7 tips voor jouw tijd met God

Houd jij weleens stille tijd? Weet je eigenlijk wat dat is, en waarom het nodig is? Ik geef je 7 tips om meer uit jouw tijd met God te halen!

Stille tijd is de tijd die jij met God doorbrengt. Een moment voor jou en God alleen, dus niet de tijd dat je in de kerk zit of over je geloof praat met vriendinnen. Een apart moment náást het bidden voor het eten of spontane gebedjes op de fiets. Toen ik op de middelbare school zat, heb ik bijna geen echte stille tijd gehouden; ik zag het belang er niet zo van in. Wat een gemis, weet ik nu! Er verscheen al een keer een blog met tips voor stille tijd. Ook ik deel graag mijn ervaringen met je, want ik merk hoeveel het mezelf oplevert!

  1. Koop een agenda

Dit vind ik een gouden tip die ik laatst meekreeg: gebruik een (verder lege!) agenda als jouw stille tijd-boekje. Elke dag kan je hierin bijvoorbeeld opschrijven welke Bijbeltekst je leest en wat je daarin over God leert (zie tip 6) en voor wie je voorbede doet (zie tip 7). Ik merk dat ik het heel fijn vind om zo’n agenda als houvast te hebben (en af en toe leuke tekeningetjes te maken, zoals een regenboogje bij het verhaal van Noach ;)).

  1. Kies een vast plekje in je kamer uit

Het liefst ergens waar je rust hebt en een actieve maar comfortabele houding aan kan nemen. Voor mij werkt m’n bed bijvoorbeeld niet, dan ga ik snel liggen (en wegdromen ;))… Ik heb een bankje op m’n kamer waar ik met opgetrokken benen op zit, met de Bijbel op schoot. Elke keer als je die plek ziet, word je ook weer even aan je stille tijd herinnerd!

Staande-foto-in-blog

  1. Kies een vast moment op de dag

Bijvoorbeeld ’s avonds voor of na het eten, of juist ’s morgens vroeg voordat je naar school gaat. Zorg dat je niet steeds op de klok hoeft te kijken omdat je te laat voor iets bent… Rust is the keyword! Ga uit van ongeveer een half uurtje, dit kan natuurlijk ook korter of langer zijn.

  1. Bedenk: het hoeft niet elke dag!

Gelukkig hangt Gods genade voor jou niet af van of je elke dag wel Bijbel leest. Wel wil Hij je graag iedere dag ontmoeten, omdat je Hem dan beter leert kennen. Het is dus voor je eigen bestwil! Maar voel je niet schuldig als je eens een dagje overslaat.

Oké, en dan nu naar de daadwerkelijke invulling van de stille tijd!

  1. Bid om rust in je hoofd

Probeer rustig te worden en eventueel de dingen waar je je druk om maakt, op een papiertje te schrijven. Dan is dat even uit je hoofd. Focus je op God en bid Hem of je rust mag krijgen en of Hij Zich wil laten zien. Hoeft maar een half minuutje te duren!

  1. Lees een Bijbeltekst – en nog een keer

Tijd om de Bijbel erbij te pakken. Begin bijvoorbeeld in een Bijbelboek en lees per keer tien verzen. Probeer te ontdekken wat je hier over God leert. Een methode die kan werken, is die van Lectio Divina (letterlijk ‘goddelijke lezing’), zoals in kloosters veel wordt gedaan. Lees hier meer daarover. Belangrijkste punt is dat je de Bijbeltekst meerdere keren leest, om te ontdekken wat er écht staat en het op je in te laten werken. Henrike geeft ook tips voor Bijbellezen in deze blog. Schrijf in je agendaatje op wat je leest, en eventueel een korte samenvatting wat God je vertelt in deze tekst.

  1. Bid, ook voor anderen

Probeer een gebedspunt te halen uit wat je net hebt gelezen. De belangrijkste gebeds- en dankpunten kan je opschrijven in je agenda. Vergeet ook geen ‘voorbede’ te doen: bewust te bidden voor andere mensen. Is je broertje ziek, zit je klasgenoot niet lekker in z’n vel? Vraag God om hulp en troost. Een manier is om per dag bijvoorbeeld voor twee verschillende mensen te bidden.

Hopelijk vind je er je eigen weg in. Succes!

Aan welke tip ga jij het meest hebben?

Vind je het allemaal maar ingewikkeld klinken? Lees hier hoe je stille tijd in 7 minuten kan houden!