5 tips om te besparen als je op kamers gaat

Dus je hebt je eindexamen gedaan, en je hebt het gehaald. Hoera voor jou! Grote kans dat je deze afgelopen week naar de introductie-dagen van je nieuwe opleiding bent gegaan en dat je kennis hebt gemaakt met je nieuwe studie-genoten, een nieuwe stad, studentenverenigingen en de oneindige zoektocht naar een nieuwe kamer. Want elke dag 3 uur in de trein voor een paar uurtjes les of werkcollege is zonde van je tijd, en we weten allemaal: je hebt nog zoveel meer te doen! Op kamers gaan is dus natuurlijk een goede keuze, en omdat we allemaal weten dat studenten het niet al te breed hebben: ik geef je 5 bespaartips!

1. Zoek een huis met leuke huisgenoten en eet samen

Niet alleen zijn leuke huisgenoten gewoon een fijne aanwinst voor je studententijd, ze worden vaak ook vrienden voor het leven. Je vriendinnen van de middelbare school studeren vaak allemaal in een andere stad en soms verlies je ze (langzaam) uit het oog. En dat is ok! In je studententijd maak je nieuwe vrienden en vriendinnen, en een deel daarvan vind je in je eigen nieuwe huis! Samen ontdek je dat iedereen een hekel aan schoonmaken heeft, en dat stappen de avond voor een tentamen gewoon niet zo handig is. En je ontdekt ook dat samen eten véél en véél goedkoper is dan iedere avond zelf je prakkie koken. Win to the max!

2. Weiger nooit gratis eten (of wat dan ook!)

Je begrijpt het he… Gratis is gratis, hoe suf je je daarover misschien ook voelt. Vraagt je oma of je de restjes chinees mee wil? Doen! Op je vaders feestje geweest, maar wil hij van de flessen frisdrank af? Doen! Ruimt een vriendin haar kledingkast op en of jij er nog even doorheen wil? Doen! Doe niet alsof je “bezwaard” bent dat allemaal mee te nemen (nee oma, hoeft echt niet, wat als het bakje open gaat in de trein?), want het is valse bescheidenheid. Gratis is gratis, en het bespaart je een ritje supermarkt, het bespaart je 4 of 5 euro aan avondmaaltijd en wie weet zit die ene leuke trui van die vriendin ook wel tussen haar opgeruimde kleding. Score!

3. Zoek naar kortingscodes of fijne acties

Ik ken iemand die altijd wel ergens een korting weet te regelen, of ergens een goede code vandaan heeft gehaald (en die ook altijd win-acties wint, dat ook…) Maar waarom het volle pond betalen als je kan besparen op die ene noodzakelijke aankoop? Vraag aan je familie om de zegeltjes te sparen voor die ene actie (op die manier spaarde ik voor een fijne pannenset toen ik op kamers ging), en zoek naar kortingscodes als je bijvoorbeeld een strijkijzer of magnetron moet aanschaffen. Sowieso loont het om producten te vergelijken qua prijs, omdat het soms toch best wel een paar tientjes kan schelen.

4. Struin lekker vaak door de kringloop

De kringloop is a girls best friend. Je bent natuurlijk altijd op zoek naar de leukste koopjes om je kamer te updaten, maar ja, het budget laat niet alles toe. En hoewel je bij de Action vaak hele leuke én goedkope dingen vindt, is de kringloop toch net iets meer duurzamer. Zoek in de stad waar je woont waar de leukste kringloopwinkels zijn en plan elke week een rondje in. Zo houd je goed bij wat er allemaal nieuw is, en loop je sneller tegen dingen aan die je wel kan gebruiken. En ja, dat deed ik dus ook. Ik scoorde daar eigenlijk van alles voor de hele familie, dus soms stond mijn kamertje vol met spullen die voor mijn moeder bedoeld waren, maar you get my point! En ben je iets weer zat, dan lever je het gewoon weer in bij je volgende date met de kringloopwinkel.

5. Vraag het voor je verjaardag

Yes, i know: boring. Want wie wil er nou een oventje voor haar verjaardag vragen? Dat doen toch alleen moeders? Of vaders? En je wil toch iets écht leuks vragen? Gelukkig sluit praktisch en leuk elkaar niet uit! Ooit kreeg ik een heel fijn oventje van mijn opa en oma, die ze overhielden bij hun verhuizing. En dat was top, want ik heb daar wel een paar honderd pizza’s in kunnen bakken (en er ook min of meer mijn man mee gestrikt…) en het koste me niks, en ik kreeg voor de verandering een cadeau van ze wat ik echt kon gebruiken. Zo bleef er ruimte over om ook fijne boeken te vragen, en dat ene lekkere geurtje. En al het geld wat ik kreeg hoefde ik dus niet te besteden aan iets praktisch, maar kon ik uitgeven aan fijne schoenen.

Heb jij nog een goede bespaartip? Let me know!

Photo by Natasha Kasim on Unsplash