5 tips om echt even tot rust te komen

Zo daar ben ik weer, na veel te lang geen blog te hebben geschreven. Mijn hoofd zat zo vol, druk met school en druk met druk zijn, als je begrijpt wat ik bedoel. Misschien herken je dit wel. Soms kan het voelen alsof je niet echt meer tot rust kan komen. Alsof je aan het overleven bent, in plaats van leven. Zelf heb ik weer eens geleerd dat het belangrijk is om af en toe echt even tot rust te komen en bij te tanken. Dit zijn dan ook 5 tips om dat te doen! 

1. Geen telefoon of scherm 

Ik weet het, ik weet het, in de praktijk heb ik bijna nooit tijdens mijn ‘rustmomenten’ dat ik niet op mijn telefoon zit. Maar wanneer ik per ongeluk 1,5 uur YouTube heb gekeken en daarna gehaast tot de ontdekking kom dat ik weer weg moet, voel ik me niet echt meer uitgerust. Daarentegen probeer ik er bewuster voor te kiezen om af en toe mijn telefoon weg te leggen, aan iemand anders te geven of zonder telefoon op pad te gaan. Dit helpt me zo enorm om even prikkelvrij te worden! 

2. Lekker naar buiten 

Persoonlijk ben ik denk meer een huismus, maar als ik me gestrest of vermoeid voel, helpt het mij enorm om even naar buiten te gaan. Even ‘mijn hoofd leeg te maken’ doordat ik de wind door mijn haren voel waaien en soms zelfs de regen op mijn huid voel druppelen. Heerlijk! Het geeft me echt het gevoel dat ik leef en niet slechts aan het overleven ben! 

3. Schrijven 

Waar de eerste twee tips misschien wat algemener waren, is deze wat persoonlijker. Gewoon gaan zitten en een random notitieblokje pakken en mijn gedachtes opschrijven, zorgt ervoor dat ik me wat opgeruimder voel in mijn hoofd. Soms probeer ik iets in een gedichtvorm te gieten of schrijf ik mijn gevoelens in het Engels op. Gekke manieren om even letterlijk en figuurlijk stil te staan bij het leven en alles wat ik meemaak. Ook een echte aanrader om eens te proberen! 

4. Iets praktisch doen 

Oké, dit klinkt misschien heel raar. Waarschijnlijk denk jij: ‘Je wilde toch graag uitrusten? Waarom zou je dan iets praktisch gaan doen?’ Ik heb zelf echter gemerkt dat ik heel erg uitgerust raak van een simpele praktische taak, zoals bijvoorbeeld de badkamer schoonmaken. Ik voel me zo voldaan na afloop en raak ook erg uitgerust doordat ik niet de hele tijd met mijn hoofd bezig ben. Heerlijk om te doen na een lange werkweek. 

5. Tijd met God doorbrengen

Juist als je druk bent, kan tijd met God er snel bij inschieten. Dit merk ik ook bij mezelf. Mij helpt het dan om juist na of in zo’n drukke periode bewust tijd door te brengen met God. Even tijd vrij te maken om Zijn woord te lezen of een brief te schrijven naar Hem. In deze blog heb ik ook 6 verschillende manieren gegeven om te bidden. Misschien kan je hier iets van gebruiken? Van tijd met God rust ik in ieder geval ook heel erg uit! 

Dit waren ze dan, de 5 tips die er mede voor gezorgd hebben dat deze blog überhaupt verschenen is. Ervaar je veel stress en druk? Mijn grootste advies is: praat erover! Dit is zo belangrijk en stress is helemaal niet iets om je voor te schamen! Wil je dit liever anoniem doen? Chat dan met een medewerker van Stichting Chris.

Liefs, Loïs! 

Foto door Haley Phelps via Unsplash