5 tips om beter in slaap te vallen

De avonden zijn klam en benauwd, je deken is te warm, maar zonder is het toch te koud. Er spookt van alles door je hoofd heen: stress, piekergedachten, die ene serie die je net keek… Eigenlijk is het tijd om te slapen, maar niets lijkt mee te werken. Na een halfuur liggen besluit je toch maar weer je telefoon te pakken. Misschien dat je beste vriendin je nog geappt heeft. Nog even door Instagram scrollen. Na nog een halfuur lukt het je nog steeds niet om te slapen! Tijd om hier iets aan te doen. Probeer deze vijf tips eens als je gaat slapen en wie weet slaap je dan als een roos.

1. Maak een vast ‘naar bed gaan’-ritueel

We hebben allemaal ritmes meer nodig dan we denken. Door op vaste tijden te gaan slapen, past je lichaam zich daarop aan. Ook een vaste volgorde van alles wat je doet als je naar bed gaat kan hierbij helpen. Zo geef je jezelf onbewust een seintje dat het tijd is om te gaan slapen.

2. Let op wat je eet en drinkt een uur voor je slaap

Ook je eten en drinken hebben veel invloed op je slaap. Zo kun je beter geen vette dingen eten, of andere moeilijk verteerbare dingen, zoals noten. Ken je dat vervelende opgeblazen gevoel? Dat kan door zulke dingen komen en helpt niet bij een goede nachtrust. Ook drinken heeft een grote invloed. Koffie, drinken met prik en zwarte thee houden je bijvoorbeeld wakker. Een kopje kamillethee brengt juist alles tot rust.

3. Kijk een uur voordat je gaat slapen niet meer op je telefoon/laptop

Misschien heb je hier wel vaker van gehoord: blauw licht. Dit licht zit in apparaten als telefoons en laptops en heeft een slecht effect op je nachtrust. Je komt lastiger in slaap. Daarom is het goed om dit licht een uur voordat je gaat slapen te ontwijken. Bovendien is het ook gewoon fijn om even tot rust te komen van je dag, zonder online te zijn.

4. Steek één voet of hand onder de dekens vandaan

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar werkt echt. De temperatuur van je handen en (vooral) je voeten heeft nogal een invloed op je slaap. Dat werkt zo: bij je handen en voeten zitten je bloedvaatjes dichtbij je huid. Hierdoor kun je gemakkelijk warmte afvoeren. Heb je het dus warm in bed, steek dan je hand of voet naar buiten. Je lichaam koelt namelijk af als je gaat slapen en zo help je dat een beetje!

5. Sluit je dag af met gebed

Grote kans dat er na een lange dag veel door je hoofd spookt. Misschien maak je je ook wel zorgen over dingen. Leg je zorgen bij God neer, dan zal God je rust geven.

Heb je al van alles geprobeerd en val je nooit goed in slaap? Dan kan het verstandig zijn om eens langs de huisarts te gaan om de oorzaak van je slaapproblemen te vinden, maar hopelijk kom je al een eind met deze tips! Slaap lekker!