5x van je uitstelgedrag afkomen

School is alweer een tijdje begonnen en dat betekent dat er weer veel dingen op je (al dan niet denkbeeldige) to-do lijstje staan. Niet alleen moet er geleerd worden voor toetsen, ook andere klusjes waar je liever nog even mee wacht zijn weer van de partij. Zoals dat verschrikkelijk saaie boek van Engels zien uit te krijgen, je kamer opruimen, regelen wanneer je je gemiste proefwerk kunt inhalen, je afmelden voor de wedstrijd zaterdag… Maar vaak wacht je er dan zó lang mee, dat je het jezelf alleen maar moeilijker maakt. Tijd om je uitstelgedrag eens aan te pakken!

Voorkom dat je het vergeet

In de gemiddelde schoolweek kan het best wel chaotisch zijn in je hoofd. Er zijn gewoon zoveel dingen waar je aan moet denken en die geregeld moeten worden! Logisch dat je dan sommige taken die belangrijk zijn over het hoofd kan zien. En ze pas weer herinnert als je na een lange dag eindelijk in bed ligt. Maar ja, dan móét je het wel uitstellen tot de volgende dag. Niet handig dus. Zorg dus dat je al je to do’s ordent op één plek. Dat kan zijn: je desk planner, agenda, een lijstje op je telefoon, of misschien wel je bullet journal! Zoek uit wat voor jou fijn werkt.

Plan er tijd voor in

Zo’n afvinklijstje kan heel handig zijn, maar dan moet je er wel regelmatig op kijken. En geregeld zorgen dat -ie up to date is. Plan bijvoorbeeld in dat je hem iedere dag even aanvult en dan nog  5 minuten neemt om er meteen al een paar uit te voeren. Denk aan: even snel een mailtje of appje sturen. Kies een moment op de dag dat je dit steeds doet, bijvoorbeeld in de ochtend zodat het alvast van je bordje af is of direct uit school.

Begin!

De makkelijkste manier om je presentatie af te krijgen blijft om er gelijk mee te beginnen. Maar hoe begin je dan? Starten met zo’n groot, belangrijk iets heeft toch een iets hogere drempel dan om eventjes je oma op te bellen. Toch kun je er net zoiets kleins en makkelijks van maken, door het in mini-taken te verdelen.

Je moet bijvoorbeeld nog informatie zoeken op internet, plaatjes vinden, een PowerPoint in elkaar zetten en hem dan nog eens uit je hoofd leren. Spreek dan gewoon met jezelf af om alvast even op internet te zoeken naar een site met goede info over je onderwerp. Heel eventjes maar. Zoiets kleins valt nog te overzien, dus daar begin je wel aan. De kans is heel groot dat je als je eenmaal bent begonnen zo in de flow zit dat je gerust nog even verder werkt. Resultaat: uiteindelijk ben je al een eind gekomen en viel het hartstikke mee.

Maak je bureau/kamer netjes

Oké, ik kan me voorstellen dat je deze tip nogal uit het niets vind komen. Maar het helpt echt! In een rommelig hok word je continu afgeleid van alles om je heen, en kun je echt niet gefocust werken, plannen of wat dan ook. Maak het dus zo leeg mogelijk. Tuurlijk, het moet ook een beetje gezellig zijn, dus een paar decoratieve spulletjes op je bureau zijn geoorloofd 😊

Beloon jezelf

Verplichtingen zullen denk ik nooit leuk worden om uit te voeren, maar je kunt jezelf wel een extra drive geven om toch aan de slag te gaan. In plaats van dat je je telefoon gebruikt om je te weerhouden om te beginnen, kun je het ook gebruiken als beloning. Oké, nu doe je even iets waar je totáál geen zin in hebt, maar daarna mag je de nieuwe aflevering van je favoriete serie kijken. Hm, best een deal toch?

Heb jij last van uitstelgedrag? En wat doe je er mee?

Photo by Emma Matthews on Unsplash