6 x waarom een solo-reis op je ‘na corona’-bucketlist moet

Hallo meiden! Goed, het duurt waarschijnlijk nog wel eventjes voor we weer echt kunnen reizen en vakanties buiten Nederland kunnen plannen. In de tussentijd kunnen we gelukkig wel wegdromen bij reisprogramma’s en films en inspiratie opdoen voor onze bucketlist. Al zo lang ik me kan herinneren ben ik een echte reisverslaafde en leef ik op van het ontdekken van nieuwe plekken in binnen- en buitenland. Op mijn 20e kon ik mijn studie zo plannen dat ik een maand vrij had en die heb ik toen gebruikt om rond te reizen in Spanje en Portugal. In mijn eentje, als een solo female traveler. In deze blog deel ik graag mijn ervaringen en hoop ik je te inspireren voor je toekomstige reisplannen!

Wat zijn de voordelen van een solo-reis?

  1. Je hoeft met niemand anders rekening te houden.

Jij kan al je keuzes zelf maken, en ook als iets niet helemaal goed gaat heb alleen jij last ervan. Je kan de weg naar je hostel niet gelijk vinden? Geen geïrriteerde vrienden om je heen. Je vindt een stadspark zo fijn dat je er wel heel de dag een boekje zou kunnen lezen? Ga je gang.

  1. Je wordt veel minder aangesproken door verkopers en promotors.

Je kent het wel, als je in een druk stadscentrum loopt zijn er altijd opdringerige verkopers en van die restaurant promotors die je willen overhalen iets te kopen of bij hun restaurant te gaan eten. Nou weten die heel goed dat je als soloreiziger prima je mannetje kan staan en een kleiner budget hebt. Daarnaast willen restaurants juist hun tafels vullen met stelletjes of gezinnen. Dus terwijl alle groepen om je heen worden aangesproken kan jij als soloreiziger heerlijk ongestoord doorlopen.

  1. Je wordt veel sneller aangesproken door andere reizigers en locals.

Eerlijk is eerlijk, je bent natuurlijk wel wat meer op jezelf vergeleken met wanneer je samen zou reizen, maar doordat je alleen reist maak je veel makkelijker contact met andere mensen. Van andere soloreizigers in hostels tot tourgidsen en café-eigenaars, iedereen vindt het vaak wel leuk om even een praatje te maken. Soms klikt dat gelijk, en soms ook wat minder, maar zo kom je heel veel mensen tegen met bijzondere verhalen. Ik zal bijvoorbeeld nooit de 75-jarige Canadese vrouw vergeten die al heel de wereld had rondgereisd en nu haar nieuwe knie ‘kwam uittesten’ door te wandelen in Europa.

  1. Je blendt veel meer in met de locals en valt niet zo op als toerist.

Dit levert soms vrij grappige situaties op. Zo heb ik meerdere keren meegemaakt dat ik heel relaxed in een restaurantje alleen zat te lunchen, en dat er vervolgens andere Nederlanders binnen kwamen die vol enthousiasme met elkaar bespraken hoe ‘onontdekt en bijzonder’ die plek was, ‘zo fijn om de enige buitenlander te zijn’. Lol. Vooral als ik dan in het Engels afrekende en ze erachter kwamen dat ze toch niet de enige toeristen waren. Soms had ik ook wel wat last van plaatsvervangende schaamte trouwens. Nederlandse toeristengroepen vallen echt zo op, een beetje gênant eigenlijk.

  1. Je bent je nog bewuster van je omgeving.

Omdat je geen aandacht hoeft te besteden aan je reisgezelschap (tenzij je een dagje samen optrekt met andere soloreizigers) kan je al je aandacht besteden aan de mooie plekken waar je langskomt. Je kan dus veel beter observeren wat er om je heen gebeurt en je blijft minder in je eigen bubbel hangen.

Tip: mijn vriend had mij voor vertrek een mooi notitieboekje meegegeven. Hier kon ik al mijn ervaringen in opschrijven, wat ik bijvoorbeeld vaak deed als ik in een restaurantje zat of bij mijn ontbijt.

  1. Je boost je zelfvertrouwen.

Als soloreiziger heb je ontzettend veel vrijheid, maar je moet alle uitdagingen ook echt zelf oplossen en zelf je route uitstippelen. Op het moment zelf is dat soms best lastig, maar uiteindelijk maakt het je juist heel confident; je weet dat je op jezelf kan vertrouwen en durft steeds makkelijker uit je comfortzone te stappen.

Tip: probeer eerst eens in Nederland een solo-reis te maken door bijvoorbeeld een familielid te bezoeken. Maak later een korte trip naar bijvoorbeeld België en bouw het zo op; stap voor stap raak je dan gewend aan het alleen reizen en ontdek je wat jij leuk vindt. Zo had ik wel al eerder alleen gevlogen, namelijk toen ik mijn broer in Engeland ging opzoeken. Voor een reis van een uur had ik toen ongelooflijk veel pech en uiteindelijk op het nippertje mijn vliegtuig gehaald. Dat was toen erg stressvol, maar het gaf mij wel veel vertrouwen in mijzelf.

En die avond voordat je reis begint… Grote kans dat je wakker ligt van de zenuwen en je gaat twijfelen waarom je jezelf dit ook alweer aandoet. Mijn vriend moest me zo ongeveer de rij voor de douane in duwen, zo zenuwachtig was ik. En ook tijdens een reis zul je af en toe een dipje hebben. Vaak helpt het om dan iets vertrouwds te gaan doen; bijvoorbeeld een Nederlandstalig tijdschrift lezen of gewoon een Netflix-film kijken vanuit je hostel-bed.

Zo, hopelijk heb ik je kunnen inspireren en is je reislust aangewakkerd!

Zou jij een solo-reis willen maken? Waarheen zou je nog graag willen reizen?

Photo by Rana Sawalha on Unsplash