6 tips om je aan je planning te houden

Aan je planning houden is in deze coronatijd heel belangrijk, maar tegelijkertijd een stukje lastiger. Zo heb je thuis veel meer afleiding en kan ook je motivatie een eind verderop liggen. Daarom heb ik 6 tips om je aan je planning te houden!

  1. Duidelijkheid

Soms als mijn hele planning in een keer verandert, is mijn agenda een grote zooi geworden. Opdrachten zijn doorgestreept en daarna weer opgeschreven, de woorden dansen voor mijn ogen. Dat ik een agenda heb, komt ook niet altijd voor. Ik ken ook echt wel tieners die daar niet van gebruik maken. Toch wil ik de tip meegeven om alles wat je moet doen, zo duidelijk mogelijk bij te houden. Dit zorgt ervoor dat je het overzicht behoudt en dus gewoon weet wat je moet doen!

  1. Afleiding wegleggen

Ik denk dat iedereen wel afleiding kent. Een telefoon, gezellige broertjes of zusjes, een leuk filmpje of een computergame. Zelf merk ik dat het mij enorm helpt om mijn afleiding weg te leggen. Zo kan ik me beter concentreren voor schoolwerk en heb ik meer tijd over voor leuke dingen!

  1. Tijd voor…

Dan de derde tip, waar besteed je je tijd aan? Er zijn eigenlijk twee ‘categorieën’: leuke dingen en schoolwerk. Nu ligt het eraan wanneer je waar tijd voor inplant. Als je met jezelf aanspreekt om tussen 14.00 en 17.00 aan school te gaan en de rest vrij te houden, is het al veel minder zwaar.

  1. Pauze!

Pauze houden, volgens mij houdt iedereen ervan. Als je consequent pauze houdt, dus na een halfuur of uur, dan werk je daarna veel lekkerder door. Tenminste, dat ervaar ik. Nog wat ideeën om in je pauze te doen:

  • Theedrinken met je moeder of ander gezinslid
  • Even buiten wandelen
  • Een kort een spelletje met een gezinslid spelen

In ieder geval raad ik aan om lekker offline te gaan en dus even niet met schoolwerk bezig te zijn!

  1. Afwisseling

Voor school moet je verschillende soorten taken doen en je hebt ook nog andere dingen dan school. Vaak staan er dingen als huiswerk maken, leren voor een toets, huishoudelijke klussen of een bijbaantje in je agenda. Als je deze dingen nou een beetje mixt heb je een zeer afwisselende dag en volgens mij kan je je dan ook beter motiveren! Dus eerst geschiedenis maken, dan Frans leren, dan de was ophangen, aardrijkskunde leren en tot slot naar je werk toe!

  1. Makkelijk en moeilijk

De een vindt aardrijkskunde moeilijk en Duits makkelijk, maar bij de ander is het net andersom. Iedereen vindt andere vakken makkelijk of moeilijk, maar het helpt mij altijd enorm om van allebei een beetje op mijn dag te hebben. Dus één moeilijke taak, afgewisseld door drie makkelijkere taken, helpt echt enorm!

Ik hoop dat deze blog jullie helpt om je aan de planning te houden. Hoe houd jij je aan je planning?

Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash