6 tips voor duurzaam douchen

Bewust omgaan met water en andere producten om een minder grote impact te hebben op het milieu wordt steeds populairder, maar daarnaast ook belangrijker. De grote vraag is alleen: hoe doe je dat? Hier geef ik een paar tips over hoe je in je douche-routine duurzamere keuzes kan maken.

Tip 1: kort douchen

We weten het allemaal: korter douchen scheelt een hoop water. Maar het daadwerkelijk doen is lastiger als je het heerlijk vindt om lang te douchen. In mijn studentenhuis hebben we nu een zandloper van 5 minuten. Is de zandloper op, dan zet ik de douche uit. Moet ik mijn haar wassen, dan plak ik er soms nog twee minuten aan vast. Uiteindelijk komt het neer op keuzes maken: gewoon die douche uitzetten!

Tip 2:  Benen scheren in de wasbak

Je lenigheid wordt hier wel even op de proef gesteld, toch is het een enorme aanrader! Benen scheren onder de douche kost stiekem veel tijd en dus veel water. Als je wat water in de wasbak laat lopen en je been erin zet, kan je prima scheren!

Tip 3: Verpakkingsloze douche producten

In een eerdere blog (over #plasticfreejuly!) noemde ik de Lush al. Zij hebben veel verschillende shampoo bars en naked showergels. Hier zitten geen microplastics en microbeads in, die zijn namelijk enorm schadelijk voor het milieu, omdat ze niet uit water kunnen worden gefilterd. Bij Botma & Bennekom verkopen ze ook duurzaam geproduceerde en verpakte cosmetische producten. Of kijk eens naar het merk O’Right, zij verkopen hun producten in een verpakking die je kan planten!

Tip 4: Check de ingrediënten

Ingrediënten lezen lijkt misschien overbodig, maar is zeker niet onbelangrijk! Check of er geen microplastics of microbeads in zitten (via deze app kun je dit checken!) en of er palmolie in zit. Dat komt omdat er veel oerbossen worden gekapt om palmolie te kunnen verbouwen. Dit is geen goede zaak, maar omdat palmolie in veel producten wordt verwerkt is etiket lezen wel een must. Zoek naar plantaardige olie (palm), palmolie, of palmvet om te besluiten het product wel of niet te kopen.

Tip 5: Make-up verwijderen

Dat make-up niet goed voor het milieu is, is ondertussen wel redelijk bekend. Ook het eraf halen kan flink wat afval veroorzaken. Een goed alternatief voor wattenschijfjes zijn biologisch katoenen alternatieven, te koop via bijvoorbeeld LanaLuna. Minder make-up is natuurlijk al minder afval, dus een keertje zonder is ook zeker een aanrader!

Tip 6: Douchewater voor de planten

Moet jij ook altijd de douche even laten lopen voordat het water warm is en je eronder kan stappen? Handig om even een emmer eronder te zetten en het water op te vangen. Vervolgens kan je hier prima je plantjes mee water geven!

Heb jij nog tips om duurzamer te zijn in de badkamer?