6 vrouwen uit de Bijbel die je nieuwe heldin zijn

Bij bijbelse helden denk je al gauw aan Abraham, Mozes en David, en aan Petrus, Johannes en Paulus. Allemaal mannen dus. Eigenlijk is dat best gek. Want het zijn juist (ook) meiden en vrouwen die keer op keer zorgen voor een happy end. Stel nou dat deze dames niet bestaan hadden, of dat ze andere keuzes hadden gemaakt? Dan had het verhaal van de Bijbel er heel anders uitgezien…

1. Rebekka – de avontuurlijke vrouw

De eerste helding is Rebekka. Ze is een achternichtje van Abraham en woont met haar familie in de regio waar nu Syrië ligt. Op een dag staat bij hun waterput een man die ze nog nooit gezien heeft. Zonder veel omhaal geeft ze hem en zijn kamelen te drinken en nodigt hem uit om bij haar familie te komen eten. En voordat ze er erg in heeft, staat ze ineens voor een enorme keuze: wil ze met deze man mee om ergens in het verre Kanaän met haar neef Isaak te gaan trouwen? ‘Nee’ had wel zo veilig gevoeld. Maar was er dan wel een Jakob en een Esau geweest? Een gestolen zegen, en een gevecht in de nacht waarin de naam Israël is ontstaan…? Gelukkig heeft Rebekka wel zin in een avontuur…

2. Abigaïl – de vrouw die je een lesje leert

De tweede heldin is Abigaïl. Van haar man moet ze het niet hebben: hij is rijk, maar ook dom en gemeen. Zelfs zijn naam, Nabal, betekent ‘sukkel’. Door zijn ruzie met David dreigt Abigaïl alles kwijt te raken. Maar zij zit niet bij de pakken neer: ze pakt juist wat cadeautjes in voor David en gaat hem tegemoet. Tijdens die ontmoeting zie je pas echt wat voor bijzondere vrouw dit is. Dat je in opstand komt tegen iemand die dom en gemeen is, is niet makkelijk, maar best logisch. Maar Abigaïl is ook niet bang om David, de man die God heeft uitgekozen, een lesje te leren. ‘Jij mag geen wraak nemen op onschuldige mensen’, laat ze hem weten. ‘Dat past niet bij de plannen die God met je heeft!’ En David? Die moet even slikken, maar geeft haar wel gelijk.

3. Maria – de vrouw die niet bang was

Dan onze derde heldin: Maria. Het is bijna niet voor te stellen wat er gebeurd was als ze anders had gereageerd toen de engel Gabriël bij haar op de deurmat stond. ‘Vandaag heb ik het druk, kom een andere keer maar terug.’ ‘Heb je de ‘nee/nee-sticker niet gezien?’ ‘Ik, zwanger? Wat zullen de mensen wel niet zeggen?’ Gelukkig had Maria het niet te druk voor Gods plannen, en was ze ook niet bang voor wat andere mensen zouden denken, of voor een eventuele straf voor seks buiten het huwelijk. En dus was er negen maanden later een wel heel bijzonder kraamfeest rond een voerbak. Een kraamfeest dat wij nog steeds elk jaar dunnetjes overdoen. Vrolijk kerstfeest!

4. De vrouwen bij het graf – de vrouwen die toch het nieuws vertelden

En dan de vrouwen bij het graf. ‘De vrouwen gingen het ​graf​ uit. Ze vluchtten weg, want ze waren vreselijk geschrokken. Ze vertelden niemand iets, omdat ze zo bang waren.’ Dit was ooit het einde van het evangelie volgens Marcus. Jezus is opgestaan, maar niemand krijgt het te horen, omdat de vrouwen te bang zijn om iets te vertellen. Stel je voor dat het daarbij gebleven was! Gelukkig weten we dat ze later wel gingen praten. Uiteindelijk is hun verhaal de hele wereld over gegaan. Ook naar ons, en dat is best iets om blij mee te zijn, toch?

5. Febe – de vrouw die een kerk leidt

En dan heldin Febe. Over haar schrijft Paulus: ‘Vrienden, mijn brief wordt bij jullie gebracht door ​Febe. Zij is een leider van de kerk in de stad Kenchreeën, en ze werkt met mij samen. […] Behandel haar met veel respect, zoals christenen met elkaar omgaan. Geef haar alle hulp waar ze om vraagt. Zij heeft zelf aan veel christenen hulp en bescherming gegeven, ook aan mij.’ De brief waar het om gaat, is de brief aan de Romeinen, Paulus’ langste brief, waarin hij precies uitlegt wat het christelijke geloof allemaal inhoudt. Hij doet dat wel op een best ingewikkelde manier… Gelukkig kon hij erop vertrouwen dat Febe zou uitleggen wat hij bedoelt. Soms zou zo’n Febe ook nu nog best handig zijn, vind je niet?

6. Jij

Hoezo, ik? Ik sta toch zeker niet in de Bijbel? Nou, nee, niet letterlijk met naam en toenaam. Maar voor wie zouden alle mooie, ontroerende, en soms confronterende verhalen dan bedoeld zijn? Wie zou Paulus op het oog hebben als hij het heeft over mensen aan wie God zijn Geest heeft gegeven, ‘niet om weer bange slaven van ons te maken, maar om van ons zijn kinderen te maken’ (Romeinen 8:15)? Met die Geest, en met het voorbeeld van al die eigenlijk heel gewone meiden, vrouwen (en ja, soms ook mannen…) waarover de Bijbel vertelt voor ogen, kunnen we best een hoofdstukje toevoegen aan Gods verhaal met mensen. Doe je mee?

Lees alles over deze en nog veel meer vrouwen en meiden in de Bijbel op debijbel.nl of via de gratis app Mijn Bijbel.

Deze blog werd geschreven door Anne-Mareike Schol-Wetter, in samenwerking  met het Nederlands Bijbelgenootschap.

Ben jij al lid van onze club? Als clublid krijg je 6 keer per jaar de Belle op de mat, dit mooie welkomstpakket, toegang tot het forum en exclusieve korting op onze evenementen. Dat wil jij toch ook?

Als lid van onze club heb je deze 4 voordeeltjes zo maar te pakken:

♥ Je krijgt 6 keer per jaar ons tijdschrift Belle op de mat vol artikelen over geloof, zelfbeeld, school, vriendschap en nog veel meer.
♥ Je krijgt toegang tot ons online forum waar je met andere Bellemeiden kunt kletsen
♥ Natuurlijk krijg je korting op onze evenementen zoals de Belledag
♥ Het belangrijkste: je hoort bij een supergezellige club meiden die net als jij geloven en Belle zijn!

+ bij 3000 clubleden verloten we een te gekke roze Fuji Instax Polaroidcamera!

Photo by Nicola Fioravanti on Unsplash