ben je weer aan het kijken. Wat mij heel erg heeft geholpen is een alternatief voor YouTube verzinnen. Wanneer ik weer een drang naar YouTube krijg, doe ik twee dingen. Allereerst sluit ik mijn laptop of tabblad af en soms loop ik letterlijk weg van mijn scherm. Daarnaast ga ik iets anders doen wat ik leuk vind. Denk hierbij aan een boek lezen, wat lekkers bakken, spelen met mijn hond, een theetje drinken met mijn moeder of wat je ook maar verzint. Mijn tip is wel om iets te verzinnen wat offline is. Hierdoor kom je minder snel in de verleiding om naar YouTube te gaan!

Als laatste wil ik graag nog wat dingetjes kwijt :). Vergeet niet dat dit een proces is, een terugval is helemaal niet erg! Ook mag je jezelf best eens belonen. Zag je een leuk filmpje dat je nog wilde kijken en vind je dat wel een beloning voor je harde werken verdient? Geniet lekker van het filmpje! Mijn tip is wel om er voor te kiezen dat je dan maar één filmpje te kijken. Anders blijf je weer kijken :). Heel veel succes en hopelijk lukt het je om minder YouTube te kijken.

Wil jij ook minder YouTube kijken?

Photo by Sara Kurfeß on Unsplash