6 baktips om succesvol(ler) te worden in de keuken

Je bakt een cake, maar die zakt in. Je wilt iemand verrassen met koekjes, verbrand! Bakken lijkt zo makkelijk, maar het lijkt jou maar niet te lukken. Geen zorgen, met onderstaande 6 baktips kom je echt een heel eind!

  1. Een makkelijk recept kiezen

Mijn eerste tip is: begin makkelijk! Niets is frustrerender dan misbaksels te krijgen na uren in de keuken te hebben gestaan. Als je oefent met makkelijke recepten en dit heb je goed onder de knie, dan geeft dit zelfvertrouwen! Een makkelijk recept kan bijvoorbeeld een cake zijn met een paar ingrediënten of iets uit een pakje uit de supermarkt. Als dit je goed afgaat en de smaak is ook goedgekeurd, dan kun je ervoor kiezen om een niveau hoger te gaan. Het is cliché, maar oefening baart echt kunst (en lekkere baksels!).

  1. De juiste hoeveelheden aanhouden

Als je als beginner nog niet veel ervaring hebt met bakken is het aan te raden om de hoeveelheden aan te houden die in het recept benoemd worden. Één grammetje meer kan een taart bijvoorbeeld minder luchtig maken of zelfs niet laten rijzen. Gebruik een digitale weegschaal die nauwkeurig is en maatlepels die de hoeveelheid goed aangeven. Als je meer kennis en ervaring krijgt met het bakken, dan weet je welke ingrediënten je kunt vervangen, toevoegen of zelfs kunt weglaten.

  1. Ingrediënten op de juiste temperatuur

Dit is een belangrijk onderdeel van het bakken: de temperatuur van je ingrediënten. Laat ik beginnen met eieren. De meeste bakrecepten werken het beste met eieren op kamertemperatuur. Ik bewaar deze dan ook standaard buiten de koelkast. Ook roomboter laat ik voor veel recepten eerst op kamertemperatuur komen om bijvoorbeeld schiften te voorkomen. Haal de boter er bijvoorbeeld een uur van tevoren uit, op een zomerse dag kan dit soms een half uur van tevoren zijn. De boter moet in te duwen zijn, maar niet helemaal slap. Slagroom dient daarentegen koud verwerkt te worden als je een stevige room wilt hebben na het opkloppen. Maak ook de kom en garde koud voor het beste resultaat.

  1. De juiste materialen

Het is uiteraard heel persoonlijk welke materialen je wilt en kunt aanschaffen. Als je maar weinig bakt zou ik niet te veel in huis halen wat je bijna nooit gebruikt. Ook als je niet veel te besteden hebt is het mogelijk om met weinig materialen toch iets moois en lekkers te kunnen bakken. De volgende materialen zou ik in ieder geval aanraden:

  • Bakvormen: Voor het maken van taarten vind ik goede bakvormen onmisbaar. Zo gebruik ik bakvormen/bakpannen van PME en Wilton. Met deze bakvormen maak je mooie strakke taarten, deze kun je o.a. kopen bij de leukste taartenshop. Je kunt ook mooie springvormen bij de Hema vinden die prima te gebruiken zijn. Ik spuit mijn bakvormen altijd in met bakspray, dan een bakpapiertje op de bodem en dan spuit ik het bakpapier ook nog een beetje in.
  • Weegschaal: Zoals eerder benoemd maak ik ook gebruik van een digitale weegschaal om alles nauwkeurig af te kunnen meten. Deze zijn ook in verschillende prijsklassen te krijgen. Ik heb zelf voor een handzame, kleine weegschaal gekozen die ook andere maten zoals ounces kan berekenen.
  • Oven: Een oven waarin je met boven en onder warmte kan bakken en/of heteluchtoven is aan te raden als je wilt bakken. Afhankelijk van de hoeveelheden die je bakt, volstaat een kleine oven.
  • Ander keukengerei: Wat ik verder nog veel gebruik zijn metalen schalen, zeven in verschillende maten en een rubberen spatel. Als je veel taarten maakt en wat extra hulpmiddelen kunt gebruiken: paletmes met een hoek (zoals deze) voor het afsmeren van taarten, een taartzaag, een draaiplateau, spuitmondjes en stevige wegwerp spuitzakken. Oh ja, ik heb ook een roze waterpas van Flying Tiger, dat lees je goed! Zo weet ik of ik mijn taarten recht opstapel.
  1. Geduld en tijd

Bakken in weinig tijd of als ik haast heb, maakt dat ik er minder lol in heb of zelfs fouten maak (zonde!). Neem de tijd om te bakken en plan bijvoorbeeld een paar uurtjes in je agenda in. Als je in je eentje wilt bakken, zorg dan dat huisgenoten de keuken niet binnenkomen en je oven tussendoor opendoen of vragen of ze de spatel mogen aflikken. Ik maak het gezellig voor mezelf door een muziekje op te zetten (lang leve de draadloze koptelefoon) en koffie te zetten. En dan kan de bakpret beginnen!

  1. Inspiratie opdoen en nieuwe dingen leren

Ik lees altijd veel in taartenmagazines zoals de Mjamtaart. Ook koop ik boeken of ik leen ze bij de bibliotheek. Ik kijk naar de plaatjes, lees over de technieken en tips en ontdek nieuwe trends. Pinterest heeft ook veel afbeeldingen en recepten waar je eindeloos op kunt zoeken en inspiratie op kunt doen. Ook is er elk jaar een taartbeurs en op Netflix kun je bijvoorbeeld kijken naar Sugar Rush. Genoeg te ontdekken dus!

Als laatste tip wil ik meegeven, wees niet te streng voor jezelf! Bakken gaat vaak om uitproberen, misbaksels accepteren en wat zelfspot.

Ik wens je veel Baking Vibes toe!

Headerfoto door Brooke Lark via Unsplash

De overige foto’s zijn van Janneke zelf.