5x doen op Koningsdag

Jaaa, morgen is het weer zover: Koningsdag! Ik ben zelf niet zo’n oranjegekkie, maar een beetje zorgen dat m’n outfit matcht met de Nederlandse vlag en ’s morgens oude koninginnedagliedjes luisteren doe ik altijd wel. En dan… heb je nog een hele dag over. Wat kun je allemaal doen met Koningsdag? Lees snel door voor wat leuke ideeën!

#1 Tompouce eten met je hele familie

Voor wie is Koningsdag nog meer echt een familiedag? Sinds jaar en dag gaat heel mijn familie op Koningsdag naar mijn geboortedorp. We proppen ons in het huis van mijn oma nadat we natuurlijk eerst de optocht met praalwagens twee keer hebben gekeken. Ja, twee keer. Eerst aan de ene straat, en als de stoet dan de bocht om is lopen we snel tussendoor om na een volgende bocht nog een keer alles te kunnen bekijken. Iedereen neemt iets lekkers mee: donuts met oranje icing, een pan soep, krentenbollen, en natuurlijk tompoucen! Traditioneel gaan we dan slenteren over de kleedjesmarkt – maar dat hoort bij de volgende tip. ;) Ik vind het altijd heerlijk om op zo’n dag ooms en tantjes, neefjes en nichtjes te zien die ik anders niet zo vaak zie en spreek.

#2 (Kleedjes)markten

Waarschijnlijk is er bij jou in het dorp of de stad wel op een of meerdere plaatsen een kleedjesmarkt. Lekker slenteren en snuffelen tussen oude meuk van andere mensen. Soms tref je daar net iets waar je al lang naar op zoek bent. Sommige mensen hebben echt kleedjes vol kleding wat je voor een prikkie kunt scoren. Je moet het wel treffen hoor, ik ben er tegenwoordig niet zo’n fan meer van. Als je zin hebt om iets groters te bezoeken kun je bijvoorbeeld naar de vrijmarkt in een grotere stad gaan. De vrijmarkten in bijvoorbeeld Amsterdam Zuid en Rotterdam Hillegersberg staan bekend om hun (vintage) interieurschatten, en als je creatieve vondsten op wilt duikelen kun je naar de Midnight Market (gewoon overdag hoor) gaan op de NSDM-werf in Rotterdam. De markt in Utrecht is waarschijnlijk de grootste van Nederland op deze dag, dus als je het echt groots wilt aanpakken… Maar ook Maastricht heeft een fijne markt mét livemuziek. Google gewoon eens op ‘Koningsdag vrijmarkt’ en je vindt overal lijsten met leuke plekken om naar toe te gaan. Ga gezellig met je ouders, zus of vriendinnen en slenter je dag door!

#3 Festival

Jaa hier moet je ook een beetje voorzichtig mee zijn. Maar misschien heb je vriendinnen die gewoon een gezellig festival bezoeken met een markt, gezellige kraampjes en toffe muziek. Hartstikke leuk om samen de dag door te brengen! Martanja noemde bijvoorbeeld dat ze een aantal keer op het festival in Breda is geweest. Ook ‘Koningsnach’ in Den Haag schijnt leuk te zijn. Check it out! Google is your best friend.

#4 Zelf iets aanbieden

Misschien ligt jouw kamer vol spullen en wil je eigenlijk een kamer à la Marie Kondo. Je bent nog op tijd: zoek vandaag nog je spullen uit en ga met een kleedje op de markt zitten om jouw spulletjes een tweede leven te geven. Maar je kunt ook heel iets anders aanbieden. Misschien vind jij het hartstikke leuk om het haar van jonge meiden mooi te vlechten en op te steken. Neem een paar spiegels, haaraccessoires en krukjes mee en bied je diensten als kapster aan! Je zou hiermee ook geld op kunnen halen voor een goed doel wat je zelf hebt uitgekozen. Bedenk eens waar jij goed in bent en of je daar een klein handeltje-voor-een-dag van kunt maken.

#5 Vrijwilliger zijn

Ook op Koningsdag zijn op veel plekken mensen nodig die een paar uurtjes hun handen uit de mouwen komen steken. Bij springkussens, bij een standje van een goede organisatie op de markt, of misschien in het bejaardenhuis. Informeer eens waar jij nog kunt helpen. Dat gaat dit jaar misschien niet meer lukken, al kun je rondvragen waar last-minute nog handen te kort zijn, maar als je dit leuk lijkt kun je het onthouden voor volgend jaar! Wie weet wil jouw kerk wel iets ludieks doen op Koningsdag en kun je jouw talenten daar inzetten.

#Bonus Lekker thuis zijn

Uhm ja, misschien heb je helemaal niks met Koningsdag, maar vind je het wel leuk om via live tv een beetje mee te kijken met waar het koningspaar is. Zet het lekker aan op de achtergrond en doe verder je ding in huis. Als het weer een beetje zonnig is kun je misschien lekker met een glas drinken in de vensterbank zitten en mensen kijken die er wel op uit trekken. Altijd fijn, mensen kijken. Niet oordelen hè, gewoon aanschouwen. ;)

Wat ga jij doen op Koningsdag?

Beeld: Rianne Fotografie voor Belle