7 duurzame voornemens om waar te maken!

Het jaar 2018 is het jaar geweest waarin we steeds meer hoorden over de plastic vervuiling van de oceanen en de impact die wij hebben als consument op onze planeet. Ik geloof dat toen God ons de aarde gaf, wij de verantwoordelijkheid hebben gekregen om er goed voor te zorgen. Dit betekent dus ook bewust keuzes maken. Om je een handje te helpen heb ik hier 7 duurzame voornemens op een rij gezet waarmee je meteen kan beginnen! 

#1 Afbreekbare tandenborstel 

Om goed en hygiënisch voor je gebit te zorgen, moet je om de drie maanden je tandenborstel vervangen. Reken maar uit, dat zijn vier tandenborstels in een jaar. Een duurzaam alternatief is het aanschaffen van bamboe tandenborstels. Deze zijn natuurlijk afbreekbaar en gaan de plastic vervuiling tegen! Koop bijvoorbeeld de Hydrophil tandenborstel: de website is in het Engels of Duits maar ze bezorgen gewoon bij je thuis! 

#2 Minder make-up gebruiken 

Je bent prachtig zoals je bent, dus veel make-up gebruiken is helemaal niet nodig. Make-up is enorm vervuilend qua verpakkingen en het productie proces. Als je dan toch soms make-up wil dragen, kijk dan naar palmolie-vrije producten. Deze lijst vertelt hoe je palmolie kan herkennen in cosmetica.  

#3 Fruit en groente van het seizoen kopen 

Een super handige app van Milieu Centraal vertelt je welke groente en fruit het minst milieubelastend zijn per maand. Ze werken met labels van A tot E: zo zie je gemakkelijk wat de meest duurzame keuze is! Let op, het verschilt dus per maand.  

#4 Deodorant roller 

Spuitbussen functioneren door het drijfgas waardoor de inhoud eruit wordt geduwd als je op het knopje drukt. Dit is een erg vervuilende manier van producten gebruiken en ook erg gemakkelijk om te veranderen! Kies voor een deodorant roller in plaat van een spuitbus.  

#5 Tweedehands kleding kopen 

De kledingindustrie komt vaak in het nieuws vanwege oneerlijke productie en vervuilende praktijken. Kijk anders ook eens de EO-serie Genaaid terug om meer te leren over de kledingindustrie. We hebben hier ook deze, deze en deze blog over geschreven. Ondertussen kan jij lekker tweedehands kleding shoppen: een duurzaam alternatief om kleding een tweede leven te geven!  

#6 Microplastic vrije producten kopen 

Microplastics komen door onze verzorgingsproducten zoals shampoo in het water terecht en uiteindelijk in de voedselketen. De website (en app!) Beat the Microbead heeft lijsten gemaakt van de hoeveelheid microplastics in producten. Op deze lijst zie je welke producten die in Nederland te koop zijn geen microplastics bevatten.  

#7 Consuminderen

Minder producten kopen is altijd een goed idee als je duurzamer wil leven! Kijk eens in je kast: welke kleren heb je niet zo vaak aan en kan je vaker dragen? Heb je echt die nieuwe tas nodig, of kan je misschien een van je moeder gebruiken die ze altijd in de kast heeft hangen (is echt een aanrader, vaak hebben onze moeders hele hippe dingen van vroeger!) 

Een aantal van deze tips komen van Milieu Centraal en van ander persoonlijk onderzoek naar duurzaamheid. Heb jij nog tips? Laat het hieronder weten!