40 dagen-tijd

Ik ben er nog steeds niet helemaal zeker van of je het nou zo schrijft, maar: de 40 dagen-tijd begint alweer bijna! Om precies te zijn: volgende week woensdag 6 maart. Traditioneel wordt dat Aswoensdag genoemd.

Aswoensdag, wat is dat?

Ja, ik moest het ook even uitzoeken hoor. Maar ik ontdekte dat Aswoensdag stamt uit de Middeleeuwen. Het symboliseerde het begin van een tijd van boetedoening en vasten. Als teken daarvan werd as gestrooid over het hoofd van mannen, vrouwen kregen alleen een kruisje van as op hun voorhoofd. Voor Rooms-Katholieken is Aswoensdag nog steeds een verplichte vastendag; je mag dan maar een maaltijd eten die dag.

Start van de 40 dagen-tijd

Aswoensdag is dus het begin van de 40 dagen-tijd. Dit zijn de veertig dagen tot en met Stille Zaterdag, waarna de Paasmorgen volgt. De zondagen worden niet meegeteld in de berekening van de veertig dagen. Deze veertig dagen vormen samen de lijdenstijd. Als je op zondag naar de kerk gaat zul je het ook gaan merken in de Bijbelgedeelten die de voorganger leest en de preken die er gehouden worden: het gaat over Jezus’ weg naar het lijden, het laatste avondmaal, die zware nacht in Gethsémané en uiteindelijk de kruisiging op Golgotha. Ik vind het persoonlijk erg mooi om in deze tijd die hele weg van Jezus mee te lopen en te ontdekken hoe dit voor Hem als mens was. Ik bedoel: als je God bent kun je dit dragen, maar Jezus was ook mens – en juist dat maakte het lijden voor Hem zo intens.

Vasten en bezinning

De veertigdagentijd is ook een tijd van vasten en bezinning. Ik ken iemand die ooit in deze periode alleen maar matzes heeft gegeten en water heeft gedronken… Respect hoor, maar dat doe ik niet! Wat ik wel belangrijk vind in deze periode is om bewust iets te kiezen waar ik op ga vasten. Niet omdat ik af wil vallen of eindelijk eens wil breken met een slechte gewoonte (wat op zich wel goed meegenomen zou zijn), maar omdat ik stil wil staan bij de weg die Jezus 2000 jaar geleden aflegde voor mij. Me ergens van onthouden en zo misschien wel extra tijd te hebben voor Bijbellezen en gebed helpt me hierbij. Je zou bijvoorbeeld kunnen overwegen om deze 40 dagen (en dan moet je zelf maar bedenken of je de zondagen wel of niet mee wilt rekenen in je vasten) geen chocola te eten of niet op Facebook of Instagram te gaan. Ik ben er zelf over aan het denken om het laatste te doen. Op Facebook zit ik sowieso niet zoveel, maar ik scroll wel meerdere keren per dag door m’n hele Instagram heen. Minder op mijn telefoon kijken zou me goed kunnen helpen om mijn focus op God te leggen deze lijdenstijd.

Kalenders of  Bijbelstudies

Wat je ook kan helpen om bewust met Jezus mee te lopen door deze periode heen, is het chronologisch lezen van bijvoorbeeld het evangelie van Mattheüs of Johannes. Ook kun je kalenders bestellen die je elke dag een Bijbelgedeelte en een korte overdenking aanreiken, zoals deze of deze. Stichting Tear heeft dit jaar ook weer een kalender uitgegeven (Google maar even). Ze zijn gratis, fijn hè? :)

Doe wat voor jou goed en helpend is

Ik wil je vooral aanmoedigen om te onderzoeken wat voor jou helpt in die veertig dagen. Wat is je focus, wat zou je willen (mee)beleven met Jezus? En wat zou je daarbij kunnen helpen? Misschien is dat om ergens op te vasten, ervoor te kiezen iets niet te eten of minder op je telefoon te zitten. Maar misschien betekent het voor jou wel dat je gewoon elke avond voordat je gaat slapen een kwartiertje in je Bijbel leest en probeert te bidden over wat je hebt gelezen. Voor iedereen werkt het anders, maar wat ik belangrijk vind en jou gun is dat je komende weken mag gaan ervaren hoeveel Jezus voor jou heeft overgehad! Hij houdt van jou en ik wens je toe dat je zult ontdekken hoeveel. ♥

Ga jij vasten deze veertigdagentijd?

Photo by Ahna Ziegler on Unsplash