4x makkelijk duurzaam doen

Je wilt het misschien wel, maar het doen is nog weer iets anders: duurzamer leven. Het klinkt zo ver weg en naast een regenbui te vroeg of te laat heb je toch nergens last van. Waarom zou je het jezelf dan moeilijker maken? Toch denk ik dat het super belangrijk is dat wij voor Gods schepping zorgen. En dat klinkt misschien heel zwaar, maar dat kan veel makkelijker zijn dan je denkt. Dit zijn vier super makkelijke manieren waarmee jij het verschil kan maken!

#1 Tweedehands (kleding) kopen

Door tweedehands te kopen doe je veel minder mee in het proces om voortdurend nieuwe spullen en kleding te kopen. En het is nog leuk ook. Ik heb echt een paar super vette items gescoord in de kringloopwinkel en vrijwel al mijn meubels zijn tweedehands. Daarnaast kan het je best wel wat geld schelen en is het helemaal niet zo moeilijk.

#2 Vervang je boterhamzakje voor een fancy broodtrommel

Deze is super easy, maar zo goed. Je hebt hele leuke broodtrommels of broodzakjes om je lunch in te bewaren, in plaats van dat kleine, pletbare plasticzakje. Als iedereen zou stoppen met het gebruik van boterhamzakjes, zou dat zoveel vervuiling schelen. En iedereen, dat begint bij jou. Dit is echt zo geregeld en je bent vet goed bezig.

#3 Verwarming lager en meer truien

Dit vraagt wat familie-overleg, maar de verwarming lager (of uit) zetten, helpt echt als je wat duurzamer wil doen. Het kost namelijk minder energie. Jij hebt een goede reden om die leuke, maar hele warme, trui aan te doen en je gaat ook nog lekker voor het milieu.

#4 Licht uit, oplader(s) eruit

Deze laatste heeft ook te maken met energieverbruik. Je gaat snelsnel naar school en je vergeet je licht uit te doen. Maar die lamp is ondertussen wel de hele dag kostbare energie aan het vreten. Superzonde. Hetzelfde geldt voor je oplader. Zelfs als je telefoon er niet aanhangt, gaan er kleine beetjes energie verloren door ‘m erin te laten zitten. En aangezien alle kleine beetjes helpen, kun je ‘m er net zo goed even uithalen. Duurzaam!

Al deze dingen kosten nauwelijks tijd en energie van jou, maar als we dit samen doen kunnen we wel echt een verschil maken en zorgen voor wat God gemaakt heeft. Zelfs als je geen geld, tijd of energie hebt kun je dit nog doen. Duurzaam doen is makkelijker dan je denkt!

Heb jij nog tips om makkelijk duurzamer te doen?