5 handige schooltips die ik eerst onzin vond

Of je nu naar de middelbare school toe gaat of juist er al een aantal jaar zit, je herkent dit vast wel. Schooltips, planningtips, anti-stress tips, leertips en concentratietips. Ook ik heb veel van dit soort tips gekregen en de meeste ontving ik met open armen. Er waren er echter ook een aantal bij die ik echt complete onzin vond, terwijl ik ze nu, na drie jaar, toch gebruik! In deze blog geef ik jullie de superhandige tips waar ik vroeger niet naar luisterde. Misschien helpen ze jou ook wel!

  1. Planning met tijdsindelingen

Dit vond ik altijd complete onzin. Waarom zou je bij je planning schrijven hoe lang je er mee bezig bent? Dat verandert toch niks? In de brugklas wist ik dan ook al van te voren dat ik mijn ingeplande huiswerk van die dag nooit af zou krijgen. Nu, in de derde, doe ik dit wel en het is geweldig! Met tijdsindelingen weet ik zeker dat ik het af krijg die dag en het motiveert me om eerder klaar te zijn dan mijn ‘eindtijd’. Zeker een aanrader!

  1. Huiswerk (meteen) nakijken

Hoewel ik dit nog steeds niet altijd doe, blijf ik me verbazen over het nut van nakijken. Vooral bij de bètavakken, waarbij er van jou goede berekeningen verwacht worden, is dit echt super handig. Vroeger was ik hier vaak een beetje te lui voor, maar ook je cijfers gaan er zeker van omhoog! Meteen nakijken is ook belangrijk en handig, want hiermee voorkom je dat je een paragraaf/hoofdstuk lang dezelfde fout maakt.

  1. Dag voor de toets geen nieuwe stof

Deze tip gaf mijn zus me in de eerste. Hoewel ik het heel handig vond, lukte het in de tweede en begin derde niet om me eraan te houden. Zelf vond ik dit ook niet zo erg, want ik dacht niet dat het een enorm verschil zou maken. Nu ik dit wel toepas, heb ik ontdekt hoe handig het is! Als je voor de laatste dag voor de toets alles al hebt behandeld, hoef je het alleen nog maar te herhalen. Hierdoor kost het minder tijd en zit het niet meer in je kortetermijngeheugen!

  1. Opdrachten opnieuw maken als voorbereiding voor toets

In een eerdere blog schreef ik al over deze ontdekking: het (opnieuw) maken van opdrachten als voorbereiding voor mijn toets. Ik denk dat ik dit nooit deed, omdat ik bang was dat het me niet zou lukken en het voelde als heel veel extra werk. Nu vind ik dit echter helemaal ideaal! Het is dus ook heel belangrijk om tip 2 te doen, want dan weet je goed wat je fout doet. Voor bijna alle vakken maak ik een dag van te voren wat herhalingsopdrachten, want dan weet ik precies of ik het goed kan! Een enorme aanrader!

  1. Leerdoelen leren!

Dit deed ik in het begin van de brugklas niet, omdat iedereen me had geleerd dat ik gewoon de teksten uit het boek moest leren. Dus ik ging stampen en stampen, zodat ik elk detail zou kennen. Gelukkig redde mijn aardrijkskunde docent me uit mijn lijden, er zijn namelijk bijna voor elk vak leerdoelen! Deze vertellen je precies wat je moet kunnen en daardoor kan je heel goed kijken of je de stof beheerst. Op deze leerdoelen zijn ook de toetsen gebaseerd, dus vaak geven ze een goed beeld van hoe ik de toets kan verwachten!

Dit waren de vijf tips die ik eerst onzin vond, maar nu dagelijks toepas. Hopelijk heb je er wat aan!

Heb jij schooltips die anderen echt kunnen helpen?

Photo by Jeswin Thomas on Unsplash