6x groentepakketjes van de bbq (+ een toetje)

Zodra het een beetje zonnig is wordt de barbecue aangestoken. Elke dag als ik naar huis fiets ruik ik wel ergens onderweg de geur van houtskool, al dan niet vermengt met verbrand vlees. Bbq’n vind ik heel gezellig, vooral in grote groepen. De kleffe hamburgers en zwartgeblakerde kipspiesjes neem ik voor lief op zo’n avond.

Bij mijn ouders thuis bestaat een barbecue voornamelijk uit vlees, stokbrood met pindasaus (oh yes!) en wat groente tussen de shaslicks. Heerlijk, maar niet heel duurzaam en stel dat een van mijn broers ooit thuiskomt met een vegetarisch etend vriendinnetje… Anyways! Voor dit blogje verzamelde ik heerlijke groentepakketjes voor op de barbecue. Mijn ouders waren wel in voor een spontaan bbq-feestje en zo zaten we op een zaterdagavond gezellig te smikkelen om recepten uit te testen voor jullie. Missie meer dan geslaagd: 7 vega receptjes voor op de bbq!

Van elk receptje kun je 4 pakketjes maken.

1. De klassieker: gepofte aardappel
boodschappenlijstje-gepofte-aardappels
Niet heel moeilijk, wel heel lekker en bovendien kun je er eindeloos mee combineren: de gepofte aardappel. De basis is simpeler dan simpel: neem een aantal vastkokende aardappelen, was ze en doe elke aardappel met een klein klontje boter in een stukje aluminiumfolie. Pof de aardappel in 20-30 minuten tot ‘ie gaar is (afhankelijk van het formaat aardappel).
Neem voor elke aardappel die je klaarmaakt +/- 1 eetlepel crème fraîche, 5 fijngesneden sprietjes bieslook en een snufje peper en zout. Meng dit tot een dik sausje. Snij de gepofte aardappel open en schep er wat saus op. De-li-ci-ous!bbq-venkel-met-citroen-en-rozemarijn

2. Tomatenpakketjes

boodschappenlijstje-tomaten-pakketjesSnij een tomaat in kwarten, maar net niet helemaal zodat de onderkant aan elkaar blijf zitten. Leg de tomaat op een stukje aluminiumfolie. Verkruimel wat feta en stop dit in het midden van de tomaat. Beetje peper en zout erop, folie dichtvouwen en 20 minuutjes op de barbecue.
Ik kan moeilijk zeggen hoeveel feta er precies op moet, het gaat om een paar gram en wie weegt dat nou echt? Hou ongeveer aan dat de hoeveelheid feta net zo veel moet zijn als een kwart tomaat.bbq-tomatenpakketjes

3. Gegrilde courgette
boodschappenlijstje-gegrilde-courgette
Snij de courgette in de lengte in plakken van 3 mm dik. Bestrijk ze met een klein beetje olie en grill ze tot ze mooie bruine grillstreepjes hebben. Bestrooi ze voor je gaat eten met wat peper en zout. Het sausje van de gepofte aardappelen is hier ook echt heel lekker bij.bbq-gegrilde-courgette

4. Pakketjes met rode ui
boodschappenlijstje-gepofte-rode-ui
Schil de rode uien en snij ‘ze door de helft. Leg een halve rode ui op aluminiumfolie samen met een klontje boter en 2-3 cm lang stukje van een rozemarijntakje. Vouw het aluminiumfolie dicht en leg het ongeveer 20 minuten op de barbecue tot de ui zacht is.bbq-pakketjes-met-rode-ui

5. Venkel met citroen en rozemarijn
boodschappenlijstje-venkel-met-citroenSnij de venkel in de lengte in vier parten. Snij ook de citroen in 4 stukken. Maak pakketjes van: een klontje boter, een kwart venkel, een kwart citroen, 2-3 cm rozemarijntakje, snufje peper en zout. Leg ht pakketje ongeveer 20-30 minuten op de barbecue tot de venkel zacht is.
Nog nooit venkel gehad? Het smaakt een beetje anijs-achtig. Een smaak waar je van moet houden. Ik had het hiervoor nog niet echt bewust gegeten, maar vanaf nu wil ik dit bij ELKE bbq eten. bbq-joelle-4

6. Gepofte maiskolven met knoflookboter
boodschappenlijstje-maiskolf-met-knoflook-boter
Verwijder blad en draden van de maiskolf. Snij de maiskolf in 4 stukken en kook het even 10 minuten voor en laat de mais dan goed uitlekken. Maak ondertussen de knoflookboter door de peterselie fijn te snijden, de teentjes knofloof te persen en dit door zachte boter te roeren. Breng de knoflookboter op smaak met zout en peper.
Besmeer de mais rondom met wat knoflookboter en pak het in wat aluminumfolie. Leg 20 minuten op de barbecue totdat de mais gaar is.bbq-mailskolven-met-knoflookboter

7. Banaan met chocolade
boodschappenlijstje-banaan-van-de-bbqEn het toetje. Het moment suprême van de hele barbecue. Hier moet je een plekje vrij voor houden in je maag. Werkelijk subliem. Marit nam dit mee naar de teambbq van de Belle-redactie en ik heb er van zitten smullen. Zó lekker! En zó simpel!
Maak met een schilmesje in de holle kant van de banaan een lange snee. Maak de schil iets open en stop er wat blokjes chocolade in. Wikkel de banaan in aluminiumfolie en leg ze op de bbq tot de banaan helemaal zacht is. Je kunt de banaan en gesmolten chocolade dan zo uit de schil oplepelen. Ook erg lekker met ijs erbij!
Dit is zo’n simpel receptje dat de hele wereld al lijkt te kennen, behalve dan dat ikzelf onder een barbecuesteen heb geleefd. Om te voorkomen dat jij dit ook pas op je 25e ontdekt deel ik het toch met je. Wel zo aardig, leek me. ;-)

bbq-banaan-met-chocolade

 

Dit was onze barbecue met lekker veel groenten én een smaakvol bbq-toetje. Mocht je na al dit heerlijks nog ruimte hebben: een barbecue is natuurlijk niet compleet zonder geroosterde marshmallows. ;)

Heb jij nog een lekker groenterecept voor bij een bbq?