Deze 5 tips helpen je als je hooggevoelig bent

De titel van deze blog doet denken dat hooggevoeligheid een problem is. Help! Maar weetje, dat hoeft helemaal niet. Laatst zag ik een quote voorbij komen die luidde: ‘It’s both a blessing and a curse to feel everything so deeply’. En dat is precies wat het is; het is een zegen en een ‘vloek’ om alles zo intens te voelen.

Wat is hooggevoeligheid?

De term ‘Hooggevoeligheid’ is bedacht door een Amerikaanse psycholoog. Zij deed onderzoek naar hooggevoeligheid en ontdekte dat ongeveer 1 op de 5 mensen hooggevoelig is. De meeste mensen die hooggevoelig zijn, hebben het gevoel ‘anders’ te zijn dan de rest. Maar wat dan precies ‘anders’ is, vinden ze vaak lastig uit te leggen. Gevoeligheid voor dingen heeft te maken met onze zenuwen en onze hersenen. Ergens bij het verwerken van een prikkel gaat dit bij HoogSensitieve Personen (HSP’ers) anders dan bij andere mensen. Prikkels komen bij HSP’ers op één of andere manier harder, sterker en intenser binnen. Ze ervaren meer details en de prikkels zijn uitgebreider. Dat betekent trouwens niet dat ze betere zintuigen hebben! Het betekent vooral dat HSP’ers prikkels (zoals licht, geluid, gevoel, aanrakingen) op een andere manier verwerken. Wist je trouwens dat hooggevoeligheid erfelijk is? Dus als jij hooggevoelig bent, is één van jouw ouders dit waarschijnlijk ook!

Twee soorten hooggevoeligheid

Er zijn twee soorten HSP’ers: spanningzoekers en rustzoekers. De spanningzoekers zijn telkens op zoek naar nieuwe ervaringen en nieuwe prikkels. Maar, omdat ze dus ook HSP zijn, zijn ze ook sneller overprikkeld. Een lastige combinatie. Spanningzoekers hebben als het ware één voet op het gaspedaal en tegelijkertijd de andere voet op de rem. De meeste HSP’ers zijn rustzoekers en voelen zich gelukkiger bij een wat ‘kalmer’ leven. Zij houden van overzicht en regelmaat. Van grote, drukke groepen mensen, worden zij vaak niet zo blij.

Mensen die hooggevoelig zijn…

– Worden beïnvloed door stemmingen van anderen
– Zijn gevoeliger voor pijn
– Zijn gevoeliger voor het effect van cafeïne (zit in koffie, energydrankjes)
– Hebben op drukke dagen meer behoefte om zich terug te trekken op een plek waar ze ongestoord alleen kunnen zijn.
– Raken makkelijker overbelast door te felle lichten, sterke geuren, harde sirenes of bepaalde kledingstoffen
– Voelen zich snel opgejaagd als ze in korte tijd veel moeten doen
– Schrikken sneller
– Voelen zich niet op hun gemak bij harde geluiden
– Kunnen diep geraakt worden door kunst of muziek
– Kijken uit principe niet naar gewelddadige films of tv-programma’s
– Raken sterk uit hun humeur of concentratie wanneer zij honger hebben
– Voelen stemmingen van anderen goed aan
– Zijn zorgzaam en staan bewust in het leven
– Merken veel details op en zien ook snel een subtiele verandering

File in je hoofd

Daar waar de één flink kan genieten van een druk en luidruchtig festival, kan een HSP’er overprikkeld raken door de harde geluiden en de drukte. Overprikkeld raken is eigenlijk een soort file, maar dan in je hoofd. Als je met je auto in de file staat, is dat heel vervelend. Je kunt niets anders doen dan te wachten tot de file is opgelost. Zo werkt het ook met prikkels. HSP’ers hebben vaak meer tijd nodig om te prikkels te verwerken. Bij overprikkeling staan de prikkels als het ware in de file om verwerkt te worden. Het zijn er teveel, dus het duurt even. Wanneer iemand overprikkeld raakt, kan hij gaan huilen of boos worden, maar de meeste mensen zullen zich willen terugtrekken en de rust willen opzoeken. Weg van de situatie die hen overprikkeld.

