5 Relatielessen die ik geleerd heb tijdens mijn single-zijn

Lieve belle, 

Een onderwerp waar ik vroeger – en nog steeds – veel over nadacht, is relaties. Relaties vormen een groot en belangrijk onderdeel van ons leven. God heeft ons gemaakt om in verbinding met Hem en met elkaar te leven. De verbinding die wij met anderen hebben, zijn de relaties die wij aangaan. Deze relaties zijn er in allerlei vormen: vriendschappen, familierelaties, en natuurlijk liefdesrelaties. Relaties vormen ons, maken ons (on)gelukkig en hebben veel effect op ons. Ik weet niet in wat voor situatie je je momenteel bevindt, of je single bent of juist een relatie hebt, of je gelukkig bent in je liefdesleven of juist niet. Als ik voor mezelf spreek, vind ik liefdesrelaties een journey op zichzelf, waarin ik heb geleerd, fouten heb gemaakt, gevallen ben en weer ben opgestaan. In deze blog wil ik vijf relatielessen met je delen die ik heb geleerd in mijn tijd van single-zijn. 

1. Er is een verschil tussen alleen zijn en eenzaam zijn

Ik ben al wat langere tijd single, en wat ik geleerd heb, is dat eenzaamheid en alleen zijn niet hetzelfde zijn. Je kunt prima alleen zijn en daar volledig van genieten, zonder je eenzaam te voelen. Alleen zijn betekent dat je geen partner hebt en dat je in die zin ‘alleen’ door het leven gaat. Maar dit hoeft natuurlijk echt niet te betekenen dat je je ook eenzaam voelt of écht alleen bent. Je kan single zijn en volledig tevreden zijn met jouw liefdessituatie. Je bent niet alleen, als je je omringt met een heleboel lieve mensen, zoals vriendinnen, familie of mensen uit de kerk. En je kan ook juist wél eenzaamheid ervaren als je wél een liefdesrelatie met iemand hebt. Alleen zijn en eenzaam zijn, zijn dus niet hetzelfde.  

2. Wanneer je single bent, heb je alle tijd om aan jezelf te werken

Vaak wordt er met een soort overdreven compassie of medeleven naar mensen gekeken die single zijn. Maar er zijn ook grote voordelen aan het single-leven! Er is bijvoorbeeld niemand met wie ik direct rekening hoef te houden, niemand aan wie ik regelmatig mijn plannen of gedachten hoef te vertellen, en niemand met wie ik moet praten over belangrijke beslissingen die ik maak. De enige die ik daarvoor echt móet raadplegen, ben ik zelf. 

Daarnaast heb ik ontzettend veel tijd, en ik kan die tijd helemaal indelen zoals ik zelf wil. Ik kan zelf op ieder moment van de dag kiezen wat ik wil gaan doen (los van mijn studieverplichtingen natuurlijk 😉). Bovendien kan ik tijd investeren in mijzelf. Ik kan deze tijd gebruiken om uit te zoeken wat ik leuk vind, nieuwe dingen leren of proberen, en aan mijzelf werken. Natuurlijk kan je dit ook doen als je een relatie hebt, maar dan heb je een extra verantwoordelijkheid om ook tijd en aandacht te geven aan de ander. Wanneer je single bent, hoeft dit niet, en kan je dus alle tijd en aandacht die je hebt, investeren in jezelf. Dus, mocht je single zijn: gebruik deze tijd wisely en ga lekker op onderzoek uit naar wie jij zelf bent! 

3. Communicatie is de sleutel tot een goede relatie

Communicatie is een belangrijke sleutel die ervoor zorgt dat je relatie goed functioneert (of juist niet). Het is belangrijk dat je communiceert over hoe je je voelt, wat je ergens van vindt, wat je denkt, en wat je nodig hebt van de ander. Miscommunicatie zorgt voor ruzie en conflicten en die wil je natuurlijk zoveel mogelijk uit de weg gaan. Praat over je onzekerheden en over dingen die je moeilijk vindt. Als hier geen ruimte voor is in een relatie, of als je je niet veilig genoeg voelt om dit soort persoonlijke dingen te delen met je partner, kun je je afvragen hoe dat komt. Het is belangrijk om een partner te kiezen waar je je veilig bij voelt om alles mee te delen, zelfs de meest persoonlijke dingen. Maar, dit gebeurt niet vanzelf: dit vertrouwen moet groeien. Het belangrijkste is dat je een partner kiest die samen met jou wil groeien in communicatie, en die moeilijke gespreksonderwerpen niet uit de weg gaat. 

4. Je kunt liefde niet forceren

Alhoewel ik graag zelf zou willen kiezen op wie en wanneer ik verliefd word, is dat niet helemaal hoe het in het echt werkt. Ook al vind je iemand nog zo interessant of leuk, als je geen gevoelens voor diegene hebt, kun je deze niet forceren. Je kunt wachten tot je een ons weegt en diegene keer op keer nieuwe kansen geven, maar als het er niet in zit, zal het ook niet vanzelf komen. Liefde kun je niet forceren. Het enige wat je kunt doen, is met een open mindset nieuwe mensen leren kennen, en dan merk je het vanzelf wel als je verliefd wordt. 

5. If he/she wants to be with you, he/she will

Als je iemand leuk vindt, wil je natuurlijk ontzettend graag dat dat wederzijds is. Of die gevoelens wederzijds zijn, kom je vaak vanzelf wel achter. Dat zie je bijvoorbeeld aan iemands daden. Probeer het wel los te laten en ga niet krampachtig iemands gedrag richting jou over-analyseren om te kijken of iemand jou leuk vindt. Relax. Als hij/zij jou (ook) leuk vindt, merk je dat meestal vanzelf. Diegene zal dan zoveel mogelijk tijd met jou door willen brengen en zal er alles aan doen om jou te kunnen zien. Al kan dat ook wel even duren, want je bent misschien niet de enige die het spannend vindt ;-) Kortom: geduld is een schone zaak. 

Tenslotte, de allerbelangrijkste liefdesles: vertrouw op God. Hij leidt jouw leven, ook wanneer het om relaties gaat. Vertrouw op Hem, vertel Hem wat je moeilijk vindt, wat je angsten zijn en waar je van droomt. Als jij je leven aan Hem geeft en alles aan Hem toevertrouwt, zal Hij je leiden. 

Psalm 37:4: Zoek je geluk bij de Heer: Hij zal je geven wat je hart verlangt. 

 

Wat heb jij geleerd over relaties? 

Foto door Everton Vila via Unsplash