5 manieren die helpen om te groeien in geloof

Persoonlijk vind ik geloven best vaak moeilijk. Nou ja, dan geloof ik wel, maar doe ik eigenlijk weinig met mijn geloof en staat het in de wachtrij. Gelukkig heb ik een aantal manieren gevonden, die mij helpen om te groeien in geloof. In deze blog deel ik mijn ervaringen en tips, hopelijk heb je er wat aan!

1. Persoonlijke Bijbelstudie

Dit is zo belangrijk! Ik heb dit best vaak onderschat… Nu ik dit dagelijks doe, zie ik de waarde ervan in. Een van de belangrijkste dingen die mij heel erg heeft geholpen om dit in mijn ritme te krijgen, is het hebben van een vast tijdstip voor stille tijd. Ik doe dit nu gelijk als ik opsta, zodat ik goed mijn dag begin. Het verschilt overigens per persoon, welke tijd het beste werkt. Zoek dit vooral zelf uit! Voor mijn Bijbelstudie gebruik ik de ‘Serendipty Bible’. Hierbij zitten bij elk bijbelstuk vragen om te groeien in geloof. Dit is zeker een aanrader, maar een ander bijbelstudieboekje kan ook enorm helpen!

2. Christelijke conferenties

Door corona is dit nu niet mogelijk, maar ik wilde het er toch tussen zetten. Er worden trouwens ook veel dingen online georganiseerd! Ik ga nu al een aantal jaren naar Teenstreet, een internationaal tienerkamp voor jongeren tussen de 13 en 17. Mijn geloof is hier zo gegroeid, het mocht zeker niet missen in deze blog! Verder heb je ook nog ‘Opwekking’, ‘Herman Boon kamp’ en nog veel meer. Ook zijn er online jongeren diensten van EO BEAM. Zoek iets wat bij je past en je zal zoveel groeien in geloof! Verder maak je er vast ook veel christelijke vrienden, dat vind ik persoonlijk ook heel waardevol!

Meer weten over Teenstreet? Klik dan hier. Online diensten van Beam bekijken? Klik dan hier!

3. Bijbelstudiegroep

Dit kan je doen met vrienden, met je jeugdgroep of met je toffe vrienden die je op het christelijke kamp hebt ontmoet. Mijn tip is om vooraf te brainstormen waar je het over wilt hebben. Wil je het hebben over een bepaald Bijbelboek of juist over een thema? Ga hier met elkaar over in gesprek en zoek een vaste (!) datum wanneer je elkaar opzoekt. Ook is het heel bijzonder als je samen gaat bidden. Mijn tip is dan om bijvoorbeeld een open gebed te doen of dat iedereen bidt voor de persoon naast zich. Je kan kiezen om ook een oudere leider bij de groep te vragen, of het juist alleen met tieners te doen en te leiden. Bijbelstudie in een groep doe ik nu ook sinds kort en is zeker een aanrader voor als je wilt groeien in geloof.

4. Mentor(s)

Misschien ken je wel iemand tegen wie je opkijkt, vanwege zijn/haar geloof. Zelf heb ik dit ook met een aantal personen. Daarom praat ik met hen over het geloof en vraag ik hoe zij dingen bekijken. Dit helpt mij enorm om zelf te groeien in mijn geloof en te kijken naar hoe ik over dingen denk. Het kan heel spannend zijn om te vragen of iemand je mentor wil zijn, maar vaak zijn mensen heel enthousiast. Je kan ook iemand niet als mentor vragen, maar gewoon af en toe samen gesprekjes voeren en samen bidden.

5. Inspirerende boeken, films en YouTube kanalen

Juist voor als je even ‘geen zin’ hebt in Bijbel lezen kan je ervoor kiezen om te leren van iets totaal anders. Er zijn talloze goede boeken geschreven, zelf heb ik hier ook echt heel veel van geleerd. Check bijvoorbeeld deze blog waarvoor ik een boek als inspiratiebron gebruikte. Verder zijn er ook heel veel mooie films en YouTube filmpjes te vinden over het geloof. Er komt nog een blog van mij online, waar ik een lijst waardevolle boeken, films en YouTube filmpjes deel! Check deze zeker, als je op zoek bent naar inspirerende en bemoedigende verhalen.

In deze blog heb ik jullie vijf manieren gegeven om te groeien in geloof, deze hebben mij zelf ook heel erg geholpen. Hebben jullie nog ideeën over hoe je hier in kan groeien? Laat ze vooral weten, dan helpen we elkaar!

Photo by Aaron Burden on Unsplash