5 tips voor wanneer jij je eigen boek wilt schrijven
Als kind droomde ik al van een kast vol met zelfgeschreven boeken en afgelopen januari is de droom om een eigen boek te hebben, uitgekomen. Samen met een klasgenoot heb ik voor een schoolproject ons jeugdboek ‘Underground’ geschreven en die is afgelopen vrijdag gedrukt. Wat was het ontzettend gaaf om een eigen boek te schrijven en drukken! Lijkt jou dit ook wel wat? In deze blog geef ik je 5 tips voor als jij dit ook wilt gaan doen!
PS. Voor als je je het afvraagt: je kan je eigen boeken drukken zonder dat er een uitgever aan verbonden zit. :)
-
Schrijf je eigen boek!
Ons verhaal hadden we helemaal zelf geschreven, hoewel we natuurlijk wel waren geïnspireerd door andere verhalen. Het is echter wel heel belangrijk om helemaal je eigen te verhaal schrijven! Allereerst omdat je, als je heel enthousiast bent over je verhaal, je jezelf meer kunt motiveren om door te schrijven. Daarnaast is het ook niet leuk als het verhaal niet origineel is, dat zal de lezer niet aantrekkelijk vinden! Jouw ideeën zijn helemaal top en geniet maar van het feit dat jouw verhaal op papier zal staan!
-
Maak van te voren een (ruwe) hoofdstukindeling
Dit hebben wij ook gedaan en dat heeft ons enorm geholpen. Juist omdat we het boek samen schreven, was het heel belangrijk om de verhaallijn helder te hebben. Natuurlijk hebben we nog veel dingen veranderd en wisten we van tevoren nog niet alle details in het verhaal. De leukste aspecten van het verhaal ontstonden door onze spontane ideeën, maar het is wel belangrijk om van te voren je plot en sommige gebeurtenissen helder te hebben! Anders zal je misschien wel een zogenoemde ‘writers-block’ krijgen… (Een writers-block houdt in dat het je als schrijver niet meer lukt om verder te schrijven, omdat je geen creatieve ideeën meer hebt.)
-
Begin maar gewoon met schrijven
De drempel om te gaan schrijven kan misschien heel groot lijken. Mijn tip is om gewoon rustig te gaan zitten, je laptop op te starten en te gaan schrijven. ‘Alle begin is moeilijk’: ik heb geen idee waar die uitspraak vandaan komt, maar er zit vast een kern van waarheid in. :) In ieder geval kan het begin van je verhaal best moeilijk zijn… Begin dus maar gewoon met schrijven en kijk maar waar het schip strandt. Je kan je begin altijd nog spetterender maken!
-
Vraag iemand om je boek te controleren
Dit hebben wij achteraf gezien niet genoeg gedaan… Een combinatie van tijdstress, chaos en heel misschien een beetje luiheid en ongeduld heeft ervoor gezorgd dat er maar één hoofdstuk door een buitenstaander is gecontroleerd. Die controle heeft ons al enorm geholpen en de volgende keer zou ik dat sowieso bij alle hoofdstukken doen! Hierdoor voorkom je namelijk dat er veel grammaticafouten in je verhaal zitten en dat het verhaal niet goed loopt..
-
Check van te voren goed de drukkerseisen
Ik heb het maar even ‘drukkerseisen’ genoemd, maar daarmee bedoel ik de eisen die een drukkerij stelt aan het document dat je aanlevert. Het is erg belangrijk om je document goed aan te leveren, want anders zullen er misschien alinea’s of hoofdstuktitels verkeerd staan… Wij hebben trouwens gebruik gemaakt van drukkerij PUMBO en zij waren heel duidelijk over de drukkerseisen. Verder waren we ook erg tevreden over deze drukkerij en waren de boeken snel binnen!
Dit waren mijn 5 tips voor wanneer je je eigen boek wilt gaan schrijven :) Hopelijk heb je er iets aan en helpen deze tips je verder op weg! Ik ben enorm benieuwd naar waar jullie boeken of verhalen over gaan, dus laat dat vooral weten in de reacties!
Als jij een eigen boek zou schrijven, waar zou dat dan over gaan?
Photo by fotografierende on Unsplash