5 redenen waarom reizen goed voor je is

Opstijgen en landen met een vliegtuig vind ik SUPER eng – sorry voor wie naast me zit in het vliegtuig, ik claim sowieso de handleuning om iets dramatisch vast te pakken. Maar het is het waard, want reizen is zo, zo goed voor je. Ik maakte m’n eerste verre reis toen ik nog maar 7 jaar was (bedankt familie in Canada) en ben er sindsdien heilig van overtuigd dat reizen je een beter mens maakt. Why? 

#1 Je wordt er zelfstandig van

Een rit naar Schiphol fixen, zorgen dat je alle regels voor de bagage weet, überhaupt je vlucht boeken. Best volwassen allemaal. Ook als je de trein of bus pakt in plaats van een vliegtuig, moet je veel regelen. Even researchen, knopen doorhakken én al-tijd alles dubbelchecken (anders boek je voor meneer Jacob in plaats van mevrouw Jacoba zoals ik). Duurt even, maar het voelt goed! En dan moet je dáár nog alles fixen.

#2 Het is avontuurlijk 

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar op elke reis loop ik tegen onverwachte dingen aan. Mijn stoel is overboekt en ik moet iemand op de luchthaven overhalen zijn stoel aan mij te geven, de auto kapt er in the middle of nowhere mee, ik kom aan op m’n bestemming ZONDER koffer, ik word gebeten door een kwal (ouch), ik word beroofd waar ik bij sta (ouch voor hem – ik betrapte hem op heterdaad en gaf hem een preek). Jongens; je kunt het zo gek niet bedenken of het is me op reis overkomen. Maar dat geeft niet, want avontuur maakt je sterker!

#3 Je leert vertrouwen op mensen

Oké, dat zou je misschien niet denken als je alle dramatische wendingen hierboven hebt gelezen. Maar na de bijna-beroving vingen twee lieve vrouwen me op en gaven me een peptalk. En na de panne in the middle of nowhere mocht ik de hele dag bij een Frans stel blijven, ook al konden we elkaar niet verstaan. We hebben samen gegeten en gelachen, zo bijzonder! En toen ik bijna moest huilen omdat mijn vriendin wel een stoel op onze vlucht had maar ik niet, gaf een meneer zijn plekje voor me op. En ik zal nooit de oude meneer in Italië vergeten die in zijn koffietentje elke ochtend een cappuccino voor me klaar had staan om me een fijne dag te wensen. En zo zijn er nog zoveel meer bijzondere mensen die ik heb ontmoet en die me hebben geholpen!

#4 Het is super leerzaam

Cliché, maar waar: je leert superveel van reizen. Je leert veel over cultuur, natuur, geschiedenis, gewoontes. En je leert de verschillen en overeenkomsten tussen mensen kennen. Hoe bizar dat je met iemand uit Kenia in een deuk kunt liggen terwijl je elkaar niet kunt verstaan en zo’n ander leven leidt? Mensen kunnen op compleet andere plekken wonen en toch op elkaar lijken. Ook bizar: ben al een paar keer een dubbelganger tegengekomen op reis. Van mezelf, van vriendinnen. Als twee druppels water, héél apart (vooral als je oogcontact maakt en allebei awkward wordt).  

#5 Het brengt je dichterbij God

Tijdens mijn reizen voel ik me altijd zo verbonden met Hem en met Jezus, die ook veel op pad was. Je spreekt met veel mensen, hoopt een lichtje door te geven. En als je in je eentje door een vreemde stad loopt en het even niet meer weet, is God erbij. Dat ervoer ik vooral heel sterk toen ik in mijn eentje in Italië was – iets wat ik toen heel eng vond. Want alleen op vakantie betekent ook alleen eten, terwijl je omgeven bent door stelletjes en gezinnen. Ik besloot elke dag een dagboek bij te houden, waarin ik aan God schreef. Het was uiteindelijk een van de meest waardevolle reizen ooit en ik had helemaal niet meer het gevoel dat ik alleen op reis was. Hij reisde met me mee!    

Wat zou reizen jou brengen denk je?

Beeld: Nienke van Denderen Fotografie voor Belle