5 tips voor persoonlijke ontwikkeling

Je bent jong en je wilt wat. Je wilt iemand zijn, je wilt iets bereiken, je wilt groeien en ontwikkelen als persoon. Persoonlijke ontwikkeling dus. Natuurlijk staat voorop dat je Gods geliefde dochter bent en goed genoeg bent zoals je bent. Schrijf dat maar op je spiegel! Maar daarnaast is het heel gezond om stil te staan bij wie jij bent als persoon en waar je naar toe wilt. Misschien heb je er op school ook al wel eens iets mee gedaan, bijvoorbeeld toen je vakken of je profiel moest kiezen, of misschien ben je al zover dat je nadenkt over een vervolgopleiding. Vaak komen er dan vragenlijsten voorbij die je kunt invullen om meer zicht te krijgen op hoe jij als persoontje in elkaar zit. Of je bijvoorbeeld van jezelf heel georganiseerd bent of meer chaotisch, of je gevoelig bent of dingen meer vanuit je hoofd benadert, of over hoe je naar jezelf kijkt.

Beste vriendin

In de maatschappij waarin we leven komt veel op je af. Mensen vinden wat van je, er zijn verwachtingen waar je denkt aan te moeten voldoen, er is zoveel keuze aan bijbaantjes, studies, opleidingen, beroepen… Door bezig te zijn met jezelf en als het ware de beste vriendin van jezelf te worden leer je goed voor jezelf te zorgen in deze maatschappij. Het is daarvoor belangrijk dat je weet hoe jij als persoon in elkaar steekt, wat je sterke kanten zijn maar ook wat je valkuilen zijn. Dit kan je helpen om je niet te laten overspoelen door alles wat op je af kan komen.

Om je hierin een beetje op weg te helpen heb ik vandaag 5 tips voor je op een rijtje gezet, voor als jij ook bezig wilt met je persoonlijke ontwikkeling!

Tip 1: Documenteer

Mooi woord, hè? Ik kon er even geen makkelijker woord voor verzinnen. Het betekent dat je erover schrijft, je eigen proces bijhoudt. Dat kan in een Word-documentje, in een apart notitieboekje, of gewoon in je dagboek. Dit speciale boekje is dan alleen voor alles rondom jouw persoonlijke ontwikkeling. Je kunt hierin je doelen opschrijven, waar je tegenaan loopt, waar je graag aan zou willen werken en hoe je dat wilt gaan doen. Het fijne van dit bijhouden is dat je terug kunt lezen hoe het gaat en daardoor ook snel kunt zien waar je nog aan wilt werken.

Tip 2: Stel doelen

En vooral: bedenk hoe je met die doelen aan de slag wilt! Als je bijvoorbeeld snel onzeker bent over je lichaam, kan je doel zijn: ‘Ik wil met meer liefde naar mijn lichaam kijken.’ Mooi toch, denk je? Dat klopt, maar hoe ga je tot dat punt komen? Bedenk wat je hierin kan helpen. Misschien kun je Bijbelteksten verzamelen over hoe God jou heeft geschapen en die regelmatig bestuderen. Of wil je met vriendinnen bespreken hoe zij naar hun lichaam kijken en tips en tricks van hen leren. Misschien helpt het jou juist wel om met aandacht je lichaam in te smeren met bodylotion en bewust lieve dingen over je lijf te zeggen. Ga op zoek naar stappen die je kunt zetten om je doel te bereiken. En hé, niet perfect is ook goed! Het is een proces, dat gaat met vallen en opstaan.

Tip 3: Praat er met mensen over

God heeft je niet gemaakt om alles in je uppie uit te vogelen, ook al voelt dat misschien soms wel zo. We zijn gelukkig als mensen aan elkaar gegeven – en daar mag je gebruik van maken! Het kan heel waardevol zijn om de doelen die je gesteld hebt met je mentor of decaan te bespreken, zeker als het te maken heeft met het kiezen van je profiel of een vervolgopleiding. Iemand die wat ouder is dan jij heeft zelf al een langer proces van persoonlijke ontwikkeling achter de rug en kan je waardevolle levenslessen leren. Wie vertrouw jij hiervoor?

Tip 4: Lees

Heb je een biebabonnement? Top, die komt goed van pas! De bibliotheek staat vol boeken over onderwerpen waar jij misschien wel in wilt groeien, zoals zelfvertrouwen of (faal)angst. Vind je het niet in de bieb? Online is ook een hoop te vinden. Blogs, artikelen, vragen op fora: je kunt mensen met dezelfde zoektocht vinden en hun ervaringen lezen.

Tip 5: Betrek God erbij

Je persoonlijke ontwikkeling is iets waar God denk ik van geniet. Hij heeft je geschapen en kan niet wachten tot Hij je tot bloei ziet komen! En Hij wil er graag bij betrokken zijn. Wie kent jou beter dan je hemelse Vader? Betrek Hem in het stellen van je doelen, je verwachtingen, je dromen. Dat hoeft echt niet op een grote manier te zijn, je mag Hem gewoon vertellen waar je mee bezig bent en vragen om Zijn leiding en hulp. Lees Zijn woorden en hoor Zijn zachte aanmoediging: ‘Toe maar, mijn dochter, ontdek maar hoe geweldig ik je geschapen heb!’

Ben jij bezig met persoonlijke ontwikkeling? Deel er in de reacties iets over, misschien herkennen andere meiden zich erin en helpen jullie zo elkaar!

Foto door Ineke Linssen Fotografie voor Belle