5 leertips voor je toets

Leren. Tot je 18e zit je er verplicht aan vast, dus je kunt er maar beter het beste van maken. Maar ik kan me goed voorstellen dat er een heleboel dingen zijn waar je liever je tijd aan besteedt dan aan bijvoorbeeld het stampen van jaartallen bij geschiedenis. Dan zijn deze vijf tips zeker het lezen waard, want voor mij hielpen ze om in minder tijd mijn toetsen goed voor te bereiden.

Don’t study harder, study smarter

1. Deel je schriften goed in

Tijdens het leren voor toetsen liep ik er tegenaan dat het veel moeite kostte om mijn aantekeningen terug te vinden tussen alle huiswerkopdrachten in mijn schrift. Ik dacht, dat moet efficiënter kunnen. Sindsdien werkte ik niet alleen van voor naar achter in mijn schrift, maar ook van achter naar voor. Oefeningen uit het boek kwamen dan voorin te staan en aantekeningen uit de les achterin. Ik denk dat ik daarmee begon in klas 3 en tot en met klas 6 ben ik niet meer van die methode afgeweken (ondanks de opmerking van verwarde klasgenoten: ‘je hebt je schrift achterstevoren liggen’ 😉).

2. Gebruik tomato-timer

Soms heb je van die dagen dat er een hele stapel schoolwerk op je ligt te wachten. Je eerste idee is dan misschien om de hele middag aan één stuk door te gaan blokken. Toch is uit onderzoeken gebleken dat dit niet de meest effectieve manier van leren is. Je kunt beter na iedere 25 minuten focussen vijf minuutjes pauze houden. Ik gebruikte daarvoor altijd de site tomato-timer, maar je kunt natuurlijk ook de timer van je telefoon gebruiken.

3. Benut oefentoetsen maximaal

Bij de meeste vakken, vooral in de bovenbouw, stond er bij ons op school een oefentoets online. En die zijn heel handig, omdat het een voorproefje is van de echte toets. Als je ze maakt, maak ze dan ook goed. Bij mij was de verleiding altijd groot om het bestand te openen, een paar seconden naar de vragen te kijken en dan vervolgens óf het bestand snel weer te sluiten omdat het er intimiderend uitzag, óf gelijk naar de antwoorden te kijken. Kan dat bij een echte toets? Nope. Dus zorg dat je het aanpakt alsof het ‘voor het echie’ is en geef jezelf ook een tijdslimiet. Dan haal je er het meeste uit.

4. Zorg voor een goede volgorde

Punt vier is zo op het eerste gezicht een beetje vaag. Ik bedoel hiermee vooral dat het slim is om je vakken in een handige volgorde te tackelen. Want als je thuiskomt uit school en je moet zowel voor aardrijkskunde, Engels en wiskunde huiswerk maken, waar begin je dan? Een paar jaar geleden gaf mijn mentor daar een goede tip voor. Zij zei dat het het beste is om eerst te beginnen met opdrachten die je snel even af kunt maken, zodat je het gevoel hebt dat je opschiet. Daarna ga je aan de slag met het vak waar je het minst zin in hebt. Zo voorkom je dat je dat blijft uitstellen. Tot slot kun je dan huiswerk maken voor vakken waar je wat meer aanleg voor hebt of die je interessanter vindt.

5. Creëer jouw optimale leeromstandigheden

Hoe snel je leerstof tot je kunt nemen hangt heel erg af van de situatie. Bij ons in de natuurkundeles was het altijd onmogelijk om ook maar iets uit te voeren, omdat alle jongens tijdens het zelfstandig werken luidruchtig met elkaar aan het praten waren. Thuis heb je gelukkig iets meer invloed op de geluiden om je heen. Kijk dus wat voor jou het beste werkt. Ik kan me het best concentreren in complete stilte, anderen vinden een rustig pianomuziekje weer chill. Daarnaast vinden sommigen het motiverend om tegelijkertijd met anderen aan school te zitten, dan zijn ‘study with me’ video’s op YouTube een aanrader.

Foto door Nienke van Denderen Fotografie