4 tips om nuttiger gebruik te maken van je fysieke lessen

Door de coronacrisis hebben we al ruim twee maanden hybride onderwijs. Een aantal dagen per week mogen we naar school en de andere dagen zit je thuis. De lessen op school zijn dus zeldzaam en daarom is het handig om ze goed te gebruiken! Dit zijn immers de enige momenten waarop je met je docent kan praten zonder videoverbinding, in een fysiek lokaal. Maar hoe gebruik je deze lessen nou nuttig? In deze blog geef ik je 5 tips die helpen om meer voordeel uit je fysieke lessen te halen.

  1. Bereid je goed voor

Dit is echt cruciaal wanneer je je lessen nuttiger wilt gebruiken. Kijk de dag van te voren even waar je lessen op school over gaan, lees de paragraaf alvast door en zorg dat je bijloopt met je huiswerk. Hierdoor kan je de nieuwe uitleg gelijk opnemen, zonder dat je nog achterstallig werk moet inhalen! Verder is het heel handig om te kijken naar je afgelopen online lessen, begreep je eigenlijk wel alles? Wil je nog ergens hulp bij? Kortom: zorg dat je voorbereid bent, dan haal je er veel meer voordeel uit!

  1. Stel vragen

Tijdens de online lessen kan het best ingewikkeld zijn om vragen te stellen. De docent kan niet goed uitleggen online, je wifi is niet zo goed of je durft het niet zo goed om klassikaal vragen te stellen. Daarom kan het heel erg helpen om tijdens de fysieke lessen veel vragen te stellen. Wanneer je deze van te voren al hebt opgeschreven, weet je zeker dat je ze niet vergeet. Mijn tip is dus om veel vragen te stellen aan docenten, wanneer je de fysieke les hebt. Hierdoor zal je de stof vast beter begrijpen!

  1. Vraag om feedback

Vragen stellen en om feedback vragen klinkt bijna hetzelfde, maar dit is het zeker niet! Met name bij de bètavakken, waarbij je berekeningen moet maken, is feedback vragen super handig. Laat je docent eens een kijkje nemen in je schrift en vraag om feedback. Heb je je berekeningen goed opgeschreven of moet het toch anders geformuleerd worden? Zijn je onderzoeksvragen goed of moet er nog iets aan veranderd worden? Zo laat je je docent zien dat je bereid bent om te werken en zorg je ervoor dat je je fouten al vóór de toets ontdekt!

  1. Geniet!

Dit klinkt misschien heel random, maar genieten is ook ontzettend belangrijk. We hebben van halverwege december tot begin maart alleen maar thuis gezeten. Nu kan je lekker genieten van het feit dat je überhaupt weer naar school mag! Hoewel school niet altijd leuk is, mogen we er wel dankbaar voor zijn dat school weer open is! Maak er maar een beetje een feestje van! Desnoods neem je taart mee en wat slingers :).

Tot zover mijn vier tips om meer uit je fysieke lessen te halen, hopelijk heb je er wat aan! Vergeet niet dat je niet altijd hoeft op te letten, kletsen met je vriend(inn)en mag ook best een keer! Geniet van het feit dat je weer naar school mag en hopelijk helpen deze tips je om deze lessen ook nog effectief te gebruiken!

Hoe maak jij gebruik van je ‘echte’ lessen? 

Zijn er dingen gebeurt waardoor je niet kan genieten van school? Bij Stichting Chris staan ze altijd klaar om met je te praten!

Photo by Scott Webb on Unsplash