6 tips voor bij een vriendschap met een niet-christen

Veel van mijn goede vriendinnen zijn niet gelovig. Dit komt deels doordat ik op een school zit waarop alle religies welkom zijn. Zo heb ik christenen, atheïsten en een moslima in mijn klas. Hoewel iemands geloofsovertuiging voor mij niet uitmaakt voor een vriendschap, kan het soms wel ingewikkelder zijn. Maar tegelijkertijd is het super waardevol! In deze blog geef ik 6 tips voor bij een vriendschap met een niet-christen, die ik uit eigen ervaring deel.

  1. Respecteer elkaar

Hoewel dit misschien al heel logisch lijkt, vind ik het toch belangrijk om te noemen. Iedereen heeft een eigen kijk op het leven en ondanks die verschillen, is het toch heel belangrijk om elkaar te respecteren en lief te hebben. Jezus gaf ons ook de opdracht om niet te oordelen, maar lief te hebben. Zonder respect voor elkaars geloofsovertuiging kan jullie vriendschap uit elkaar vallen.

  1. Probeer elkaar niet te overtuigen

Gesprekken over elkaars geloof kunnen ontzettend waardevol zijn! Jullie vriendschap kan hier veel dieper van worden. Wat wel een valkuil is, tenminste voor mij, is om het te veel te zien als een soort ‘competitie’. Zelf heb ik geleerd dat het belangrijk is om de ander niet te willen overtuigen, maar om gewoon rustig te luisteren en een open gesprek te voeren.

  1. Vraag God om kracht

Soms kan het voelen alsof je niet weet wat je moet zeggen; die momenten heb ik ook ervaren. Dat ik het idee had dat mijn woorden tekort schoten. Wat je dan altijd kan doen, is bidden! Bid God om wijsheid, en dat Hij het hart van jouw vriend(in) mag aanraken. God luistert altijd en je staat nooit alleen!

  1. Delen mag gewoon

Toen ik dit onderwerp met mijn moeder besprak, wees zij ook nog op de uitspraak ‘Waar je hart vol van is, daar loopt je mond van over’. Dit is ook echt zo! Wanneer jij vol bent van je geloof, mag je dat best delen met je vriend(in). Als je een diepe vriendschap hebt, zal hij/zij naar je luisteren en het oké vinden dat je dit deelt. Je geloof is immers een ontzettend groot deel van je identiteit, je kan dit niet zomaar verstoppen. Deel dus gerust wat je op je hart hebt, maar probeer dit niet met de intentie te doen om de ander te overtuigen (tip 2).

  1. Deel in kleine stapjes

Het kan super mooi zijn om je vriend(in) een keer mee te nemen naar de kerk, maar dit kan voor die persoon best een grote stap zijn. Als je graag wilt laten zien wat het geloof voor jou betekent, probeer dit dan te doen in kleine stapjes. Laat hem/haar een keer een lied horen dat jou raakt, jouw favoriete Bijbeltekst lezen of vertel over een bijzondere geloofservaring die je hebt gehad.

  1. Vertrouw op Hem!

Dit vind ik ook ontzettend lastig, hoor. Dan wil ik zo graag delen over mijn geloof, dat ik het lastig vind om los te laten. God vraagt echter wel van ons om het in Zijn handen te leggen. Hij heeft alle macht en we mogen onze vrienden bij Hem in gebed brengen!

Of je nu een vriendschap hebt met een atheïst, moslim of een jood, ik hoop dat deze tips je gaan helpen. Dat deze tips je gaan helpen om elkaar te respecteren, lief te hebben en om Hem te vertrouwen. Ik bid voor jou en voor dat God je mag gebruiken als Zijn instrument!

Photo by Melissa Askew on Unsplash