5 tips voor een goede voorbereiding op je studiekeuze 

Je kent het vast wel; na hard werken op de middelbare school of het mbo sta je nu voor een keuze: je vervolgstudie. Een keuze die de komende vier jaar je route voor je uitstippelt. Klinkt best wel spannend, of niet? Gelukkig heeft de CHE een handige reeks ‘Eerste Hulp bij Studiekeuze’-blogs geschreven. Helemaal bedacht om jou te helpen in je studiekeuze, zodat je straks voorbereid en wel je keuze kunt gaan maken! 

Bij het maken van een keuze is het fijn om een stappenplan te hebben. In deze blog geven we tips voor een goede voorbereiding op je studiekeuze. Leer jezelf kennen, kies wat bij jou past, maak een lijstje met voordelen en nadelen, pin je niet vast op een studie en bezoek een open dag.

1. Ken jezelf 

Met elke keuze die je maakt, is het belangrijk om te onderzoeken wie jij bent, waar je goed in bent en waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Stel jezelf de vragen: waar word ik enthousiast van, waar ben ik goed in (ja, dat mag je echt zien en trots op zijn!) en wat vind ik niet leuk? (Ook een hele belangrijke).

2. Kies voor jezelf 

Maak je studiekeuze voor jezelf. Het kan soms wel lastig zijn om een nieuwe stap te zetten, zelf te kiezen wat je wilt studeren. Wil je stiekem graag samen met je vriendinnen blijven? Weet dit: maak de keuze voor jezelf. Kies niet een studie omdat anderen dat doen als het niet bij je past. Daar word je uiteindelijk niet blij van! En daarnaast is het erg leuk om nieuwe mensen te leren kennen.

3. Eisen- en wensenlijstje 

Maak een eisen- en wensenlijstje. Bedenk wat jij belangrijk vindt bij je volgende opleiding. Check alvast het studieprogramma, de visie van de school, of juist de extra werkruimtes. Je kunt dit vaak vinden op de website van de school.

4. Pin je niet vast op één studie 

Zorg ervoor dat je met een open blik naar verschillende studies kijkt. Misschien heb je al een studie op het oog en wil je eigenlijk niets anders meer. Probeer dan toch ook naar open dagen te gaan van de studie die op nummer twee staat. Zo weet je zeker dat je goed hebt rondgekeken en kun je ook in zekerheid de keuze maken voor de studie die bij je past.

5. Bezoek een open dag 

De laatste tip voor de voorbereiding is: bezoek een open dag of proefstudeerdag! Met het bezoeken van een open dag krijg je echt even de smaak te pakken van hoe het leven er op een hogeschool aan toe gaat. In de volgende blog vertellen we je hoe je je kunt voorbereiden op een open dag. En krijg je tips van een promostudent/docent van de CHE, die je vertelt waar je op moet letten als je een open dag bezoekt. Tijdens de proefstudeerdag krijg je een voorproefje van wat studeren aan de CHE inhoudt en volg je een proefcollege van de voltijdopleiding die jou tof lijkt.

Wil jij meer studiekeuzetips? Volg @dehogeschoolede dan op Instagram !

#studiekeuzetips #advertorial #che