5 Tips om hooggevoeligheid je niet in de weg te laten zitten

Hooggevoeligheid kan je enorm, maar het kan je ook in de weg zitten. Hoe zorg je ervoor dat hooggevoeligheid je niet in de weg gaat zitten?

1. Balans

Ga op zoek naar balans in je leven. Jij kent jezelf het best en weet als geen ander waar je energie van krijgt, maar ook wat jou energie kost! Dit is voor iedereen verschillend. Het hebben van een goede balans kan voorkomen dat je overprikkeld raakt. Gun jezelf genoeg ‘me-time’. Tegenover een activiteit die je veel energie kost, moet een moment staan waarop je energie kunt krijgen. Zo blijf je in balans.

2. Accepteer overprikkeling

Wanneer je overprikkeld bent, kun je maar beter accepteren dat het zo is. Uiteindelijk kom je meestal vanzelf weer tot rust, maar probeer wel controle te krijgen over de situatie en jezelf een handje te helpen. Veel mensen komen tot rust bij het luisteren naar muziek. Anderen helpt het om bij overprikkeling even helemaal alleen te zijn, te slapen, te douchen of de natuur in te gaan. Probeer op zoek te gaan naar een plek, persoon of activiteit waarbij je je op je gemak voelt en waar je kunt opladen.

3. Zorg voor een goed slaap- en ochtendritme

Slaap is belangrijk! Dat geldt niet alleen voor HSP’ers, maar voor iedereen. Zonder slaap, functioneren we niet goed. Het helpt om één of twee uur voordat je gaat slapen niet meer naar een beeldscherm te kijken. Ga op zoek naar iets rustgevends. Douchen bijvoorbeeld. Of een boek lezen. Hetzelfde geldt voor de ochtend. Ga voor een ochtendroutine met voldoende tijd. Als je gehaast aan de nieuwe dag begint, merk je dat de rest van de dag. Ze zeggen niet voor niets: Een goed begin is het halve werk!

4. Let op je eten

Dat wat je eet en drinkt is de brandstof voor je lichaam. Kun je je voorstellen dat wanneer je allemaal energydrankjes, chocolade, donuts, spekjes en andere troep naar binnen werkt, jouw lichaam daar niet zo blij van wordt? Daarmee zeg ik dus niet dat je dus nooit meer suiker of vet mag eten hè? Want ehm.. chocola is soms best essentieel! Wat ik wel zeg, is dat het verstandig is om je eetpatroon in de gaten te houden. Voldoende en gezond eten, draagt bij aan een gezond lichaam, waardoor je lekkerder in je vel zit.

5. Durf te voelen en benoemen

Hoogsensitief zijn lijkt misschien heel vervelend, maar dat is het echt niet! Het is vooral vervelend wanneer zaken als overprikkeling je telkens overkomen. Als je leert en durft aan te geven wat je voelt en nodig hebt, dan kan je dat helpen. Als je aanvoelt dat je bestie niet zo lekker in haar vel zit, durf dat dan ook gewoon tegen haar te zeggen. ‘Ik heb het idee dat je niet zo lekker in je vel zit. Klopt dat?’. Wanneer je durft te voelen en te benoemen, kan dat enorm opluchten. Want je voelt het allang, maar door het te benoemen loop je er niet meer alleen mee rond. Daarnaast helpt het je om bij het aangeven van grenzen. ‘Zullen we niet nu, maar over een kwartier samen huiswerk gaan maken? Dan kan ik nog even wat voor mezelf doen’.

Ben jij hooggevoelig?

De Huis van Belle agenda is uit! Deze agenda heeft meer ruimte om in te schrijven, er is ruimte voor je geodriehoek én we hebben elke week een leuke challege voor je bedacht die je helpt om van jezelf te houden of leuke dingen voor anderen te doen! Die wil je natuurlijk hebben en bestellen doe je hier!

PS: Als je nu clublid wordt, dan krijg je de agenda bij een abo!